با گذشت ۱۲ روز از حملات حماس به اسرائیل و شروع جنگ در منطقه، موج گستردهای از پخش هدفمند اخبار نادرست و خلاف واقع در جریان بوده است.
جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف در تولید و پخش عامدانه اخبار دروغین (دیساینفورمیشن) به طور سیستماتیک فعال بوده است.
بخش فارسی صدای آمریکا روز پنجشنبه ٢٧ مهر در گفتوگویی با ایلان برمن، معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا، به بررسی این موضوع پرداخت و ابتدا از او پرسید پخش عامدانه اخبار دروغ تا چه اندازه در شکلدهی افکار عمومی در جنگ اسرائیل و حماس تاثیر داشته است.
به گفته او، این موضوع هنوز در جریان است اما روایتهای فراوانی وجود دارند که کمتر به آنها پرداخته شده است.
او با اشاره به گفتوگوهای خود با مقامهای اسرائیلی طی یک هفته گذشته و پوشش گسترده اتفاقات گفت آنچه کمتر مورد توجه قرار گرفته، «زمینه راهبردی» این اتفاقات و «چگونگی» رخ دادن آنها است. و یا اینکه چرا اسرائیل از نظر اطلاعاتی موفق عمل نکرد و چه عواملی شرایط این درگیریها را مهیا کردند.
به گفته معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا، «حملات حماس در یک خلا اتفاق نیفتاد بلکه یک کارزار طولانیمدت و بسیار تاثیرگذار از سوی جمهوری اسلامی برای تجهیز و حمایت از حماس و دیگر گروههای نیابتی در جریان بود که نتیجه آن را در یک هفته و نیم گذشته دیدیم.»
او با اشاره به تلاش بسیاری برای تحریف «جنایتهای حماس» گفت، تاثیر اصلی در پوششندادن اخبار و گزارشهای مهم است.
- بازیگران نبرد روایتها یا جنگ دیساینفورمیشن
به باور ایلان برمن، بازیگران بسیاری در میدان نبرد روایتها مشارکت دارند.
او با اشاره به آمادهسازی اسرائیل برای انجام عملیات چندمرحلهای خود، گفت افرادی در دانشگاهها، تظاهراتها، و رسانهها دست به اقداماتی «مخرب» میزنند.
آقای برمن، علاوه بر نبرد روایتها به پوشش جانبدارانه و نگفتن کل داستان اشاره میکند.
به گفته او، تعمدی در مقیاس کلان برای کمرنگ کردن مرز میان قربانی و جنایتکار و توجیه حملات حماس یا مشروعیتبخشی به آن در قالب نوعی «مقاومت» در جریان بوده است.
آقای برمن با اشاره به گروگانگیری سالمندان و کودکان و همچنین کشتن «وقیحانه» گروگانها از سوی حماس، گفت آنها به تمام ابزارهای «دیساینفورمیشن» برای این کارزار «مخرب» به منظور توجیه اقداماتشان نیاز دارند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
- سابقه جمهوری اسلامی در راهاندازی کارزارهای «دیساینفورمیشن»
ایلان برمن گفت عملیاتهای فعالانه مرتبط به مراکز قدرت درون جمهوری اسلامی به منظور ایجاد همگرایی با محوریت اینکه آمریکا چگونه به ایران نگاه کند، در جریان بوده است.
هدف قرار دادن افراد بانفوذ، دسترسی و ایجاد ارتباط میان آنها و مقامات ایرانی، و قراردادن متخصصانی خاص در دانشگاهها و حتی درون دولت آمریکا، و در نهایت ایجاد و ترویج روایت دولت ایران در همین راستا انجام شده است.
او در همین ارتباط به نفوذ افرادی خاص در دولتهای اوباما و بایدن اشاره کرد. به گفته آقای برمن، آنها درباره «وضعیت واقعی» در ایران، صدای معترضان، و دیدگاههای متفاوت کنجکاو نیستند.
او با اشاره به درخواست اعضای کنگره به منظور در پیش گرفتن اقداماتی در این زمینه گفت این قدم اول است و اقداماتی دیگر نیز لازم است.