[این مطلب پس از تحصیح بازنشر شده است]
بیست تن از نمایندگان کنگره ایالات متحده در نامهای به جو بایدن ضمن تاکید بر «بررسی دقیق هرگونه توافق» احیای برجام توسط کنگره، نسبت به احتمال خروج سپاه پاسداران از فهرست گروههای ترویستی و لغو تحریمهای وضعشده علیه اعضای دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، ابراز نگرانی کردند.
این نامه که به امضای ۱۱ نماینده دموکرات و ۹ نماینده جمهوریخواه رسیده است، با اشاره به این که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در جلسه رای اعتماد خود «به حفظ تحریمهای مرتبط با تروریسم علیه ایران متعهد شد»، از جمهوری اسلامی ایران به عنوان «اصلیترین حامی حکومتی تروریسم در جهان» یاد شده است. و هرگونه لغو تحریمها و بیرون آوردن سپاه از فهرست ترویستی به منزله «ایجاد مسیر روشنی برای نیروهای نیابتی ایران جهت تداوم دامن زدن به تروریسم» قلمداد شده است.
امضاکنندگان این نامه ضمن ابراز امیدواری نسبت به این که «هیچ توافقی بدون پرداختن به نگرانیهای» مرتبط با اقدامات تروریستی ایران نهایی نشود، حمایت خود را از هرگونه توافق احتمالی با ایران، به پاسخ کاخ سفید به ۱۶ پرسش مطرح شده در این نامه در ارتباط با این توافق، منوط کردهاند.
از جمله محورهای اصلی پرسشهای مطرح شده در این نامه میتوان به نقش کنگره در نهایی شدن و به اجرا درآمدن هرگونه توافق احتمالی و لغو تحریمها، مدت زمان «گریز هستهای» ایران، مقدار پولی که ایران دریافت خواهد کرد، ارزش مالی تحریمهای لغو شده، سرنوشت «مکانیسم ماشه»، و برنامههای حقوق بشری ایالات متحده در مورد ایران اشاره کرد.
عصر چهارشنبه نیز سناتورهای جمهوریخواه در جلسهای با موضوع بررسی مذاکرات هستهای با ایران، حصول توافق با تهران را «پیروزی بزرگ مسکو» عنوان کردند که به گفته آنها، باعث سرازیر شدن سیل سلاحهای روسی به ایران خواهد شد.
تدکروز، سناتور جمهوریخواه از ایالت تگزاس، که این نشست را رهبری میکرد، هشدار داد، کنگره تمام تلاش خود را برای مخالفت با توافق با آیتاللهها به خرج خواهد داد و گفت: «دولت آینده که به نظر من جمهوریخواه خواهد بود، این توافق را پاره پاره خواهد کرد» چرا که به گفته او، «پولهای رها شده ایران، صرف کشتار آمریکاییها خواهد شد.»
همچنین ببینید: سناتورهای جمهوریخواه: توافق با تهران هیچ منفعتی برای واشنگتن ندارددولت بایدن بارها «دیپلماسی» را بهترین گزینه برای حل مساله هستهای ایران خوانده است. اما در عین حال هشدار داده است که در صورت شکست مذاکرات به «سایر گزینهها» متوسل خواهد شد.
کشورهای غربی بارها به ایران هشدار دادهاند که فرصت را از دست ندهد و هر چه زودتر برای احیای برجام توافق کند.
در پی آن هشدارها، و در حالی که رسانهها گفته بودند که مذاکرات تقریبا تکمیل شده است، روسیه با درخواست جدیدی برای دریافت تضمین از آمریکا که تحریمهایش بابت تهاجم مسکو به اوکراین بر همکاری روسیه با ایران اثر نخواهد گذاشت، شرایط احیای برجام را پیچیدهتر کرد.