لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۰

۱۶ روز تا انتخابات؛ تشکر رهبر از رد صلاحیت شده ها


دیدار آیت الله خامنه ای با نمایندگان مجلس
دیدار آیت الله خامنه ای با نمایندگان مجلس
رهبر جمهوری اسلامی ایران در حاشیه دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی از آنچه «تمکین» نامزدهای رد صلاحیت شده به قانون نامیده، تشکر کرد.
اشاره او به اکبر هاشمی رفسنجانی و اسفندیار رحیم مشایی است که از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شدند.

هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اعتراضی به رد صلاحیت خود نداشت اما حامیان او از آیت الله خامنه ای خواستار تایید صلاحیت او شدند.
همچنین محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران هم اعلام کرده بود که منتظر است آیت الله خامنه ای درباره رد صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی دخالت کند.
هشت سال پیش، بعد از رد صلاحیت مصطفی معین و محسن مهرعلیزاده از سوی شورای نگهبان، آیت الله علی خامنه ای در نامه ای به شورای نگهبان خواستار تایید آنها شد.

به نظر می رسد با تشکر امروز آیت الله خامنه ای از نامزدهای رد صلاحیت شده، او قصدی برای تایید رد صلاحیت شدگان نداشته باشد.

پیش از این حامیان آیت الله خامنه ای هشدار داده بودند که اگر مشایی رد صلاحیت شود، احمدی نژاد اعتراض تندی خواهد داشت.

سایت الف که به احمد توکلی نماینده منتقد دولت تعلق دارد روز چهارشنبه خبر داد که تلاش احمدی نژاد برای کسب حکم حکومتی ناکام ماند و او شوکه و بعد هم ناامید شده است.»

با این حال، محمود احمدی نژاد عصر چهارشنبه، بعد از جلسه هیات دولت، در پاسخ به سوالی درباره نتیجه رایزنی های خود درباره تایید صلاحیت ها گفت: «ما همچنان به لطف خداوند امیدواریم.»

به گزارش خبرگزاری فارس، احمدی نژاد در پاسخ سوال دیگری درباره اینکه آیا دولت از سعید جلیلی به عنوان کاندیدای مورد حمایت خود در انتخابات بعدی حمایت می کند، تنها سکوت کرد.

سه شنبه شب، برخی رسانه های ایران اظهارنظری به نقل از اسفندیار رحیم مشایی منتشر کردند که او گفته «۴۸ ساعت قبل از رای گیری تایید صلاحیت و با ۳۳ میلیون رای ، رییس جمهور می شوم.»

روز چهارشنبه دبیرخانه «جنبش عدم تعهد» که مشایی مسوول آن است دراطلاعیه ای این اظهارات را تکذیب کرد.

مشایی بسوی جلیلی؟
با اینکه هنوز محمود احمدی نژاد به تایید صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی امیدوار است، اما در روزهای اخیر برخی منابع خبری از حمایت احمدی نژاد از جلیلی خبر داده اند و حتی سایت انتخاب نوشته است که ستادهای مشایی به نفع جلیلی فعالیت می کنند.

انتخاب به نقل از روزنامه الحیات نوشت که جلیلی به عبارتی احمدی نژاد ثانی است، اما چون حمایت علنی رئیس جمهور فعلی ایران از جلیلی اقدامی منفی محسوب می شود، احمدی نژاد حمایت خود از جلیلی را علنی نمی کند.

