در حالی که بهای هر دلار آمریکا در بازار آزاد ایران دوباره به حدود ۴۵ هزار تومان رسیده، یک اقتصاددان و استاد دانشگاه «امام صادق» میگوید، بانک مرکزی برای تمرکز بر بازار ارز استقلال لازم را ندارد.
با برکناری علی صالحآبادی رئیس کل پیشین بانک مرکزی و جایگزین کردن محمدرضا فرزین، بانک مرکزی تلاش کرده که در تعیین نرخ ارزهای خارجی در بازار تعیینکننده باشد، اما به گفته کامران ندری، این مسئله با «موانع ساختاری» مواجه است و دادن اختیارات تازه به این نهاد نیز چاره کار نبوده است.
به گزارش وبسایت «بنبست» که نرخ ارز و طلا در بازار ایران را رصد میکند، قیمت هر یک دلار آمریکا در روز شنبه ۱۵ بهمن، بین ۴۴۸۲۰ تا ۴۴۹۸۰ تومان در نوسان بوده است.
نخستین اقدام محمدرضا فرزین پس از تصدی ریاست بانک مرکزی، رونمایی از «دلار نمیایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی» بود، اما افزایش قیمت دلار همچنان ادامه دارد؛ روندی که فرزین آن را «ناشی از عملیات روانی» دانسته و گفته که این نهاد از این به بعد «نرخساز» خواهد بود.
کامران ندری، اقتصاددان و استاد دانشگاه «امام صادق» با تأکید بر این که با وجود «تثبیت» ارز نیمایی، تفاوت ارزش آن با نرخ بازار «به عرضهکننده و تقاضاکننده بستگی دارد»، به خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، با استناد به «اظهارات متقاضیان ارز»، توضیح داد که طرفین «توافق میکنند که ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان از طریق سامانه ارز نیمایی به عرضهکننده پرداخت شود و مابقی خارج از سامانه» تصویه حساب شود.
او با بیان این که «در کل این بودجه است» که بر وضعیت اقتصاد کلان تأثیر میگذارد، افزود: «تقاضا برای ارز صرفاً محدود به تقاضا برای اقلام وارداتی نیست و بخشی از تقاضا به این مربوط میشود که عدهای میخواهند سرمایه خود را از ایران خارج کنند که گفته میشود این رقم بسیار قابل توجه است.»
ندری تأکید کرد: «بانک مرکزی استقلال لازم را برای تمرکز بر بازار ارز ندارد. این که بانک مرکزی باید چه مقدار ارز دولتی تهیه کند و با چه نرخی، در این نهاد مشخص نمیشود بلکه مجلس تصمیمگیری میکند.»
پیشتر، یک اقتصاددان در تهران هشدار داده که اگر مقامات جمهوری اسلامی به واقعیتهای سیاسی توجه نکنند، کشور «با بحرانهای تاریخی مواجه خواهد شد»؛ به گفته حسین راغفر، پیامد چنین بحرانهایی «با حمله مغولها» قابل مقایسه خواهد بود.
همچنین ببینید: خروج پول از بازار سهام تهران؛ پیامد بحرانهای آتی «مانند حمله مغولها» خواهد بود