تابعیت خارجی، مانعی برای رهایی از زندان‌های جمهوری اسلامی

ناهید تقوی،‌ زندانی دوتابعیتی ایرانی- آلمانی در ایران

مقامات قوه قضاییه به وکلای یک زندانی دو تابعیتی گفته‌اند تابعیت کشور دوم،‌ مانع اصلی عفو و آزادی او شده است.

مریم کلارن، دختر «ناهید تقوی»، زندانی دو تابعیتی آلمانی-ایرانی، در توییتر نوشت: «مادرم ناهید تقوی، ۶۷ ساله، تمام شرایط لازم برای عفو و آزادی زودهنگام را دارد، اما در زندان اوین محبوس است.»او ادامه داد: «دلیل: تابعیت آلمان!»

مریم کلارن می‌گوید مقامات قوه قضاییه به وکلای مادرش گفته‌اند، به این دلیل که ناهید تقوی تابعیت آلمانی دارد، شامل عفو و آزادی نمی‌شود.

او افزود: «سال‌ها به ما گفته‌اند که جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی‌شناسد، مگر زمانی که به نفع‌شان باشد.»

ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی که در مهرماه سال ۱۳۹۹ بازداشت شد، یک سال بعد به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به «ده سال زندان» محکوم شد.

او سال گذشته به علت شرایط نامساعد جسمانی، به مدت چهار ماه از زندان آزاد شد، ولی آبان امسال دوباره به زندان اوین تهران برگردانده شد.

در حالی که رسانه‌های نزدیک به حکومت از دستور عفو زندانیان توسط رهبر جمهوری اسلامی استقبال کرده‌اند، مدافعان حقوق بشر و فعالان مدنی می‌گویند شرایط برخورداری از این عفو «سختگیرانه» است و شامل بسیاری از زندانیان نمی‌شود.

در همین رابطه، خواهر برنارد فیلن، شهروند فرانسوی- ایرلندی، با بیان این که دستور «عفو رهبری» شامل حال برادرش نشده، گفت که «بینایی‌ او به شدت ضعیف شده و به زحمت می‌تواند ببیند.»

شماری از کشورهای غربی معتقدند که جمهوری اسلامی، دوتابعیتی‌ها و یا اتباع خارجی را گروگان می‌گیرد و سپس از آنها برای مبادله با زندانیان استفاده می‌کند.