رویترز: با وجود تحریم‌های آمریکا، چین میزان خرید نفت از ایران را افزایش داده است

آرشیو

علاقه به خرید نفت خام ایران در چین، بزرگترین واردکننده نفت جهان، پس از تمدید کاهش عرضه توسط عربستان سعودی و روسیه که قیمت جهانی را افزایش داد، در حال افزایش است.

به گزارش رویترز، تهران با وجود تحریم‌های آمریکا، تولید و صادرات نفت خود را افزایش می‌دهد.

اگرچه پالایشگاه‌های مستقل کوچک چین که به «قوری چای» شهرت دارند، نفت ایران را با تخفیف می‌خرند و ذخیره می‌کنند تا در هنگام افزایش تقاضا با قیمت بیشتر بفروشند، اما پالایشگاه‌های دولتی بزرگ چین همچنان از خرید نفت ایران خودداری می‌کنند.

داده‌های موجود نشان می‌دهد که صادرات نفت خام ایران با حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز به بالاترین حد خود در چهار سال گذشته رسیده و بیش از ۸۰ درصد آن به چین ارسال شده است.

این افزایش صادرات در زمانی اتفاق می‌افتد که واشنگتن و تهران در حال مذاکره برای مبادله زندانیان و راه‌هایی برای آزاد کردن سرمایه‌های مسدود شده ایران در خارج از این کشور هستند، شرایطی که برخی از تاجران را به کاهش تحریم‌های آمریکا بر فروش نفت خام ایران امیدوار کرده است.

ایمان ناصری، مدیر عامل شرکت مشاوره «اف‌جی‌ایی» می‌گوید: «فکر می‌کنم به ایرانی‌ها مجوز نانوشته‌ای داده شده است که تا زمانی که به مذاکرات غیررسمی ادامه می‌دهند، تحریم‌های بیشتری علیه خریدران نفت خام این کشور اعمال نخواهد شد».

او در ادامه افزود که با حفظ قیمت ارزان کنونی، واردات نفت خام چین از ایران می تواند از ۲۰۰ هزار بشکه در روز تا ۳۰۰ هزار بشکه افزایش یابد، و از ۱.۲ میلیون بشکه در روز به ۱.۳ میلیون بشکه برسد. با این حال این کارشناس تأکید می‌کند که این میزان می‌تواند با توجه ریسک‌‌‌پذیری خریداران و شرایط پرداخت محدود شود.

عکس آرشیوی از یک نفتکش متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران در اب های خلیج فارس

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا به رویترز گفت که ایالات متحده به اجرای تحریم‌ها علیه صنایع نفت و پتروشیمی ایران ادامه می‌دهد و فرار از تحریم‌ها برای ایران پرهزینه بوده است. او گفت که رژیم ایران نفت خود با قیمت ارزان‌تری نسبت به بازار می‌فروشد و درآمد کمتری دارد.

این مقام افزود: «شرکت‌های دولتی چین واردات و پالایش نفت ایران را از سر نگرفته‌اند زیرا تحریم‌های آمریکا و تهدید تحریم‌های ثانویه همچنان یک عامل بازدارنده است.»

پکن مدت‌هاست که ضمن مخالفت با این سیاست واشنگتن، خواستار لغو تحریم‌ها علیه ایران شده است.

ایران حدود دو میلیون بشکه در روز نفت خام و همچنین میعانات و محصولات مرتبط دیگر صادر می‌کند. به گفته منابع آگاه، تهران تولید خود را تا نزدیک به ۳.۶ میلیون بشکه در روز، یا نزدیک به حداکثر حدود چهار میلیون بشکه در روز افزایش داده است.

داده های رسمی چین به ندرت بازتاب‌دهنده واردات نفت خام ایران است که معمولاً به عنوان محموله از مالزی، عمان یا سایر کشورهای خاورمیانه ثبت می‌شود.

تاجری که خواست نامش فاش نشود گفت: «واشنگتن چشم خود را بر روی انتقال نفت ایران روی آب می‌بندد.»

تحلیلگران می‌گویند که گام‌های محدود ایران برای کاهش سرعت تولید اورانیوم نزدیک به تسلیحات ممکن است به کاهش تنش با آمریکا کمک کند، اما هیچ پیشرفت قابل توجهی به سمت توافق هسته‌ای گسترده‌تر قبل از انتخابات ۲۰۲۴ ایالات متحده وجود ندارد.