مقامهای امنیتی عراقی روز پنجشنبه اعلام کردند درگیریها میان گروههای شیعه رقیب در بصره دستکم چهار کشته بر جای گذاشته است. همچنین، افراد مسلح به ساختمانهای دولتی محل استقرار نیروهای امنیتی و گروههای شبهنظامی مورد حمایت ایران حمله کردند.
یکی از مقامات امنیتی عراقی به شرط فاش نشدن هویتش به رویترز گفت وضعیت در بصره «واقعا بد» است و ممکن است وخیمتر نیز شود.
به گفته مقامهای امنیتی، مرگبارترین درگیری در بصره، چهارشنبه شب و در مرکز این شهر رخ داد و دو نفر از کشتهشدگان عضو گروه شبهنظامی سرایا السلام به رهبری مقتدی صدر هستند.
نیروهای امنیتی هویت قطعی این افراد را تایید نکردهاند اما میگویند احتمالا طرفداران مقتدی صدر هستند.
بحران جاری در عراق جنگ قدرت میان پیروان مقتدی صدر از یک طرف و گروههای شبهنظامی وابسته به ایران است.
طرفداران مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه، بهرغم پیروزی در انتخابات اکتبر سال گذشته از تشکیل دولت ناکام ماندند. نبرد میان صدر و گروههای مورد حمایت ایران که ابتدا با تحرکات سیاسی در پارلمان و دستگاه قضائی عراق آغاز شد، با کنارهگیری صدر از روند سیاسی و برگزاری تظاهرات به خیابانها کشیده شد، و در پایان ماه گذشته میلادی منجر به خشونتهای خیابانی شد.
عراق که سالها صحنه جنگ، تحریم، درگیریهای داخلی و فساد بوده است طولانیترین دوره بیدولتی از زمان سقوط صدام در سال ٢٠٠٣ را تجربه میکند.
قیص خزعلی، رهبر عصائب اهل حق وابسته به ایران، با انتشار بیانیهای دستور داده تمامی دفاتر گروهش تعطیل شود و بدون ارائه جزئیات، علیه حمله به آنها هشدار داده است.
بغداد، پایتخت عراق، نیز در روزهای گذشته صحنه شدیدترین درگیریها در چند سال گذشته بوده است.
بغداد روزهای دوشنبه و سهشنبه این هفته به دنبال کنارهگیری مقتدی صدر از سیاست، شاهد درگیری شبهنظامیان مسلح طرفدار او با نیروهای امنیتی دولت و شبهنظامیان وابسته به ایران بود.
تا پیش از کنارهگیری صدر از سیاست، طرفدارانش در پارلمان عراق به شیوهای صلحآمیز بست نشسته بودند اما پس از اعلام خبر کنارهگیری رهبرشان، به ساختمانهای دولتی یورش بردند و در نتیجه آن زد و خورد مسلحانه رخ داد.
مقتدی صدر روز سهشنبه طرفدارانش را به آرامش دعوت کرد و بلافاصله خشونتها کاهش یافت.
اما او همچنان خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات جدید است و در مقابل، گروههای وابسته به ایران بر تشکیل دولت جدید اصرار میکنند.