گزارشهای شهروندی از میناب و کرمانشاه در روز چهارشنبه ۲۱ تیر از یورش نیروهای جمهوری اسلامی به مناطقی در میناب و ایست و بازرسی شدید در کرمانشاه خبر میدهند.
محمد مقیمی، وکیل فعال در زمینه حقوق بشر، تصاویری را از «گسیل گسترده نیروهای نظامی رژیم جمهوری اسلامی» و حمله به «روستای کلاهی از توابع میناب» منتشر کرده که حاکی است نیروهای حکومتی ضمن «تخریب اموال عمومی» مردم را با کتک زدن بازداشت میکنند.»
بنا بر گزارشها، نیروهای نظامی با «ورود به منازل ساکنان» روستای کلاهی در شهرستان میناب استان هرمزگان در جنوب ایران، «ضمن تفتیش و تخریب منازل» مردم، شماری از آنها را به طور «گسترده» بازداشت کردهاند.
در گزارشهای غیررسمی دلیل این حمله «ظن دپو و قاچاق سوخت» اعلام شده است.
سوختبری یکی از راههای تأمین معاش شهروندان مناطق مرزی از جمله هرمزگان و سیستان و بلوچستان است و بنا بر گزارشهای پیشین، سوختبرها بارها با حمله نیروهای حکومتی آسیب دیده و حتی کشته شدهاند.
این در حالی است که به گفته مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، میزان قاچاق سیستماتیک سوخت مایع توسط نیروگاهها در ایران سالانه «یک و نیم میلیارد لیتر» است و میزان سوختبری با ماشینهای شخصی و فروش سوخت قاچاق در آن سوی مرزها «ناچیز» است.
همچنین ببینید: نماینده مجلس شورای اسلامی: آمار رسمی قاچاق سوخت از نیروگاههای ایران سالانه ۱.۵ میلیارد لیتر است
از سویی دیگر، گزارشها از کرمانشاه، استان غربی ایران حاکی از «استقرار ایستهای بازرسی توسط نهادهای امنیتی» جمهوری اسلامی و «تفتیش خودروهای شهروندان» است.
بنا بر گزارشهای شهروندی، ایستهای بازرسی و تفتیش خودروها در «خیابانهای کمربندی شرقی منتهی به شهرکهای پردیس و صدرا» در کرمانشاه مشاهده شده است.
علاوه بر این، گزارشها میگویند «صدها مأمور» با «خودروهای یگان ویژه با پلاک سپاه» به همراه «پلیس راهنمایی و رانندگی و بسیجیهای لباس شخصی در جاده کمربندی حضور دارند و «با انواع ماشین سنگین، لودر، و جرثقیل، منطقه را محاصره» کردهاند و «بر روی ساختمانهای مرتفع، افراد مسلح تکتیرانداز مستقر شدهاند.»
صدای آمریکا نمیتواند به طور مستقل این گزارشها را تأیید کند.
در گزارشها روشن نیست علت این اقدام نیروهای جمهوری اسلامی چیست.
در روزهای پیشین، نیروهای امنیتی شماری از مجروحان جنگ ایران و عراق را که در مقابل ساختمان «بنیاد شهید» تجمع کرده بودند و شعارهای اعتراضی میدادند، با خشونت بازداشت کردند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
اعتراضات سراسری که از شهریور ۱۴۰۱ در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد، همچنان در برخی مناطق ایران ادامه دارد و با نزدیک شدن به سالگرد این واقعه، تحرکات مقامات نظامی، انتظامی، و امنیتی جمهوری اسلامی بیشتر شده است.
حسین لاجوردی، جامعهشناس، پیش از این به صدای آمریکا گفته در «جنبش مهسا کوچکترین شورش و غارتی نبود، اما با سرکوب شدید حکومت مواجه شد.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند