رافائل گروسی میگوید که بسیار ضروری است که برنامه بسیار بلندپروازانه هستهای ایران تحت نظارت کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی باقی بماند.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز سهشنبه در مورد ادعای رئیس سازمان انرژی اتمی ایران مبنی بر توانایی فنی ایران در ساخت بمب هستهای ، گفت که «آنها یک برنامه هستهای بسیار جاهطلبانه و از لحاظ فنی پیچیده دارند.»
گروسی که در نیویورک برای شرکت در دهمین اجلاس بازنگری معاهده بازنگری منع گسترش تسلیحات هستهای (انپیتی) حضور دارد، ادامه داد که «آنها این برنامه را دارند و من باید آن را از هر نظر راستی آزمایی کنم. بنابراین، اینکه بگوییم آیا این برنامه می تواند منجر به سلاح هستهای شود یا خیر، این چیزی نیست که بتوان به عنوان پیامدهای برنامهها و گفتهها قبلی آنها نتیجه گرفت.»
گروسی با تاکید دوباره مینی بر اینکه «آنها یک برنامه هسته ای بسیار جاه طلبانه دارند که باید به روشی مناسب راستی آزمایی شو با اشاره به اعلام جدید ایران در مورد برنامه ریزی برای نصب و راه اندازی دستگاههای غنی سازی کننده یا همان سانتریفوژ گفت: «ما از ایران اطلاعات درباره تصمیمشان به عملیاتی کردن آبشار جدید سانتریفوژها جدید را دریافت کردیم. بازرسان ما آمادهاند که از این آبشار پس از اینکه عملیاتی شد، دیدن کنند.»
او افزود که «ما به زودی اطلاعاتمان را در اختیار شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار خواهیم داد.»
گروسی بار دیگر از تصمیم جمهوری اسلامی ایران در برداشتن دوربینهای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برخی از سایتهایش انتقاد کرد و گفت که «نبود دوربینهای نظارت بر برنامه هستهای ایران بهویژه دوربینهایی که نظارت بر ساخت قطعات سانتریفوژها متمرکزند، کار نظارت ما را دشوار کرده است و بدون پاسخ مثبت ایران نظارت ما بر آن سایتها ناممکن است.»
مدیر کل آژانس نظارتی هسته ای سازمان ملل متحد با مخاطب قرار دادن مقامات تهران گفت: «وقتی صحبت از برنامه هسته ای به میان می آید، سخنان خوب گفتن کارآیی ندارد. کاری که باید انجام دهید این است که شفاف باشید و با ما (آژانس) همکاری کنید. ما آماده ایم و امیدوارم آنها هم باشند.»
روز دوشنبه، رئیس سازمان انرژی هسته ای ایران اعلام کرده بود که تهران توان فنی تولید بمب هستهای را دارد اما قصد انجام این کار را ندارد.
همچنین ببینید: امیرعبداللهیان: دستبسته نمینشینیم؛ کمالوندی: سمت ساخت بمب هستهای نمیرویمایران هماکنون در حال غنیسازی اورانیوم با خلوص نزدیک به ۶۰ درصد است که بسیار بالاتر از سقف ۳.۶۷ درصدی تعیینشده در توافق برجام ۲۰۱۵ است.
از لحاظ تئوریک غنیسازی اورانیوم به میزان ۹۰ درصد برای ساخت بمب هستهای کافی است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای برجام خارج شد و تحریمهای سختگیرانه ایالات متحده را که برای کاهش صادرات نفت ایران طراحی شده بود، بازگرداند.
تهران به نوبه خود محدودیتهای اعمال شده در چارچوب برجام بر برنامه هستهای خود را کاهش داد، از جمله اعمال محدودیت بر کار بازرسان آژانس انرژی اتمی که موظف به راستی آزمایی برنامه هستهای ایران بودند.
همزمان با توقف مذاکرات وین در زمستان گذشته، تهران به مرور همکاریهای خود با آژانس را کاهش دادهاست.