تازه ترین واکنش ها به بحران اوکراین و اشغال کریمه

رایزنی ها در بروکسل بر سر بحران اوکراین ادامه دارد.

اولتیماتوم مسکو به کیف برای تسلیم نیروهای اوکراین درشبه جزیره کریمه تا ساعاتی دیگر به پایان می رسد، اما شاید اتمام حجت ولادیمیر پوتین سرنوشت این شبه جزیره را رقم نزند. در حالی که برخی صداها حاکی از ابراز نگرانی از بروز یک جنگ تمام عیار بین المللی حکایت دارد، دیپلمات های جهان در حال رایزنی و رفت و آمد هستند تا شاید نگذارند این منطقه که مورد طمع روسیه است، بعد از چند دهه بار دیگر به خاک آن کشور منضم شود.

سامانتا پاور سفیر ایالات متحده در سازمان ملل مصرانه از روسیه خواسته تا از موضعش کوتاه بیاید و توصیه کرده است تا یک هیأت حقیقت یاب، از طرف سازمان ملل یا یک سازمان امنیت و همکاری اروپا برای رسیدگی به مسأله مشغول به کار شود.
نیویورک تایمز اشاره کرده است یولیا تیموشنکو نخست وزیر پیشین اوکراین که به تازگی از زندان آزاد شده است در یک سخنرانی ویدیویی که روی وبسایتش منتشر کرده گفته است روسیه با اشغال کریمه «رسماً اعلان جنگ» به بریتانیا و آمریکا داده است که با استناد به یاددداشت تفاهم بوداپست ۱۹۹۴، در صدد تضمین امنیت اوکراین بودند. وی متذکر شد این یادداشت تفاهم را روسیه هم امضا کرده است.

در حالی که اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو – با برگزاری یک نشست اضطراری در بروکسل درباره امکان تحریم اجلاس آتی سران گروه ۸ بحث می کنند؛ وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا هم نشستی اضطراری در بروکسل ترتیب دادند و طی بیانیه ای «نقض آشکار حاکمیت ملی و تمامیت ارضی اوکراین از جانب نیروهای نظامی روسیه» را شدیداً محکوم کردند. اعضای اتحادیه اروپا از نیروهای ارتش روسیه خواسته اند تا به پایگاه هایشان در کریمه برگردند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به اظهارات ویلیام هیگ وزیر خارجه بریتانیا که گفته مسکو برای حمله به کریمه «هزینه های قابل توجهی» خواهد پرداخت، می گوید روسیه تنها قصد دارد از امنیت روس های ساکن شبه جزیره کریمه در برابر دولت نامشروع اوکراین دفاع کند؛ و تا عادی شدن وضعیت سیاسی، در آن منطقه باقی می ماند.

اسکای نیوز به نقل از وزیر خارجه روسیه نوشته است پکن با مسکو در مورد مسأله اوکراین کاملاً «موافق» است. به نظر می رسد چین تنها کشوری است که علناً بر تهاجم نظامی روسیه صحه گذاشته است.

کیف با توسل به اتحادیه اروپا و کشورهای غربی در تلاش است تا با روسیه مقابله کند. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روسیه را به تحریم اقتصادی و سیاسی تهدید کرده، و قرار است روز سه شنبه به اوکراین برود.

پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان با اشاره به وضعیت بحرانی در اوکراین، از مردم اوکراین خواسته است تا اختلافات را کنار بگذارند و در کنار هم برای ساختن آینده کشور گام بردارند.