شکست سیاست تغییر ساعت کاری؛ مصرف برق ایران از «۶۸ هزار مگاوات» گذشت 

مصرف برق بار دیگر رکورد زد

با وجود اعمال سیاست‌های محدودکننده برای مصرف‌کنندگان خانگی، صنعتی و ادارات عمومی، یک مرکز دولتی در ایران اعلام کرد مصرف برق ایران از «۶۸ هزار و ۳۰۶ مگاوات» گذشت و رکورد جدیدی در مصرف آن ثبت شده است.

بنا بر اعلام «مرکز ملی راهبری شبکه برق کشور» وابسته به وزارت نیرو جمهوری اسلامی در ساعت‌های پایانی اوج مصرف برق روز دوشنبه دوازدهم تیرماه، «نیاز مصرف برق کشور» با عدد ۶۸ هزار و ۳۰۶ مگاوات روبرو شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته «پنج‌هزار و ۷۰۰ مگاوات» افزایش مصرف را نشان می‌دهد.

بر این اساس، آمارها حاکی از آن است که کشور با رشد فزاینده «۹ درصدی» مصرف برق روبه‌رو است، به گونه‌ای که حتی میزان مصرف برق سراسری نسبت به روز یکشنبه یازدهم تیر ماه امسال هم افزایش «یک‌هزار و ۱۰۰ مگاواتی» داشته است.

حمیدرضا منصوری، معاون «بهره برداری و دیسپاچینگ» توزیع برق تهران بزرگ بیست و ششم مرداد ماه ۱۴۰۱ از فرسودگی «۵٠ درصد» شبکه برق پایتخت خبر داده بود.

مرکز ملی راهبری شبکه برق کشور در حالی از شهروندان ایرانی خواسته است که در روزهای گرم تابستان به‌منظور «تامین برق پایدار برای همه مشترکان» نسبت به «مدیریت مصرف برق» خود اقدام کنند که در ماه‌های گذشته سیاست‌های تنبیهی همچون افزایش قبوض یا قطع اشتراک برای «پر مصرف‌ها» نیز اعلام شده بود، اما نتیجه‌ای در پی نداشت.

از مهم‌ترین و جنجالی‌ترین سیاست‌های دولت جمهوری اسلامی برای کاهش میزان مصرف انرژی در ماه‌های اخیر، تغییر ساعت کاری ادارات و نهادهای عمومی بوده که با مخالفت‌ها و واکنش‌های بسیاری نیز مواجه شده است.

علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو جمهوری اسلامی نیز بیست و چهارم خرداد ماه مدعی شده بود که با اجرای طرح پر مناقشه تغییر ساعت کار ادارات، صرفه‌جوییِ «۱۰۰۰ مگاواتی» در برق کشور صورت می‌گیرد.

با وجود آنکه آمارهای رسمی منتشر شده حاکی از ناکامی سیاست‌های کنترلی دولت جمهوری اسلامی در حوزه مصرف برق است اما همچنان تغییر ساعت کاری ادارات ادامه دارد و حتی بانک‌ها و نهادهای پولی نیز به این چرخه افزوده شده‌اند.

روز سه‌شنبه سیزدهم تیر ماه «شورای هماهنگی بانک‌ها» تصویر نامه‌ای از رئیس سازمان اداری و استخدامی دولت ابراهیم رئیسی را منتشر کرد که بر اساس آن، ساعات کاری جدید بانک‌ها تا ۱۵ شهریور ماه با هدف «صرفه جویی در مصرف حامل‌های انرژی» از «۶:۳۰ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر» خواهد بود.

فرید صفری، کارشناس انرژی، در گفت‌وگو با صدای آمریکا با اشاره به اختلاف میزان تولید و مصرف برق گفته که بیشتر نیروگاه‌های ایران وابسته به سوخت فسیلی است و نیروگاه‌های فرسوده کم‌بازده باید از مدار خارج شود.

به گفته این کارشناس، از قابلیت‌های سرزمینی ایران به‌درستی استفاده نشده و حتی بر خلاف کشورهایی مثل ترکیه که قابلیت‌های کمتری دارند، کار زیادی در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر نکرده و برنامه‌ریزی درستی برای تولید انرژی خورشیدی نشده است.

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

چرا بحران برق در ایران حل نمی‌شود و ادامه دارد؟ فرید صفری پاسخ می‌دهد

سال ۱۴۰۰ جیره‌بندی برق در بخش صنعت با هدف مهار بحران خاموشی‌های خانگی و جلوگیری از گسترش اعتراضات، صورت گرفت. اقدامی که به گفته فعالان عرصه صنعت موجب افزایش زیان به واحدهای صنعتی و کاهش تولید شد.

با تداوم خاموشی‌ها بر اثر کمبود برق، اعتراضات در شهرهای گوناگون شدت گرفت و با شعارهایی همچون «مرگ بر دیکتاتور» همراه شد.

همچنین ببینید: جیره‌بندی برق صنایع برای مهار خاموشی‌های خانگی؛ سهم صنعت قطعه‌سازی خودرو روزانه شش ساعت قطعی برق است