سایت خبری دیگربان که خبرهای منابع خبری محافظه کاران را رصد می کند از پانزده دلیل و نشانه خبر داده که ثابت می کند احمدی نژاد حامی سعید جلیلی است.
این بخشی از دلایل است:
- سعید جلیلی توسط احمدی‌نژاد برای شورای امنیت و حذف لاریجانی از آن منصب معرفی و رشد سیاسی خود را آغاز کرده است.
- سعید جلیلی از لحاظ روحیات شبیه به احمدی‌نژاد است ... سیاست‌های اعلام شده جلیلی هیچ تفاوتی با سیاست‌های احمدی‌نژاد ندارد.
- هیچ سخنی از سوی احمدی‌نژاد و سعید جلیلی علیه یکدیگر شنیده نشده و جلیلی مانند سایر حامیان آیت الله خامنه ای، عبارت «جریان انحرافی» را درباره دولت بکار نبرده است.
- بعضی از نیروهای کمتر شناخته شده‌تر احمدی‌نژاد (نیروهای زریبافان) در ستاد جلیلی مسئولیت گرفته‌اند من‌جمله در ستاد تهران. همچنین مهدی‌ کوچک زاده و حمید رسایی از هواداران احمدی‌نژاد به حمایت از سعید جلیلی پرداخته‌اند.
- جبهه پایداری که تحت هدایت محصولی نیروی جدی احمدی‌نژاد است به حمایت از جلیلی پرداخته است.
- محمد حسینی٬ وزیر ارشاد احمدی‌نژاد و کانون دانشگاهیان تحت هدایت او به حمایت صریح از جلیلی پرداخته‌اند و این بدون اذن احمدی‌نژاد نبوده است ... افرادی چون محمدعلی رامین٬ معاون مطبوعاتی احمدی‌نژاد و واضع بحث هولوکاست در جمع حامیان جلیلی قرار دارند.
- حمایت سازندگان مستند «ظهور نزدیک است» از هواداران افراطی رحیم مشایی و احمدی‌نژاد از سعید جلیلی... تعریف و تمجید ایرنا٬ شبکه ایران و روزنامه ایران از سعید جلیلی.

هنوز معلوم نیست احمدی نژاد حامی جلیلی است یا خیر اما آنچه این احتمال را تقویب می کند این است که در میان حامیان آیت الله خامنه ای اختلاف شدیدی برای انتخابات پیش رو وجود دارد.

ائتلاف پیشرفت که از قالیباف، ولایتی و حدادعادل تشکیل شده هنوز به توافقی نرسیده و به نظر می رسد احمدی نژاد قصد دارد برای ممانعت از پیروزی این منتقدان خود، از جلیلی حمایت کند.

در روزهای اخیر برخی اعضای دولت علنی از سعید جلیلی و دیگر نامزدها حمایت کردند. روز چهارشنبه، دفتر رییس جمهوری ایران در اطلاعیه ای اعلام کرد «مواضع انتخاباتي احتمالي مقامات دولتي شخصي بوده و ارتباطي به دکتر احمدي نژاد ندارد.»

براساس قوانین جمهوری اسلامی ایران، مسولان دولتی اجازه فعالیت تبلیغاتی به نفع یا علیه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را ندارند اما محمود احمدی نژاد و وزرای دولت او چندان به این محدودیت پایبند نیستند و حتی روز ثبت نام رحیم مشایی برای نامزدی در انتخابات، احمدی نژاد با او همراه شد که این اقدام رییس دولت اعتراض هایی را به همراه داشت و دادستان کل ایران اعلام کرد جرم رییس جمهوری ایران قابل پیگرد قضایی است.

ستاد امنیت انتخابات
وزیر کشور ایران اعلام کرد این وزارتخانه ستادی با نام «امنیت انتخابات» تشکیل داده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، مصطفی محمد نجار اعلام کرد «ما ستاد امنیتی انتخابات را در شورای امنیت تشکیل داده ایم اما دربحث امنیت انتخابات جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.» وی از توضیح بیشتر درباره این ستاد خودداری کرد.

وزیر کشور ایران، در پاسخ به این سوال که گفته می شود در هنگام برگزاری انتخابات مرزها بسته می شود، گفت: «خوشبختانه کشور ما بالاترین امنیت را به لحاظ استانداردهای جهانی با وجود حضور در یکی از پرمخاطره ترین مناطق جهان دارد.»

وی افزود: «کشور ما از بالاترین استانداردهای امنیتی برخودار است و به نظر من نیاز به کارهای امنیتی خاصی نیست.»

مجری مناظره ها
مسوولان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قصد دارند مناظره های انتخاباتی را برگزار کنند. پیش از این اعلام شده بود این مناظره ها برگزار نمی شود اما اکنون مسوولان تلویزیون حکومتی ایران موضع خود را تغییر داده اند.

مناظره های انتخابات سال ۸۸ چالش برانگیز بود اما بنابر اعلام مسولان تلویزیون حکومتی ایران، این دوره مناظره ها از قبل ضبط خواهد شد و بصورت زنده نخواهد بود.

ابهام درباره مجری این مناظره ها وجود دارد. برخی سایت های خبری مثل «شریان» به نقل از منابع خود در صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعلام کردند که عزت الله ضرغامی، رییس این سازمان مجری مناظره ها خواهد بود.

اما خبرگزاری فارس می گوید مجری شدن ضرغامی، شوخی او با خبرنگاران بوده است. به گزارش فارس، «ضرغامی در پاسخ به این سوال که اجرای مناظره های زنده کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بر عهده چه کسی است، به مزاح اعلام کرده است شاید این مجری خودم باشم. حالا دو روز است که این گفت وگو دهان به دهان می چرخد و به شایعه ای قوی میان اهالی سازمان صداوسیما و همچنین رسانه ای ها بدل شده است.»

با اینکه مجری مناظره های نامزدها هنوز مشخص نشده اما به نظر می رسد «مرتضی حیدری» اجرای مناظره های اقتصادی نامزدها را برعهده داشته باشد.

اصلاح طلبی نمانده است
حمید رضا جلایی پور، عضو شورای مرکزی و دفتر سیاسی جبهه مشارکت به سایت خبری «شبکه آنلاین ۲۵خرداد» گفت که «کاندیدای اصلاح طلبی در میدان رقابت باقی نمانده است.»

حمیدرضا جلایی پور، افزود:«کسانی که مشکلات بعد از سال ۸۸ را ایجاد کردند علاقه نداشتند وضعیت فعلی تغییر کند. آنان ارزیابی درستی از رای هاشمی و موجی که کاندیداتوری او ایجاد کرد داشتند و چون شکست در انتخابات را قطعی می دانستند تن به این رسوایی دادند.»

این استاد جامعه شناس، «موج ۹۲» را قوی تر از موج سال ۸۸ و سال ۷۶ ارزیابی کرد و گفت که به همین دلیل حاکمیت زیر بار رسوایی رد صلاحیت هاشمی رفت.

نظارت امنیتی بر خبرنگاران
محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران خواستار نظارت جدی دستگاه های امنیتی و نظارتی بر خبرنگاران خارجی برای پوشش انتخابات ریاست جمهوری شد.

حسینی اعلام کرد: «بیش از حدود ۱۲۰ دفتر رسانه های خارجی که در ایران وجود دارند تعداد زیاد دیگری هم درخواست کرده اند که اجازه حضور در ایران را پیدا کنند و اخبار انتخابات را پوشش دهند.»

چهارسال پیش ده ها خبرنگار خارجی انتخابات ایران را پوشش دادند اما بعد از آغاز اعتراض ها، مسولان امنیتی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از خبرنگاران خارجی خواستند ایران را ترک کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از دستگاه امنیتی خاصی نام نبرد اما معمولا این وزارتخانه با همکاری وزارت اطلاعات بر ورود خبرنگاران خارجی به ایران نظارت دارند.

موضع هاشمی
برادر اکبر هاشمی رفسنجانی می گوید او در حال رصد برنامه نامزدهاست ولی هنوز از هیچ نامزدی حمایت نکرده است.

محمد هاشمی به خبرگزاری مهر گفت: «آقایان روحانی و عارف اخیر دیداری با آیت الله هاشمی رفسنجانی داشتند.»

اکبر هاشمی رفسنجانی از سوی شورای نگهبان به دلیل کهولت سن رد صلاحیت شد.
در روزهای اخیر برخی گروه های سیاسی نزدیک به اصلاح طلبان از هاشمی و خاتمی خواستند در صورت امکان از حسن روحانی یا محمدرضا عارف حمایت کنند اما آنها هنوز واکنشی نشان نداده اند.

دیدار جلیلی با آیت الله مصباح یزدی
روز سه شنبه سعید جلیلی نامزد انتخابات با محمدتقی مصباح یزدی دیدار کرد.
از سعید جلیلی به عنوان نامزد مورد تایید آیت الله خامنه ای نام برده می شود. هفته پیش با اینکه جلیلی برای دیدار با مراجع مذهبی به قم رفت اما با مصباح یزدی روحانی تندرو دیدار نکرد. هر طرف روایتی از عدم دیدار داشتند. حامیان مصباح اعلام کردند جلیلی را به حضور نپذیرفتند و سایت های نزدیک به جلیلی اعلام کردند او اصلا تقاضای دیدار با مصباح را نداشت.
آقای مصباح یزدی که از حامیان اصلی احمدی نژاد در سال ۸۴ بود، در هفته های اخیر از کامران باقری لنکرانی حمایت کرده بود و حتی او را «اصلح» نامید.
بعد از دیدار روز گذشته مصباح یزدی و سعید جلیلی، هر کدام به تمجید از دیگری پرداختند. مصباح یزدی گفت: «بعد از آقای باقری لنکرانی همه دوستان ما تشخیص دادند که اصلح آقای جلیلی است و امیدواریم که احیای ارزش های اسلامی به دست ایشان اتفاق بیفتد و ایشان بهترین یاور رهبری باشند.»
سعید جلیلی هم گفت: « آیت الله مصباح نورافشانی می کند.»

نامزدها در بازار
به نظر می رسد شرایط دشوار اقتصادی مردم در ایران، نامزدها را به خیابان ها کشانده است. در روزهای اخیر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در مکان هایی چون بازار، مغازه ها و کارگاه های تولیدی حضور می یابند.

بعد از حضور آنها، سایت های هواداران این نامزدها با انتشار عکس ها تلاش دارند همراهی نامزد ها با مردم را به تصویر بکشند.

از جمله این نوع تبلیغات عکس هایی است که محسن رضایی را در دیدار از بازار و مغازه کفش فروشی نشان می دهد.

همچنین عکسی از محمدرضاعارف منتشر شده که او در حال صحبت با یک زن جوراب فروش است.

نامزدها
سعید جلیلی در قم مطرح ادعا کرد «ایران در نقطه اقتدار قرار دارد.» به گزارش خبرگزاری فارس. او گفت: «برخی می خواهند موفقیت ملت ایران را نادیده گرفته و ما را در شعب ابیطالب بدانند در حالی که مردم ایران در پشت خیمه های دشمن هستند و نباید برخی اشخاص با تحلیل های غلط، ظرفیت ملت ایران را اشتباه جلوه دهند.»

محسن رضایی در یک برنامه رادیویی گفت: «یارانه سبز را برای تحول در حوزه کشاورزی اجرا می کنم.» وی اعلام کرد«باید سفره دولت و مردم یکی شود تا دولتمردان از کمبودهای مردم آگاه شوند.»

محمدرضا عارف، دیگر نامزد انتخابات هم درباره حجاب همسرش گفت: «حجابی که در اسلام آمده مشخص است و همسر من با همین حجاب در پاریس در خدمت امام بوده است و من چون علاقه به چادر داشتم از امام در این باره سوال پرسیدم که ایشان هم این مسئله را تأکید کردند. اسلام حجاب را مطرح کرده و نوع پوشش افراد به فرهنگ ها و تمدن های مختلف باز خواهد گشت.»

همسر آقای عارف از چادر به عنوان حجاب که در بین همسر مسئولان رایج است، استفاده نمی کند و پوشش مانتوی او توجه محافظه کاران را جلب کرده و حتی برخی حجاب همسر عارف را مقارن «اسلام امریکایی» دانستند.
XS
SM
MD
LG