۱۳ روز تا انتخابات؛ اعتراض به مناظره تلویزیونی

Iran Election Debate one 2013

از میان هشت نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایران، شش نامزد به نحوه برگزاری مناظره تلویزیونی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران که روز جمعه برگزار شد، اعتراض کردند.

محمدرضا عارف، محسن رضایی، حسن روحانی، علی اکبر ولایتی، محمد غرضی و محمدباقر قالیباف هر کدام به نوعی، به نحوه برگزاری مناظره اعتراض کردند. برخی همچون محسن رضایی حتی تهدید کردند اگر رویه تلویزیون دولتی ایران در برگزاری مناظره تغییر نکند، در دو مناظره بعدی حضور نخواهند داشت.

تنها سعید جلیلی و غلامعلی حداد عادل به نحوه برگزاری مناظره اعتراض نکردند.
در مناظره هشت نامزد که روز جمعه توسط تلویزیون دولتی ایران برگزار شد، مجری مناظره فرصت چندانی به نامزدها برای پاسخ به یکدیگر نداد.

دیگر بخش چالش برانگیز مناظره روز جمعه، سوالاتی بود که مجری مناظره می پرسید و از نامزدهای انتخابات می خواست تنها جواب های بله یا خیر بدهند. این بخش با واکنش تند محمدرضا عارف، محسن رضایی و حسن روحانی روبرو شد و آقای عارف تا پایان این بخش از پاسخگویی خودداری کرد. دیگر نامزدها هم کم وبیش سوالات را ناقص دانستند.

مرتضی حیدری مجری تلویزیون دولتی ایران در توجیه این اقدام صدا و سیمای جمهوری اسلامی گفت که نحوه مناظره قبل از این به تایید شورای نظارت در کمیسیون تبلیغات انتخاباتی رسیده است. این شورا بر نحوه تبلیغ نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نظارت دارد و اعضای آن از سه قوه مجریه، مقننه و قضاییه تشکیل شده اند.

این ادعا در حالی بیان شد که روز شنبه، مسولان نظارت بر تبلیغات نامزدها در صدا و سیما اعلام کرد تنها یک ساعت قبل از برگزاری مناظره، در جریان آن قرار گرفته اند.

رمضان شجاعی کیاسری، نماینده شورای نظارت در کمیسیون تبلیغات انتخاباتی به خبرگزاری مهر اعلام کرد: «ایرادات و اشکالات کار به آقای ضرغامی گفته شد و او ایرادات مناظره ها را پذیرفت. قرار شد برای برنامه بعدی نظر نمایندگان کاندیداها گرفته شود.»

در مناظره های تلویزیونی سال ۸۸ بین میرحسین موسوی، محمود احمدی نژاد، مهدی کروبی و محسن رضایی ، آنها انتقادات تندی علیه یکدیگر مطرح کردند و حتی محمود احمدی نژاد سعی در افشاگری علیه رقبا داشت که با واکنش های منفی روبرو شد.

محسن رضایی روز شنبه، با اشاره به مناظره روز قبل گفت: «نوع طراحی مناظره ها، از ترس رویدادهای سال ۸۸ است.»

اعتراض نامزدها، به عقب نشینی صدا و سیمای جمهوری اسلامی منجر شد اما روزنامه کیهان، که به محافل اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران نزدیک است، از همین فرصت اندک نامزدها در مناظره جمعه شب هم خشنود نیست و از آنچه «سیاه نمایی» نامزدها نامیده، انتقاد کرد.


نگرانی حامیان رهبر
روزنامه کیهان به اظهارات برخی نامزدها اعتراض دارد. بخصوص که محمدرضا عارف، معاون اول دولت خاتمی در مناظره روز جمعه، مشکلات فعلی کشور را ناشی از مدیریت اصولگرایان دانست.

انتقادات روزنامه کیهان اشاره به نگرانی حامیان آیت الله خامنه ای دارد. آنها امیدوارند یک انتخابات بی درد سر برگزار کنند اما عدم توافق نامزدهای نزدیک به رهبر، حامیان خامنه ای را نگران کرده است.

غلامعلی حدادعادل، علی اکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف، سه عضو ائتلاف موسوم به پیشرفت، هنوز تمایلی به کناره گیری به نفع دیگری ندارند.

محسن رضایی و محمد غرضی هم که می گویند کنار نمی روند. سعید جلیلی هم نامزد نزدیک به خامنه ای و روحانیون تندرویی چون محمد تقی مصباح یزدی، حضور دارد.

حمیدرضا ترقی، از چهره های حزب موتلفه، به خبرگزاری ایلنا گفت که تفاوت میان سعید جلیلی و ائتلاف سه نفره به قدری قابل ملاحظه است که «با هم قابل جمع نیستند.»

سپاه و چهار گرایش
بین مسوولان سپاه پاسداران اختلاف نظر وجود دارد. با اینکه سپاه پاسداران اجازه دخالت در انتخابات را ندارد اما مسوولان آن، برخی پشت سعید جلیلی به عنوان نامزد مورد تایید آیت الله خامنه ای ایستاده اند.

برخی مثل قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس، حامی قالیباف اند. این حمایت درحالی است که قالیباف از دخالت سپاه در فعالیت های اقتصادی دفاع می کند.

پیش از این محمدرضا عارف دیگر نامزد انتخابات از فعالیت اقتصادی نهادهای نظامی مثل سپاه انتقاد کرده بود.

گروهی از مقام های میانی و بازنشسته سپاه پاسداران هم به گروه انتخاباتی محسن رضایی، رییس سابق سپاه پیوسته اند.

در سالهای گذشته بخش های مدیریتی در نتیجه انتخابات تاثیر داشته اند. مهدی کروبی سال ۸۴، بسیج و سپاه را در تغییر نتیجه انتخابات متهم کرد و آنها را پیرو مجتبی خامنه ای فرزند آیت الله خامنه ای دانست.

غیر از این گروه که در انتخابات از نامزدهای محافظه کار حمایت می کنند، بدنه سپاه نیز به نامزدهای دیگر گرایش دارد.

احمدی نژاد و جلیلی؟
بعد از رد صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی، هنوز مشخص نیست محمود احمدی نژاد و دولت از چه کسی حمایت می کند.

در روزهای گذشته، برخی منابع خبری نزدیک به محافظه کاران خبر داده بودند که سعید جلیلی نامزد مورد تایید احمدی نژاد است اما روز شنبه، علی باقری رئيس ستاد انتخاباتی سعيد جليلي سعی کرد از دولت احمدی نژاد دوری کند.

او گفت: «ما الفاظی ديگر چون بهار را که برخی به کار می برند انحراف می دانيم که اين انحراف يا از عدم آگاهی نسبت به جامعيت دين و اسلام سياسی است و يا ناخود آگاه صورت گرفته است، از اين رو هر شائبه ای که ذره ای انحراف از گفتمان انقلاب اسلامي در آن وجود داشته باشد، نفي مي شود و قابل پذيرش نيست، جليلي نيز اين موضوع را در اعتقاد خود نشان داده است.

اشاره او به تعبیراتی چون «جریان انحرافی»، حکایت اتهاماتی است که حامیان آیت الله خامنه ای به احمدی نژاد و یارانش می گویند.

با اینکه باقری سعی کرد بین سعید جلیلی و احمدی نژاد تفاوت قائل شود اما داوود احمدی نژاد برادر رییس جمهوری ایران این ادعا را تایید نمی کند.

داوود احمدی نژاد برادر بزرگتر رییس دولت است که از دوسال پیش بخاطر اختلاف با رحیم مشایی از دولت طرد شد. او که در این دوره نامزد شد و بعد انصراف داد، از نامزدی علی اکبر ولایتی دفاع می کند و روز شنبه به خبرگزاری مهر گفت که همه مراقب جلیلی باشند چون جلیلی راه برادرش، محمود احمدی نژاد را می رود.

محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس شورای اسلامی هم می گوید که احمدی نژاد با جلیلی همراه است.

مسابقه شمارش آرا
وزیر کشور در جمع فرمانداران جمهوری اسلامی ایران گفت: «بايد کاری کنيم تا حضور مردم در انتخابات سهل و‌ آسان باشد و نبايد فرآيندهای اجرايی را سخت کنيم.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، مصطفی محمد نجار با تاکید بر رقابت بين فرمانداران برای جلب مردم به رای دادن، افزود: «به هشت نفر اول که مشارکت بالايی در استان شان وجود داشته باشد، پاداش خواهيم داد.»

وزیر کشور در بخش دیگری از سخنانش که خبرگزاری ایلنا آن را منتشر کرد، از انتقاد نامزدهای انتخابات از دولت گله کرد و گفت: «زیرسوال بردن خدمات دولت زیر سوال بردن نظام است.»

کوتاه از نامزدها
غلامعلی حدادعادل از دیگر نامزدهای انتخابات خواست «قهر» نکنند و در سایر مناظره ها شرکت کنند. او به خبرگزاری ایسنا درباره ائتلاف پیشرفت که به همراه قالیباف و ولایتی عضو آن است اشاره کرد و گفت این ائتلاف از هم نپاشیده و شاید شاید در روزهای آینده به اتفاق نظر برسند.

محمدباقر قالیباف در ساری سخنرانی کرد و گفت: « مهم ترین چالش و خطر در کشور ما، سوءتدبیر و سوءمدیریت در اداره جامعه است و از ظرفیت های بزرگ منابع انسانی و امکانات موجود استفاده نشده است و باید از ظرفیت های کشور به نحو شایسته ای استفاده شود.»

سعید جلیلی در گیلان حضور داشت و گفت «رییس جمهور باید با دردهای مردم آشنا باشد.»

محمد غرضی نیز در واکنش به مناظره به خبرگزاری ایسنا گفت: «حیدری مجری مناظره به من گفت که دو هزار ساعت برای تهیه این برنامه وقت صرف شده و از نظر کارشناسان زیادی هم استفاده شده است و غیر از حیدری، رییس صداوسیما و دو نفر دیگر، کسی از پرسش ها خبر نداشته است اما من به او گفتم که با این روش صداوسیما، بسترهای اجتماعی برای حضور 55 میلیون نفر فراهم نمی شود.»

حسن روحانی نامزد انتخابات از حمایت ضمنی هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی خبر داد. او به خبرگزاری ایسنا گفت: «چند نفر مشوق اصلی من برای حضورم در انتخابات بودند و یکی از آنها که خیلی مشوق من بود، شخص آیت الله هاشمی رفسنجانی بود.