کشمکش هند و سازمان تجارت جهانی بر سر امنیت غذایی

نارندرا مودی، نخست وزیر هند

وزیر تجارت هند می‌گويد کشورش مطمئن است که قادرخواهد بود ۱۶۰ عضو سازمان تجارت جهانی نسبت به دغدغه‌های دهلی‌نو درباره امنيت غذايی، که هفته پيش موجب تعلل در عقد يک قرارداد بين‌المللی شد، را متقاعد کند.

سال گذشته نمايندگان کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی در جزيره بالی اندونزی گردهم آمده و موافقتنامه‌ای را به امضا رساندند که به «قرارداد تجاری بالی» معروف شد.

نيرمالا سيتاراوان وزیر تجارت هند به مجلس آن کشور گفت، به قرارداد تجاری بالی بايد به عنوان بسته‌‌ای نگاه شود که تصويب يک قرارداد تسهيلات تجاری توسط هند را به حرکت در جهت قرارداد ديگری درباره ذخيره‌سازی غذا پيوند می‌زند.

وی در ميان ابراز احساسات قانون‌گذاران گفت «من مطمئنم هند قادر خواهد بود اعضای سازمان تجارت جهانی را متقاعد کند که حساسيت‌های هند و ساير کشورهای درحال رشد را درک کنند و به راه آنها برای پيشبرد این مسئله را با روحیه‌ای مثبت نگاه کند.»

حکوميت پيشين هند، در دسامبر سال گذشته در نشست وزرای سازمان تجارت جهانی توافقنامه‌ای را جهت استاندارد کردن و ساده‌سازی قواعد حمل‌ونقل کالا از مرزها به امضا رسانده بود، اما حکومت جدید ملی هند، موافقتنامه‌ بالی را رد کرده و امضای آن کشور را پس گرفت.

پس از دريافت محکومیت گسترده اين عمل، هند گفت که اگر دیگر اعضای سازمان تجارت جهانی به تقاضای دهلی‌نو مبنی بر سازش در مورد یارانه غذايی – که حدود ۱۲ میلیارد دلار در سال برآورد می‌شود – موافق کنند، در اوایل ماه آینده میلادی قرارداد تجاری بالی را امضا خواهد کرد.

خانم سيتاراوان گفت «هند در مقابل اجرای تسهیل تجاری نايستاده است، اما به دنبال تعهد مساوی و پیشرفت در کار بر روی موضوع سهامداری دولتی است.»

وی همچنین اضافه کرد «برای ما رسيدن به يک راه حل دائمی برای امنیت غذایی ضروری است. ما نمی‌توانیم، درحالی که سازمان تجارت جهانی درگیر یک بحث آکادميک در مورد امنیت غذایی می‌شود، تا ابد در حالت عدم اطمینان بمانیم.»

هند نگران آن است که به محض امضای قرارداد تسهيل تجاری – که تا حد زیادی به عنوان کمک به کشورهای پیشرفته در نظر گرفته می‌شود – برگ برنده در مساله یارانه‌ها را از دست می‌دهد.