تکرار تناقض‌های «آقای رئیس جمهور»؛ ادعاهای اقتصادی ابراهیم رئیسی در تلویزیون

ابراهیم رئیسی

ابراهیم رئیسی در مصاحبه جدید تلویزیونی خود بار دیگر ادعاهای خود در موارد مختلف از جمله حوزه اقتصاد تکرار کرد؛ ادعاهایی که بخش عمده آنها با واقعیت جاری در کشور همخوانی ندارد.

رئیس دولت سیزدهم در اظهارات تلویزیونی خود مدعی شد که «برخی قبلا می‌گفتند نمی‌شود نفت فروخت اما ما ثابت کردیم که هم می‌شود نفت فروخت و هم می‌شود پولش را گرفت.»

این در حالی است که بر اساس گزارش‌های منتشر شده، صادرات نفت ایران در رقابت با نفت روسیه با تخفیف‌ بسیار بالا فروخته می‌شود. درباره بازگشت پول نیز نه تنها امکان دسترسی به دلارهای نفتی حاصل از صادرات نفت وجود ندارد بلکه پول‌های بلوکه شده ایران در کشورهایی مثل عراق و کره جنوبی نیز قرار است بواسطه خرید کالاهای مورد نیاز تایید شده توسط آمریکا آزاد شود.

ابراهیم رئیسی همچنین مدعی جبران کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی از طریق صادرات نفت شد. این ادعای رئیسی در حالی است که حسین راغفر در چگونگی تامین کسری بودجه به آفتاب نیوز گفته است: «در دولت سیزدهم تا توانسته‌اند پول چاپ کرده‌اند و از سوی دیگر با همین افزایش نرخ ارز بخش قابل توجهی از کسری بودجه تامین شد. در واقع هزینه کسری بودجه را از جیب مردم تامین کردند.»

رئیسی همچنین مدعی شد که وضعیت ذخایر کالاهای اساسی در کشور در شرایط مناسبی قرار دارد و در شروع دولت با کمبود کالاهای اساسی مواجه بودیم.

مرور خبرهای منتشر شده در زمینه کالاهای اساسی نشان می‌دهد ذخایر کالاهای اساسی وضعیت چندان مناسبی ندارد و تامین نهاده‌های دامی نیز به مشکل خورده است.

در همین رابطه مدیرکل بنادر و دریانوردی استان خوزستان ۲۲ اردیبهشت ماه با اشاره به این که ۳۶ کشتی در لنگرگاه بندر امام معطل هستند از مشکلات ارزی برای ترخیص این کالاها خبر داد.

رئیس دولت سیزدهم در مورد تورم هم گفته که طی ۶ ماه تورم را ۲۰ درصد کاهش دادیم.

گزارش‌های رسمی اما این ادعای رئیسی را نیز رد می‌کند و گزارش ماهانه مرکز آمار ایران از افزایش بیش از ۷۶ درصدی قیمت اقلام خوراکی در مقایسه با اردیبهشت سال گذشته حکایت دارد.

همتی رئیس کل سابق بانک مرکزی در واکنش به سخنان امشب رئیسی در توییتر نوشت: ‏«انتظار بود آقای ‎رئیسی امشب بعد از ۲ سال بطور شفاف راجع به سرانجام وعده‌های مشخص خود در انتخابات به مردم توضیح دهند. از کاهش ‎تورم در آخر سال ۱۴۰۰ به۴۰٪ گفتند، ولی از تورم۶۰ درصدی اردیبهشت امسال چیزی نگفتند. صدا وسیما هم کمک کرد درمورد وعده‌ها در برنامه دیگری صحبت شود.»


یکی دیگر از مواردی که ابراهیم رئیسی در اظهارات تلویزیونی مطرح کرد موضوع دلار بود. وی مدعی ثبات قیمت دلار تا نیمه اول ۱۴۰۱ شد و نوسانات را ناشی از«نقش‌‌آفرینی دشمن» و اعتراضات سراسری دانست.

این اظهارات اما چندان تناسبی با واقعیت‌های جاری در زیر پوست اقتصاد ندارد و نوسانات قیمت دلار بیشتر از اینکه ناشی از موارد مورد ادعای رئیسی باشد از عواملی همچون سیاستگزاری‌های دولت و کسری بودجه تاثیر پذیرفته است.

به باور کارشناسان سیاست‌های اقتصادی دولت و نبودن چشم‌انداز روشن برای فعالان اقتصادی از جمله عواملی است که قیمت دلار را به محدوده ۵۰ هزار تومان رسانده است.