قیمت هر دلار آمریکا در ایران روز شنبه ساعت به ساعت افزایش یافت و در حالی که صبح اولین روز هفته حدود ۵۵ هزار تومان بود، شامگاه شنبه به ۵۷ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
افزایش مستمر قیمت دلار واکنشهای گستردهای در میان کاربران شبکههای اجتماعی برانگیخته است؛ رئیس کل اسبق بانک مرکزی معتقد است «تیم اقتصادی» تأثیر دلار ۵۶ هزار تومانی را بر سفره مردم درک نمیکند و یک اقتصاددان نیز نظام ارزی ایران را «هزارتوی مهآلود» میداند که در آن نرخ دلار را بعید است خود سیاستگذار هم بداند.
با گذشت تنها سه روز از اعتراضهای عمومی به افزایش نرخ دلار در برخی نقاط ایران از جمله بازار تهران، امروز شنبه ششم اسفند، در لحظه تنظیم این گزارش، بهای هر یک دلار آمریکا به ۵۶ هزار و ۲۵۰ تومان رسیده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
عبدالناصر همتی، رئیس کل اسبق بانک مرکزی ایران در توییتی نوشته است: «اعلام کردند، امروز مجلس و دولت برای ساماندهی بازار ارز به جمعبندی رسیدند و بهزودی در بازار ارز شاهد حل مشکل و ثبات خواهیم بود. اگر با جلسه یک ساعته میشد برای ساماندهی ارز جمعبندی کرد، تا به حال چه میکردید؟»
نامزد انتخابات دور سیزدهم ریاستجمهوری پرسیده است: «تیم اقتصادی تأثیر دلار ۵۶ هزار تومانی بر زندگی و سفره مردم را درک میکند؟»
سعید قاسمینژاد، اقتصاددان، با طرح این پرسش که «قیمت واقعا موجود دلار در ایران چیست؟»، توضیح داده است: «برای هر کس متفاوت است. اگر به کل سیستم نگاه میکنید قاعدتا میانگین وزنی قیمت بازارهای مختلف. در هزارتوی مهآلود نظام ارزی ایران بعید است حتی سیاستگذار این قیمت را بداند.»
پژوهشگر ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها، با به کار بردن هشتگ «سقوط ریال»، اضافه کرده است: «اگر مشتری هستید قیمت آنی است که دلار مورد نیازتان را میخرید. این بدیهی به نظر میرسد؛ اما دقیق شدن در آن، مهآلودگی نظام ارزی را کنار میزند و آپارتاید ارزی را پیش چشم مینهد: این که قیمت دلار برای شهروندان متفاوت است و آنچه تفاوت قیمت و رانت را تولید میکند دوری یا نزدیکی به عمود خیمه است.»
رحمتالله بیدگلی، فعال سیاسی اصلاحطلب، با این نقل قول «کیهان ۲ اردیبهشت ۱۳۹۷: اگر برجام را آتش میزدیم دلار ۷۲۰۰ تومان نمیشد»، افزوده است: «فعلا که برجام را آتش نزده و برای آن لهله میزنید با حاکمیت یکدست دلار را به ۵۴ هزار تومان رساندهاید! اگر سر سوزنی صداقت و شرافت دارید یا برجام را آتش بزنید تا نتیجه آن را ببینید یا بگویید: غلط کردیم!»
مرضیه محمودی، روزنامهنگار اقتصادی و سردبیر تجارتنیوز، با بیان این که «یک گزارش درباره محدودیت واردات دلار از عراق زدیم که مجبور به حذفش شدیم»، از هشتگ «دلار چند» استفاده کرده و گفته است: «یک گزارش دیگر کار کردیم حذف نشد. اما چهارشنبه خبرنگارمان را به سازمان توسعه تجارت راه ندادند و گفتند گزارش شما دلار را گران کرده! مقصر گرانی دلار هم مشخص شد!»
سیامک قاسمی، کارشناس اقتصادی، در توییتی به کنایه نوشته است: «دیگر حتی خود "بنجامین فرانکلین" هم راضی نیست برای خریدن یک دانه عکسش، ۵۵ میلیون ریال پرداخت کنیم!»
او از مقامات جمهوری اسلامی پرسیده است: «حد اعتراف شما کجاست؟ کجا اعلام میکنید که ما دیگر نمیتوانیم و این کار ما نیست؟»
حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران نیز گفته است: نوسانات ارز را «درک میکنیم» اما مسئولان در حال «تلاش برای رفع آن هستند.»
محمدجواد محمدزاده، کارشناس روابط عمومی و رسانه، با اشاره به لغو جلسه اضطراری وضعیت ارز به دلیل درگذشت مادر همسر رئیس بانک مرکزی گفته است: «ظرف همین ۳ روز سه چهار هزار تومان قیمت دلار افزایش پیدا کرد. سرداران جنگ اقتصادی کشور گویا هیچ درکی از این جنگ ندارند و تنها مردم هستند که باید شرایط جنگی را درک و تحمّل کنند.»
مصطفی میرسلیم، سیاستمدار اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت جمهوری اسلامی تأکید کرده است: «دولت باید بدون فوت وقت، بهانه را از التهابآفرینان بگیرد تا بتواند اصلاحات اقتصادی و دفع فساد را با جرأت پیش ببرد.»
سعید نورمحمدی، فعال سیاسی اصلاحطلب و سخنگوی حزب «ندای ایرانیان» در واکنش به میرسلیم با اشاره به نرخ دلار ۵۶ هزار تومانی، به سریال طنز «شبهای برره» اشاره کرده که سربازان در مانور از دشمن فرضی شکست خوردند و افزوده است: «الآن وضعیت دولت و مجلس، دقیقا حکایت همان قسمت برره است. یک دشمن تخیلی و التهابآفرین برای خودشان درست کردهاند و چپ و راست هم دارند ازش میخورند!»
بازار در ساعات ابتدایی امروز، شنبه، چشم به بهارستان داشت تا شاید خروجی مثبتی برای بازار داشته باشد اما محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس تنها با گفتن این که «به جمعبندی خوبی رسیدیم» از کنار موضوع گذشت و موج فزاینده نرخ ارز ادامه دارد.