اعتراض گسترده به سانسور فیلم «باشگاه مبارزه» در چین؛ مقامات حزب کمونیست کوتاه آمدند

برد پیت در فیلم باشگاه مبارزه در جشنواره فیلم ونیز ۱۹۹۹. آرشیو

به دنبال اعتراض گسترده به سانسور فیلم آمریکایی «باشگاه مبارزه» در چین، مقامات این کشور در نهایت با پخش نسخه سانسور نشده این اثر موافقت کردند.

به گزارش سرویس جهانی «بی‌بی‌سی»، باشگاه مبارزه، با بازی برد پیت و ادوارد نورتون، فیلمی است به کارگردانی دیوید فینچر که در سال ۱۹۹۹ اکران شد ‌و در گیشه بسیار موفق بود.

شبکه پخش اینترنتی «تِنسِنت» در چین، ماه گذشته باشگاه مبارزه را با حذف حدود دوازده دقیقه از فیلم در دسترس مشترکان خود در این کشور قرار داد.

این شبکه پس از حذف برخی صحنه‌ها مانند درگیری، مبارزه، و انفجار موفق به دریافت مجوز پخش از مقامات چینی شد.

هر چند که سانسور فیلم‌های سینمایی در چین پدیده تازه‌ای نیست و بصورت گسترده اعمال می‌شود، ولی تغییر پایان باشگاه مبارزه موجب حیرت هنردوستان شد و اعتراضات زیادی را به دنبال داشت.

در پایان فیلم، ساختمان‌های تجاری عظیم شهر با انفجارهای بزرگی ویران می‌شوند و شخصیت‌های اصلی با هیجان، آغاز نظم نوینی را برای جامعه نوید می‌دهند.

اما در نسخه سانسور شده چینی، صفحه سیاهی جایگزین این انفجارها شده است، و یک راوی چینی‌زبان می‌گوید که «پلیس ضمن خنثی کردن این‌ توطئه، تبهکاران را دستگیر، و آنها را به تیمارستان فرستاد.»

در فیلم‌ها و سریال‌های ساخت چین، همیشه نیروهای انتظامی بر افراد شرور و تبهکار پیروز می‌شوند و نظم و امنیت را برقرار می‌کنند.

سانسور فیلم باشگاه مبارزه نیز در راستای همین سیاست انجام شد ولی مورد تمسخر هنرمندان، سازمان‌های حقوق بشری، و حتی بینندگان چینی قرار گرفت که نسخه اصلی فیلم را بصورت مخفیانه و غیرقانونی تماشا کرده بودند.

چاک پالانیوک، نویسنده کتاب باشگاه مبارزه، به طنز درباره این پایان نامتعارف نوشت که «واقعا فوق‌العاده است، هیچ تصوری نداشتم که عدالت همیشه پیروز است، هیچ وقت هیچ چیزی منفجر نشد.»

به دلیل قوانین سخت‌گیرانه حزب کمونیست، پخش‌کننده‌های چینی، هر چیزی که ممکن است از نظر سیاسی یا فرهنگی حساس تلقی شود، سانسور می‌کنند.

با این حال تغییر پایان یک فیلم بسیار عجیب، و بازگرداندن صحنه‌های حذف شده، عجیب‌‌تر است.