گزارش رویترز درباره توطئه‌های حکومت ایران برای ترور و آدم‌ربایی در غرب از طریق «ترویست‌های اجاره‌ای»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران. آرشیو

همزمان با تشدید بی‌سابقه تنش‌ها میان حکومت ایران و اسرائیل، خبرگزاری رویترز روز شنبه در گزارشی به بررسی موجی از تلاش‌های جمهوری اسلامی برای آدم‌ربایی و قتل در اروپا و آمریکا طی سال‌های اخیر پرداخت.

رویترز با استناد به اسناد دادگاه‌ها و بیانیه‌های دولت‌های غربی گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۲۰ میلادی دست‌کم در ٣٣ فقره تلاش برای ترور یا آدم‌ربایی دست داشته است.

یکی از اهداف مدنظر برای حمله، یک مرکز یهودی و رستوران کوشر در مرکز شهر آتن، پایتخت یونان، بود. به گزارش رویترز، شهروندی پاکستانی ساکن ایران به نام فاخر عباس قصد داشت با استخدام یکی از آشنایان قدیمی خود در یونان به نام ارتضا حیدر، در ازای قتل هر نفر مبلغ ۱۵ هزار یورو پرداخت کند.

پلیس یونان سال گذشته حیدر و یک پاکستانی دیگر را به اتهام جرایم مربوط به تروریسم دستگیر کرد و افزود یک شبکه تروریستی تحت هدایت از خارج این کشور را برچیده است. عباس در حال حاضر در پاکستان، آزاد است.

موساد اسرائیل که به تحقیقات پلیس یونان در این پرونده کمک کرد، می‌گوید حکومت ایران طراح این نقشه تروریستی بوده است. جمهوری اسلامی ایران به رغم تمام شواهد و مستندات، دست‌داشتن در این توطئه تروریستی را رد می‌کند.

برت هولمگرن، مدیر سازمان دولتی آمریکایی «مرکز ملی مبارزه با تروریسم»، در گفتگو با رویترز یادآور شد که جمهوری اسلامی از سال ۲۰۲۰، توطئه‌ها برای ترور مقام‌های آمریکایی، مخالفان ایرانی خود، و شهروندان اسرائیلی و یهودی را به شدت افزایش داده است.

  • تروریست‌های اجاره‌ای

رویترز در گزارش خود تنها به بررسی توطئه‌هایی پرداخت که اتهام دست‌داشتن حکومت ایران در آنها مطرح یا به اثبات رسیده و مواردی را که در آن بنا به دلایلی از جمهوری اسلامی یاد نشده، نادیده گرفته است.

دیوید بارنیا، رئیس موساد، سال گذشته میلادی گفت این کشور یک سال قبل‌تر با همکاری شرکای بین‌المللی، ٢٧ تیم را به اتهام تلاش برای حملات «تحت هماهنگی، طراحی، و مدیریت» جمهوری اسلامی در خارج از ایران مختل کرده است.

یک الگوی کلیدی در توطئه‌های تروریستی جمهوری اسلامی طی سال‌های اخیر، استخدام مجرمان و اعضای باندهای تبهکار است. آمریکا و متحدانش بر این باور هستند که حکومت ایران اقدام مزبور را به منظور پنهان‌کردن ارتباط خود با این توطئه‌ها انجام می‌دهد.

در دسامبر سال گذشته، یک شهروند ایرانی-آلمانی به اتهام طرح‌ریزی برای حمله به یک کنیسه یهودیان از جانب حکومت ایران، به ٢ سال و ٩ ماه حبس محکوم شد. او از جانب یک ایرانی-آلمانی دیگر که اکنون ساکن ایران است، برای انجام این توطئه اجیر شده بود.

در ایالات متحده، دست‌کم پنج فقره توطئه تروریستی جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۲۰ ثبت شده است.

آصف رضا مرچانت، ۴۶ ساله، متهم به ارتباط با جمهوری اسلامی در توطئه برای ترور یک سیاستمدار آمریکایی با هدف گرفتن «انتقام کشته‌ شدن قاسم سلیمانی» است. گزارش‌ها حاکی از آن است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، هدف این توطئه بوده است.

مسیح علینژاد، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بشر، از دیگر چهره‌های برجسته مخالفان است که حکومت ایران تلاش کرده از طریق تروریست‌های اجاره‌ای خود او را هدف حمله قرار دهد.

بر اساس این گزارش، یک شهروند جمهوری آذربایجان ساکن آمریکا با دریافت ۳۰ هزار دلار از شخصی در داخل ایران مامور اجرای این توطئه شد. علاوه بر این شخص، ۳ تن دیگر نیز عضو این گروه تبهکار از شرق اروپا بوده‌اند. خانم علینژاد پیشتر نیز هدف یک طرح ناموفق آدم‌ربایی قرار گرفته بود.

آمریکا می‌گوید از جمله مقامات ایرانی دست‌اندرکار در ترورهای برون‌مرزی، یک عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نام محمدرضا انصاری است.

انصاری با کمک یک ایرانی دیگر به نام شهرام پورصفی در اواخر سال ۲۰۲١ در صدد برآمد که جان بولتون، مشاور شورای امنیت ملی کاخ سفید در دوره ریاست جمهوری آقای ترامپ، و احتمالا مایک پومپئو، وزیر امور خارجه دولت ترامپ، را ترور کند.

رویترز در گزارش خود همچنین به دست‌کم شش توطئه جمهوری اسلامی برای حمله به اهداف یهودی یا اسرائیلی در اروپا از طریق تروریست‌های اجاره‌ای اشاره کرده است.