خبرنگار نیویورک تایمز در تهران به نقل از یک مرد مهندس ۳۴ ساله می نویسد که مدتهاست که آرزوی یک زندگی عادی را رها کرده است. او گفت تنها کسانی می توانند از داشتن شغل آرام تا ساعت شش عصر و بازگشت به خانه و رفاه نسبی برخوردار باشند که کارمند دولت اند.
نیویورک تایمز می گوید که میلیون ها ایرانی بویژه جوانان خود را در دور باطل فقر مخفی می یابند و مجبور می شوند در چندین شغل کار کنند بطوریکه نرخ بیکاری جوانان در حال حاضر ۳۰ درصد است.
بسیاری در خارج از ایران، این کشور را در مسیر رو به جلو می بینند که با میلیاردها دلار پول نقد در چارچوب توافق اتمی با قدرت های غربی روزگار خوبی دارد و بیزنس های بین المللی در تلاش برای ورود به ایران هستند.
دولت ایران نیز سعی در این دارد که نفوذ منطقه ای خود را با ارائه حمایت سیاسی و نظامی از گروه های شیعه و دولت ها در عراق و سوریه و لبنان و یمن حفظ کند و دامنه آن را تا افغانستان در شرق نیز ببرد.
دولت دونالد ترامپ در آمریکا درباره گسترش نفوذ ایران در منطقه ابراز نگرانی کرده و جیم متیس وزیر دفاع آمریکا گفته که «هرجا ببینید مشکلی در منطقه وجود دارد، ایران را می یابید.»
به نوشته نیویورک تایمز با انتخابات پیش رو طبقه متوسط ایران دیدگاه دیگری دارد. آنان از سالها بیکاری و تورم به ستوه آمده و از دولت دور از دسترس و شبکه اقتصادی سپاه و روحانیت و همچنین نقش شورای نگهبان در عرصه سیاسی خسته شده اند.
این روزنامه از قول یک شهروند تهرانی نوشته است: «رهبران ما پول می خواهند بنابراین قیمت ها را افزایش می دهند تا بتوانند پول را در سوریه، یمن و عراق در دفاع از ایدئولوژی خود خرج کنند. پولش را ما داریم می دهیم.»
این ایدئولوژی که ترکیبی است از سوسیالیسم ضدغربی و قرائت سختیگرانه از اسلام، از نظر بسیاری از افراد منقضی شده است.
این شهروند تهرانی که مجبور است چند جا کار کند پیشنهاد می کند: «نگوییم مرگ بر آمریکا. با جهان دوست شویم تا سرمایه گذاران خارجی و فرصت های شغلی به ایران بیایند. اما باید واقعگرا باشیم: این اتفاق نخواهد افتاد.»