لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۶

دولت برای خروج از رکود اقتصادی در پی "تحریک تقاضا" است


دولت ایران برای مقابله با رکود و بالا بردن میزان رشد اقتصادی، سیاست‌های پولی خود را در شش ماه آینده، طبق بسته جدید رونق اقتصادی که به تازگی رونمایی کرده است، تغییر می‌دهد.

انتشار اوراق بهادار، بخشی از سیاست های جدیدی است که دولت حسن روحانی برای خروج از رکود پیشنهاد کرده است.

۲۵ میلیون تومان وام برای خرید خودرو، صدور کارت‌های خرید اعتباری ۱۰ میلیون تومانی برای مشتریان بانک‌ها و کاهش سود بانکی به میزان دستکم دو درصد بخش دیگری از اقدامات دولت برای شش ماه آینده است که برای خروج از رکود در نظر گرفته شده است.

هدف از این اقدامات، خروج از رکود و آماده کردن اقتصاد ایران برای زمانی است که تحریم‌های نفتی و بانکی لغو می‌شوند.

سیاست‌های جدید، نشانگر چرخش دولت در سیاستهای پولی و حرکت به سوی سیاست های انبساطی است. تا پیش از این، دولت با اعمال سیاست‌های انقباضی و کنترل ورود میزان پول به بازار به دنبال آن بود که میزان تورم را پایین بیاورد.

سیاست انقباضی باعث شد تورم از ۴۰ درصد در تابستان ۹۲ به حدود ۱۵ درصد در تابستان امسال برسد. حتی دولت به دنبال آن بود که تورم را برای اولین بار در چهل سال گذشته یک رقمی کند. این سیاست اگرچه تورم را پایین آورده، ولی باعث عمیق تر شدن رکود شده است.

در واقع کمبود نقدینگی، هم دسترسی تولیدکننده‌ها به منابع مالی تازه را سخت کرده و هم باعث شده تقاضای مشتریان برای خرید کالاهایی مانند خودرو و مسکن کم شود. حالا دولت در بسته خروج از رکود، کوشیده طرف تقاضا را تحریک کند تا با افزایش خرید و بیشتر شدن تولید، اقتصاد را به آرامی از رکود خارج کند.

انتشار اوراق بهادار به مبلغ ۱۶ هزار میلیارد تومان هم بخش مهم دیگری از طرح مقابله با رکود است.

رضا قریشی، اقتصاددان در نیوجرسی آمریکا به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که به نظر می رسد هدف دولت این است که پول جدید وارد بازار نکند چرا که ورود پول جدید اثر تورمی دارد. در واقع سیاست پولی جدید دولت این است که از یک طرف سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی را کمتر می‌کند بنابراین بانکها پول بیشتری برای قرض دادن خواهند داشت، و از طرف دیگر نرخ بهره را کم می‌کند.

سیاست تحریک تقاضا اگرچه از پشتیبانی چند مقام ارشد اقتصادی دولت از جمله علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد برخوردار است اما چهره‌هایی مانند مسعود نیلی که مشاور ارشد اقتصادی حسن روحانی است نظر دیگری دارند. به عقیده آقای نیلی برای بالا بردن رشد اقتصادی، گران کردن ارزهایی مانند دلار، که افزایش صادرات کالا را به دنبال دارد، بهتر از تحریک تقاضا است.

XS
SM
MD
LG