طرح فروش اقساطی خودرو، به عنوان بخشی از برنامه دولت برای خروج از رکود، در روز نخست اجرا با استقبال مردم مواجه شد.
خبرگزاریها در ایران روز دوشنبه، ۱۸ آبان ماه، با انتشار تصاویر و اخبار مراجعه مردم به نمایندگیهای فروش خودرو گزارش دادند که دست کم پنچ هزار نفر در اولین روز فروش اقساطی خودرو به نمایندگیهای ایران خود رو و سایپا مراجعه کرده اند.
طرح فروش اقساطی خودرو یکی از برنامههای ارائه شده در بسته خروج از رکود دولت است که قرار است با اجرای آن، خرید کالاهای داخلی افزایش یابد و تولید از رکود خارج شود.
بر اساس این طرح، شبکه بانکی به خریداران خودرو، ۲۵ میلیون تومان وام برای خرید خودرو از تولیدکنندگان داخلی پرداخت میکند. قیمت خودروی انتخاب شده توسط مشتری باید کمتر از ۵۰ میلیون تومان باشد.
هر چند، مهلت باز پرداخت این وام بین ۴ تا ۷ سال اعلام شده است، ایران خودرو در آخرین اطلاعیه خود سقف مهلت بازپرداخت را ۴ سال اعلام کرد. حدود ۹۵ درصد تولید و فروش خودروهای داخلی را شرکت های ایران خودرو و سایپا در اختیار دارند.
در حال حاضر اعلام شده است که خودروهای تیبا و پراید، محصولات شرکت سایپا، بیشترین تقاضای خرید را در میان متقاضیان خرید با وام ۲۵ میلیونی دارند.
طی ماههای اخیر فروش خودروسازان ایران، به دلیل کمبود نقدینگی نزد مشتریان و کیفیت نسبتا پایین خودروهای دو تولیدکننده اصلی خودرو در ایران، به شدت افت کرده بود.
کمپین "نه به خرید خودروی صفر"
پرداخت وام ۲۵ میلیون تومانی تنها چند ماه پس از آن اجرایی شد که گروهی از منتقدان کیفیت خودروهای داخلی کارزاری با عنوان "نه به خرید خودروی صفر" راه انداختند. این کارزار که تابستان امسال به سرعت جای خود را در شبکههای اجتماعی باز کرد، از مردم خواسته بود تا به دلیل بیکیفیتی اکثر انواع خودروهای تولیدی داخل، خرید این خودروها را تحریم کنند.
کیفیت خودروهای داخلی از دههها پیش مورد انتقاد مصرف کنندگان و کارشناسان بوده است اما طی سال های اخیر با افزایش تحریمها و روی آوردن خودروسازان به خودروها و قطعات چینی موجب کاهش بیشتر کیفیت در مقایسه با قیمت خودروها شد.
راه اندازی کارزار تحریم خرید خودروی داخلی اگر چه حمایت برخی از فعالان شبکههای مجازی را در پی داشت اما با انتقاد شدید وزیر صنعت، معدن و تجارت مواجه شد. محمد رضا نعمت زاده، در گفت و گو با خبرنگاران، کسانی را که تولیدات داخلی را تحریم میکنند، خائن خواند.
اگر چه کارزار "نه به خرید خودروی صفر" پس از مدتی از تب و تاب افتاد، اما کسادی بازار خودروی داخلی همچنان ادامه یافت.
تلاش برای خروج از رکود اقتصادی
حدود دو هفته پس از نامه ۴ وزیر به رئیس جمهوری و هشدار آنها به بازگشت رکود به اقتصاد ایران، دولت سیاست های خود را در طرحی با عنوان بسته سیاست های خروج از رکود، اعلام کرد. این طرح که برای خروج اقتصاد ایران از رکود سنگین و بی سابقه، بدون افزایش تورم، ارائه شده، بر تحریک تقاضای خرید شهروندان تاکید کرده است.
در پی تورم شدید سال های اخیر که پس از سیاست های دولت پیشین و تحریمهای شدید هستهای رخ داد، توان خرید بیشترشهروندان به شدت کاهش پیدا کرد و منجر به کاهش تولید و رکود اقتصادی شد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
تورم حدود ۴۰ درصدی و رشد اقتصادی پایین تر از منفی ۴ درصد، نشانگر اقتصاد به شدت بیمار ایران در سال های تحریم بود.
از این رو دولت پس از تداوم رکود، تصمیم گرفت که با اجرایی کردن راهکارهایی نظیر ارائه وام ۲۵ میلیونی خرید خودرو، صدور کارت اعتباری خرید و ارائه تسهیلات برای خرید کالاهای مصرفی، توان خرید مصرف کنندگان را افزایش داده و موجب رونق کسب و کار تولیدکنندگان داخلی شود.
در این بین سهم خودروسازان به عنوان بزرگترین صنعت داخلی پس از صنایع نفت و گاز، در خروج از رکود بسیار مهم تلقی میشود. کارشناسان سهم خودروسازی و قطعه سازی را در تولید ناخالص داخلی حدود سه درصد برآورد کرده اند و معتقدند اگر سیاستهای دولت موجب افزایش صد در صدی تولید این صنعت شود، سهم آن در تولید ناخالص داخلی به تنهایی به ۵ درصد میرسد.
گزارشها از ایران حکایت از این دارد که شهروندان ایرانی در روز نخست خرید خودروهای داخلی با وام ۲۵ میلیون تومانی، از این طرح استقبال کرده اند، اما باید دید آیا این استقبال در روزهای آینده منجر به بازگشت رونق به کسب و کار خودروسازان و بهبود کمی و کیفی این صنعت خواهد شد یا نه.