به دنبال بازداشت چند فعال حقوق بشر از جمله یک آلمانی در ترکیه، برلین روز پنجشنبه به شهروندان خود هشدار داد برای سفر به آن کشور احتیاط لازم را به خرج دهند و در عین حال تهدید کرد تدابیری را اتخاذ خواهد کرد که ممکن است بر سرمایه گذاری آلمان در ترکیه تاثیر بگذارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان با اشاره به حوادث ترکیه گفت «هر کسی میتواند تحت تاثیر قرار بگیرد. بیمعناترین چیزها میتواند اتفاق افتد.» اظهاراتی که به عقیده این خبرگزاری هشداری تلحویحی به شهروندان آلمان در مورد سفر به ترکیه است.
پس از بازداشت شش فعال حقوق بشر در ترکیه – از جمله پتر اشتودنر آلمانی – با اتهامهای مرتبط با تروریسم، آقای گابریل تعطیلات تابستانی خود را رها کرد و به پایتخت بازگشت تا به یکی دیگر از مسائل مورد اختلاف برلین و آنکارا در دوران پس از کودتای سال گذشته رسیدگی کند.
وزیر خارجه آلمان در گفتوگو با خبرنگاران و با لحنی که برخلاف معمول بطور تلویحی اما واضح به مسائل تجاری و اقتصادی ربط دارد، گفت که «ما باید سیاستهای خود را در قبال ترکیه در مسیر جدیدی دنبال کنیم ... ما نمیتوانیم آنطور که پیشتر انجام دادهایم، ادامه بدهیم.»
آلمان نخستین صادر کننده کالا به ترکیه است و با آغاز سرکوبهای گسترده پس از کودتای نافرجام ۲۵ تیر ۱۳۹۵ در ترکیه، در موارد متعددی با دولت رجب طیب اردوغان اختلاف نظر داشته است؛ به ویژه در زمینه موج گسترده بازداشتها و نقض حقوق شهروندان در آن کشور.
حدود ۱۵۰ هزار نفر از کارکنان و مسئولان مختلف ترکیه، از دستگاه قضایی گرفته تا خبرنگاران و آموزگاران و اساتید دانشگاهها، از سال گذشته تا کنون از کار خود اخراج یا معلق شده و حدود ۵۰ هزار نفر بازداشت شدهاند. رئیس جمهوری ترکیه این سرکوبها را لازم میداند.
آنکارا برلین را متهم به حمایت از فتح اﻟله گولن، روحانی ترک ساکن آمریکا که اردوغان میگوید در کودتا دست داشته، کرده و میگوید آلمان به «تروریست»های مخالف ترکیه پناه داده است؛ از جمله افسران ارتش ترکیه که پس از کودتا از آن کشور تقاضای پناهندگی کردهاند.