سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان این که هیئت مذاکراتی ایران روز سهشنبه این هفته برای ادامه گفتوگوهای هستهای به وین خواهد رفت، گفت برای «پیشگویی» درباره نتیجه مذاکرات «بسیار زود» است.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۱۸ بهمن در جریان نشست رسانهای خود با بیان این که «ایران انتظار دارد تصمیمات ضروری از سوی طرفهای مقابل بهویژه واشنگتن گرفته شده باشد»، افزود: «خطوط قرمز ما کاملا روشن است و اگر در حوزه رفع تحریمها خواستههای ما عملی شود، آن زمان میتوان تصمیم گرفت.»
او بار دیگر طرفهای اروپایی را به «بیعملی» در خصوص برجام متهم کرد و گفت: «موضوعات قابل توجهی در دستور کار است که جز با تصمیمات سیاسی واشنگتن احتمالا گشایشی در آن متصور نیست.»
همزمان، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در جلسه رسانهای پس از دیدار با پکا هاویستو، وزیر خارجه فنلاند، گفت که در خصوص «رفع تحریمها بخشهایی از مطالباتمان مورد توجه قرار نگرفته» و اضافه کرد: «با خوشبینی حسن نیت و جدیت به تلاشهای خود برای رسیدن به توافق خوب و حتی فوری ادامه میدهیم.»
وزارت خارجه آمریکا قبلا اعلام کرده طرفهای مذاکره به «مرحله پایانی» گفتوگوها نزدیک میشوند و این مرحله نیازمند «تصمیمات سیاسی» است.
دولت جو بایدن میگوید اگر ایران به تعهدات خود در برجام بازگردد، آمریکا نیز به توافق هستهای باز میگردد. در مقابل، تهران میگوید در صورتی به این تعهدات باز میگردد که واشنگتن همه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران را لغو کند.
مقامات آمریکایی میگویند احیای برجام و دیپلماسی بهترین مسیر برای بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هستهای است. اما در صورت شکست مذاکرات جاری به گزینههای دیگر رو میآورند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه گفت که در تماس با نخستوزیر اسرائیل بر «حمایت آهنین» خود از امنیت اسرائیل و تعهدش نسبت به امنیت، ثبات، و رفاه در منطقه تاکید کرده است.
همچنین ببینید: رئیس جمهوری آمریکا و نخست وزیر اسرائيل درباره «تهدید ایران» گفتوگو کردندهمچنین روز شنبه در پی اعلام وزارت خارجه آمریکا در مورد از سر گرفته شدن برخی معافیتهای تحریمی برنامه هستهای ایران یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا با ارسال توضیحاتی به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا گفت که صدور این معافیتهای تحریمی «نشانگر آن نیست که ما در شرف رسیدن به تفاهم در مورد بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام هستیم.»
این مقام ارشد وزارت خارجه ایالات متحده با بیان این که «این امتیاز دادن به ایران نیست»، گفته است: «پروژههای عدم اشاعه و ایمنی هستهای که با این معافیت امکانپذیر میشوند، در راستای منافع ملی حیاتی ما [آمریکا] و همچنین به نفع منطقه و جهان است و بدون توجه به نتیجه مذاکرات در وین ادامه خواهد یافت.»
همچنین ببینید: وزارت خارجه به صدای آمریکا: از سرگیری برخی معافیتهای تحریمی به معنای امتیازدهی به جمهوری اسلامی نیست