کمیته روابط خارجی سنا نظر مخالفان و موافقان اجرای توافق هسته‌ای را شنید

سناتور باب کروکر، چپ و سناتور بن کاردین، راست، در جلسه کمیته روابط خارجی سنا

کمیته روابط خارجی سنای آمریکا چهارشنبه ۲۰ ژانویه برای بررسی پی‌آمدهای احتمالی اجرای توافق هسته‌ای با ایران در خاورمیانه، تشکیل جلسه داد تا نظرات دو کارشناس مخالف و موافق توافق هسته‌ای با ایران را بشنود.

در این جلسه سناتورهای دمکرات بر مثبت بودن تعامل آمریکا با دولت تهران و پیامدهای آن تاکید داشتند و از سوی دیگر جمهوریخواهان از وجود ابهامات در مورد امتیازاتی که آمریکا در به ثمر رساندن نه تنها توافق بلکه آزادی زندانیان آمریکایی به ایران اعطا کرده است ابراز نگرانی کردند.

باب کروکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در این جلسه گفت: "می‌خواهیم مطمئن شویم که ما در این کمیته آنچه لازم است را انجام دهیم تا ایران را از اقداماتی که هراس داشتیم پس از دریافت مبالغ هنگفت پول به آن دست بزند، باز داریم. ما از بازگشت گروگانها خوشحالیم، همزمان می‌دانیم که بسیاری از مسایل در ارتباط با آن مبهم است و ایران با آزمایش‌های موشک‌های بالستیک و نقض قطعنامه شورای امنیت نگرانی ما را تشدید کرده است."

در سوی دیگر اما بن کاردین، سناتور ارشد دمکرات تحولات اخیر در ارتباط با ایران را مثبت توصیف کرد و گفت منتظر نتایج مذاکرات وین در مورد سوریه و سهم ایران در نتایج مثبت این مذاکرات است.

او گفت: "عواقب مثبتی در تعامل آمریکا با ایران وجود دارد. ولی باید به یاد داشته باشیم ایران هنوز یک رژیم ضد آمریکایی، یهودستیز و انقلابی است که به گسترش شبکه عوامل خود برای به چالش کشاندن دولتهای با ثبات منطقه و حمایت از دیکتاتوری مانند اسد ادامه میدهد."

سناتور کاردین در عین حال از آزمایش موشک‌های بالستیک تهران و نقض حقوق بشر و اعدام‌ها در ایران، لفاظی‌های خطرناک و ضدآمریکایی که موجب بی‌ثباتی منطقه می‌شود انتقاد کرد و گفت کنگره باید با جدیت بر نظارت بر اعمال توافق هسته‌ای تمرکز کند.

در این بین، کارشناسان حاضر در جلسه نظرات متفاوتی ارائه دادند. مایکل سینگ مدیر اجرایی موسسه واشنگتن که مخالف توافق هسته ای با ایران است گفت آمریکا باید محتاط باشد که ایران بابت رفتار بد پاداش نگیرد.

آقای سینگ گفت: "من هیچ نشانه‌ای از اینکه ایران دیگر به عنوان یک نیروی بی‌ثبات کننده منطقه نیست و می‌خواهد از قصد خود برای ضربه زدن به منافع آمریکا دست بردارد، نمی بینم."

آقای سینگ افزود که نگرانی متحدان آمریکا در مورد ایران به عنوان بزرگترین تهدید موجب شده آنها گاه به صورتی عمل کنند که موجب تضعیف منافع ما در منطقه می‌شود.

برایان کتالیس عضو ارشد مرکز پیشرفت آمریکا که مدافع توافق هسته‌ای با ایران است اما تاکید کرد که آمریکا باید با درایت بیشتر بداند که در منطقه با چه کسانی روبرو است.

او گفت که توافق هسته ای با ایران به دور از یک معامله کامل است، ولی با توجه به گزینه‌های واقع‌بینانه، این توافق چارچوب استواری برای آمریکا و جامعه جهانی برای بازداری ایران از دستیابی ایران به سلاح اتمی است. این کارشناس افزود: "ولی همه توافق داریم که ما به یک رویکرد بسیار قوی‌تر و منسجم‌تر برای رویارویی با تنش‌های منطقه‌ای نیاز داریم."

در پی تایید اقدامات ایران در قالب توافق هسته‌ای به دست آمده با ۱+۵ از سوی آژانس بین المللی اتمی در شنبه شب ۲۶ دی ماه، وزیر خارجه ایران و مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا رسما اجرای برجام را اعلام کردند. در پی آن، جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده نیز اعلام کرد که آمریکا تحریم‌های هسته ای علیه ایران را لغو می‌کند.