نماینده مجلس ایران: پایبندی به اف‌ای‌تی‌اف لازم نیست؛ سازمان شانگهای به دنبال «نمونه منطقه‌ای» آن است

آرشیو

یک عضو ارشد مجلس شورای اسلامی ایران می‌گوید لزومی ندارد کشورهای منطقه در قالب اف‌ای‌تی‌اف که آمریکا و اروپا آن را اداره می‌کنند، با هم تبادل اقتصادی داشته باشند و سازمان همکاری‌های شانگهای به دنبال تعریف یک اف‌ای‌تی‌اف منطقه‌ای است.

گروه ویژه اقدام مالی (اف‌ای‌تی‌اف) یک سازمان بین‌دولتی مستقر در پاریس و یکی از نهادهای ناظر بر تبادلات مالی جمهوری اسلامی ایران پس از امضای برجام است. اف‌ای‌تی‌اف وظیفه دیده‌بانی بر شفافیت مالی در نقل و انتقال‌های بانکی بین‌المللی، جلوگیری از پولشویی و تأمین مالی تروریسم را عهده‌دار است.

این سازمان بارها از جمهوری اسلامی ایران خواسته به کنوانسیون‌های پالرمو (کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌ یافته فراملی) و سی‌اف‌تی (کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم) بپیوندد.

هرچند لایحه پیوستن به این دو کنوانسیون ابتدا در مجلس تصویب شد، اما نگرانی از روند انتقال پول توسط سپاه پاسداران برای اقدامات خارجی این نیروی نظامی و همچنین مخالفت‌های رهبر جمهوری اسلامی و نمایندگان منصوب او در شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام موجب شد تا پیوستن ایران به دو کنوانسیون مذکور متوقف شود.

جمهوری اسلامی ایران پس از ۲۰ سال تلاش،‌ ۲۶ شهریور ماه در بیست‌ و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری‌های شانگهای در تاجیکستان به عضویت این سازمان درآمد. ابراهیم رئیسی در سخنرانی خود در این اجلاس گفت «به دنبال رفع تحریم‌ها هستیم.»

حال رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی می‌گوید در پی پیوستن ایران به سازمان همکاری‌های شانگهای، «دیوار ترک‌خورده تحریم‌ها کاملا ویران شد» و ادعا می کند که آمریکا «ناچار به تغییر رویکرد خواهد بود.»

محمدرضا پورابراهیمی، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر که روز پنج‌شنبه ۸ مهر ماه منتشر شد، تأکید کرده است «توافق شانگهای دست برتر را به جمهوری اسلامی» می‌دهد و مسیر «برداشتن تحریم‌ها و اجرای تمامی تعهدات آمریکا و اروپا در برجام را هموار می‌کند.»

برخی کارشناسان معتقدند جمهوری اسلامی ایران به دلیل عدم پذیرش لوایح مرتبط با کنوانسیون‌های دوگانه مورد درخواست اف‌ای‌تی‌اف، با وجود عضویت در سازمان شانگهای، قادر نخواهد بود از منافع اقتصادی عضویت در این سازمان بهره‌مند بشود.

پورابراهیمی در واکنش به این موضوع، با بیان این که سازمان شانگهای با دانستن موضع جمهوری اسلامی در قبال اف‌ای‌تی‌اف عضویت ایران را ایران پذیرفت، گفت «راهبرد آینده سازمان همکاری‌های شانگهای، حرکت به سمت همکاری‌های بین‌الدولی و ... تعریف یک اف‌ای‌تی‌اف منطقه‌ای است.»

مجتبی ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اسفند ماه گذشته در مخالفت با پذیرش دو لایحه مذکور گفته بود، چنین اقدامی باعث «قطع شدن آب باریکه دور زدن تحریم ها» خواهد شد.

این در حالی است که وضعیت تورم در اقتصاد ایران به مرحله‌ای رسیده که رسانه‌ها پی‌درپی نسبت به عواقب آن هشدار می‌دهند. در حالی‌که بنا بر گزارش‌ها، تهران برای بازگشت به مذاکرات برجام تعلل می‌کند، رشد تورم در حال وخیم‌تر شدن است، نرخ دلار افزایش یافته، و یک نماینده پیشین مجلس نسبت به لبریز شدن صبر و تحمل مردم هشدار داده است.

افزایش قیمت بیشتر کالاها در ایران به نگرانی گروه‌های کم‌درآمد و آسیب پذیر در مورد توان تامین کالاهای حیاتی دامن زده است.

بر اساس تازه ترین گزارش مرکز آمار ایران، همه شاخص‌های تورم افزایش یافته و نرخ تورم سالانه به ۴۵.۸ درصد رسیده است.

همچنین ببینید: تداوم تورم و موج گرانی در ایران؛ سفره‌ها باز هم «کوچک‌تر» شده‌اند

پیشتر، مرتضی افقه کارشناس اقتصادی، بهبود وضعیت اقتصادی کشور بدون رفع تحریم‌ها را «خیالبافی» دانسته و گفته بود که به نظر می‌رسد دولت «اساسا برنامه‌ای» ندارد.

همچنین ببینید: هشدار کارشناسان نسبت به عواقب تورم و گرانی در ایران: مردم برای اعتراض منتظر اجازه نمی‌مانند

همچنین، نوید جمشیدی روزنامه‌نگار و تحلیلگر مسائل ایران، در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا، درباره سیاست‌های اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی گفته است: هنوز هیچ نشانی از دیپلماسی اقتصادی دیده نمی‌شود. برای دیپلماسی باید ارتباطاتمان با کشورهای دیگر جهان به لحاظ اقتصادی به‌راه باشد که چنین چیزی نیست و موانع بزرگی مثل اف‌ای‌تی‌اف وجود دارد که هیچ نشانی از حل و تصویب دو لایحه باقی‌مانده‌اش را نمی‌بینیم.

همچنین ببینید: نوید جمشیدی: نشانی از دیپلماسی اقتصادی در دولت رئیسی نیست؛ مردم قربانی فساد، قاچاق، و احتکار هدفمند می‌شوند