پرونده «دافی» به قوه قضائیه ارجاع شد

بیلوبوردهای تبلیغاتی دافی

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ارجاع پرونده شرکت محصولات آرایشی «دافی» به دستگاه قضایی خبر داد. به این ترتیب، مدیران این شرکت باید به خاطر تهیه و پخش یک آهنگ تبلیغاتی جنجالی در دادگاه پاسخگو باشند.

عباس محمدیان، مدیر کل دفتر تبلیغات و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با تایید این خبر به رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی گفت که «صاحبان کالا و خدمات موظف هستند که پیش از انتشار کلیه فعالیت‌های تبلیغاتی خود نسبت به اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اقدام کنند.»

به گفته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، پخش این آهنگ بدون دریافت مجوز صورت گرفته و غیرقانونی است و مدیران شرکت دافی باید در دادگاه حاضر شوند.

انتشار این اثر با عنوان «دافی» در فضای مجازی با واکنش‌های زیادی همراه شده و خشم رسانه‌های حکومتی ‌و برخی شخصیت‌های محافظه‌کار را به دنبال داشته است که آن را «غیراخلاقی و مبتذل» توصیف می‌کنند.

ملودی شاد، محتوای ترانه، و استفاده از برخی واژه‌ها که با توجه به محدودیت‌های موجود در ایران، به نوعی، نامتعارف محسوب می‌شود، به محبوبیت آن به ویژه در میان نوجوانان و جوانان افزوده است.

در روزهای نخست، بسیاری از کاربران اطلاعی نداشتند که این یک آهنگ تبلیغاتی برای شرکت لوازم آرایشی دافی است، ولی نصب بیلوبوردهای تبلیغاتی با درج بخش‌هایی از ترانه، و مصاحبه یکی از مدیران تبلیغاتی این شرکت، ابعاد جدیدی را به ماجرا افزود.

سپهر علیخانی در جریان یک مصاحبه تصویری ضمن تأیید ساخت این آهنگ، گفت که تولید این اثر حدود یک میلیارد تومان هزینه داشت، و کارزار تبلیغاتی «بسیار موفقی» بود.

پس از واکنش شدید حامیان حکومت، این مصاحبه از دسترس خارج شد و شرکت دافی تلاش کرد تا ارتباط خود را با این آهنگ جنجالی، کم‌رنگ کند.

دافی یکی از زیرمجموعه‌های شرکت «سیلانه سبز»، هلدینگ فعال در زمینه تولید محصولات آرایشی و بهداشتی ایران است. دافی، کامان، میسویک، زنون، نینو، آمبرلا، کاپوتی، و کدکس از جمله برندهای متنوع این هلدینگ هستند.

ایجاد کارزارهای تبلیغاتی توسط شرکت‌های تجاری در ایران بسیار رایج است و آنها با انتشار کلیپ، آهنگ، و همکاری با هنرمندان و چهره‌های مشهور در این زمینه فعال هستند.

علی‌رغم قوانین موجود در جمهوری اسلامی ایران، نظارت کاملی بر فضای مجازی وجود ندارد و در بسیاری موارد، این کارزارهای تبلیغاتی در شبکه‌های اجتماعی با محدودیت‌های کمتری صورت می‌گیرد.

با این حال به‌نظر می‌رسد که دافی به دلیل محتوای ساختارشکنانه خود به محبوبیت زیادی رسید و به اثری فراتر از یک آهنگ تبلیغاتی ساده تبدیل شد.