روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی میگوید در سرتاسر آمریکا دولتهای استبدادی از کارآگاهان خصوصی برای جاسوسی از مخالفان ساکن این کشور استفاده می کنند.
طبق این گزارش بسیاری از این کارآگاهان از ماهیت مشتریان خود اطلاع ندارند و ناخواسته در دام آنها افتادهاند.
گزارش نیویورک تایمز از ایران و روسیه و چین به عنوان دولتهایی نام برده است که توانستهاند کارآگاهان خصوصی را استخدام کنند. بر اساس گزارش سال ۲۰۲۱ خانه آزادی که دموکراسی را در سطح جهانی ترویج می کند، ترکیه نیز به دنبال دشمنان احتمالی در حداقل ۳۱ کشور جهان است.
به نوشته این روزنامه، برخی از این دولتها تلاش میکنند تا مخالفانی را که به طور قانونی در ایالات متحده زندگی میکنند تحت نظر بگیرند، آزار دهند، تهدید کنند و حتی به کشورشان بازگردانند.
مقامات دولتی به شرکتهای مربوط به کارآگاهان خصوصی هشدار دادهاند و در برخی موارد دولت آمریکا علیه برخی از این افراد اعلام جرم کرده است. به نظر میرسد بیشتر آنها ناخواسته مورد استفاده قرار گرفتهاند و بعداً با مقامات همکاری کردهاند.
به گفته بروس هافمن، محقق تروریسم در شورای روابط خارجی یک دولت می تواند یک کارآگاه خصوصی را در یک معامله معمولی استخدام کند تا اطلاعات دقیقی در مورد محل سکونت، تلفن های همراه، شماره تامین اجتماعی، آدرس محل کار یک فرد بگیرد و این اطلاعات را در اختیار تشکیلات امنیت دولتی قرار دهد.
این گزارش در مورد یک پرونده مربوط به مسیح علینژاد، روزنامهنگار و فعال مقیم آمریکا مینویسد که دادستان های فدرال منهتن در ژوئیه ۲۰۲۱ علیه یک مقام اطلاعاتی ایران و سه تن از همکارانش که همگی در ایران بودند، اتهامات مربوط به توطئه آدم ربایی را مطرح کردند. اگر آنها ایران بمانند احتمال دستگیری آنها کم است اما مقامات گفتند که هدف از اعلام جرم علیه این افراد از جمله شامل افشا و جلوگیری از توطئههای طراحی شده در بالاترین سطوح یک دولت خارجی است.
طبق این گزارش در مورد مسیح علینژاد، مقامات جمهوری اسلامی می خواستند احساسات، وضعیت روحی و حتی زبان بدن او را بدانند که آیا او با اضطراب مراقب اطرافش است یا بی خیال به نظر می رسد؟
این گزارش از فردی به نام مایکل مککیور نام برده است که یک کارآگاه خصوصی ۷۱ ساله است که بدون آنکه اطلاع داشته باشد از سوی جمهوری اسلامی برای جاسوسی از مسیح علینژاد و خانه او استخدام شده بود.
این در حالی است که خانه مسیح علینژاد همزمان زیر نظر پلیس فدرال آمریکا، افبیآی، نیز بود و مقامات فدرال به مککیور اطلاع دادند که از سوی «افراد بد» استخدام شده است.
طبق یک کیفرخواست فدرال، فردی به نام کیا صادقی به مککیور که سپس با افبیآی همکاری کرد گفته بود که قرار است از کسی جاسوسی کند که از دوبی فرار کرده و بدهی دارد. بعدا مشخص شد که مقامات جمهوری اسلامی میخواستند مسیح علینژاد را از نیویورک بربایند و سپس با قایق به ونزوئلا و سپس به ایران منتقل کنند.