گسترش باغ‌وحش‌های خانگی در وانفسای حیات وحش ایران

گسترش باغ وحش‌های خانگی در ایران

در حالی که حیات وحش ایران مانند حیات اهل آن روزگار خوشی ندارد و سنجاب‌های کم‌نظیر زاگرس به دلیل کاهش سطح جنگل‌های بلوط در حال قاچاق و فروش به عنوان حیوان خانگی هستند، رسانه‌های داخلی از افزایش تعداد باغ وحش‌های خانگی با حیوانات غیر متعارف خبر می‌دهند.

سایت انتخاب، در گزارشی با اشاره به گسترش روزافزون باغ وحش‌های خانگی، عمده صاحبان این باغ‌وحش‌ها را افراد متمولی می‌داند که میل به تفاخر و حس قدرت‌نمایی در آنها بیشتر از حس انسان دوستی است، افرادی که عمدتا با اتصال به بدنه قدرت و کسب ثروت به مرز جنون‌آمیزی از فخر فروشی رسیده‌اند.

در این گزارش از حسن رعیت، مفسد بزرگ اقتصادی نام برده‌ شده که با در اختیار داشتن بیش از ۱۷ قلاده ببر کمیاب، یکی از بزرگترین باغ وحش‌‌های خانگی ایران را داراست. او که ارتباط نزدیکی با تعدادی از مداحان حکومتی و مقامات قضایی دارد، چندی پیش به جرم فساد گسترده اقتصادی به زندان محکوم شد.

اوایل اردیبهشت امسال هم زمانی که یک قلاده پلنگ در قائمشهر مازندران در سطح شهر مشاهده و بعد از تعقیب و گریز توسط پلیس کشته‌ شد، اخباری در فضای مجازی منتشر شد که نشان می‌داد این حیوان از یک باغ وحش خانگی فرار کرده و به شهر آمده نه از جنگل.


عبدالرضا باقری، فعال محیط زیست حالا به خبرنگار انتخاب می‌گوید:« شواهد قطعی نشان می‌دهد پلنگ فراری قائمشهر، هدیه یکی از صاحب‌نفوذان شهر به دخترش بوده و پیشتر هم سابقه فرار از خانه را داشته اما هر بار خودش به محل سکونت برگشته بوده‌ است.


برخی کاربران توئیتر آن زمان این حیوان را متعلق به یکی از فرماندهان سپاه دانستند و گفتند او در باغش علاوه بر پلنگ خرس و طاووس هم نگهداری می‌کند.

به گزارش انتخاب کارشناسان محیط زیست می‌گویند:«در حال حاضر، دستکم ۵ پلنگ نیز در خانه‌های ثروتمندان خیابان فرشته تهران زندگی می‌کنند.»

صدا و سیما هم چند سال قبل در گزارشی از خیابان مولوی تهران به فروش شیر و میمون در این خیابان پرداخته‌ بود.

کارشناسان، با هشدار نسبت به خرید این دو گونه حیوانی اعلام‌ کردند:«خریداران توله‌شیر و بچه‌میمون‌ها بعد از رشد و بلوغ این حیوانات از عهده نگهداری آنها برنیامده و این جانوران را در جنگل‌ها رها می‌کنند که همین امر، تعادل زیستی کشور را برهم زده و مشکلات زیادی را هم برای انسان‌ها ایجاد می‌کند.»

امیر سبزی، عضو دیده‌بان حقوق حیوانات هم با بیان اینکه قاچاق حیوانات، چهارمین تجارت پرسود جهان است، می‌گوید:«قاچاقچیان حیوانات و به خصوص پرندگان را با دقت و وسواس از ایران به خارج قاچاق می‌کنند، اما در ورود جانوران به ایران، توجه زیادی به سلامت حیوان نشده و شمار زیادی از آنها در راه تلف می‌شوند.»

پیام محبی، رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران اما راه کاهش نگهداری حیوانات وحشی در کشور را کاهش فشار و قوانین سختگیرانه در نگهداری از حیوانات خانگی همچون سگ و گربه دانسته و می‌گوید:«خرید و فروش حیوانات غیرمتعارف علاوه بر آسیب به حیات وحش و محیط زیست باعث انتقال بیماریهای ناشناخته حیوانات به انسان‌ها شده و تهدیدی جدی برای سلامت جامعه محسوب می‌شود.»