رزمایش پکن در آبهای محل مناقشه دریای جنوبی چین آغاز شد

عکس آرشیوی از تمرین نظامی پکن در آب های دریای جنوبی چین - ۲۰۱۲

رزمایش نیروهای نظامی پکن در دریای جنوبی چین روز دوشنبه آغاز شد و بنا بر اعلام اداره حفاظت دریایی چین، این تمرین های نظامی تا سه شنبه هفته آینده طول خواهد کشید و بخش مشخصی از قلمرو آب های دریای چین به عنوان "منطقه رزمایش" تعیین شده است.

پکن در دریای جنوبی چین جزایری ساخته، اما خواسته های چین در این خصوص با ادعاهای سایر کشورهای حاشیه ای از جمله فیلیپین و ویتنام در تضاد است. آمریکا و ژاپن نیز هشدار داده اند، زیاده خواهی های چین و تبعیت نکردن از قوانین هنجارهای بین المللی در آن ناحیه، خطر تنش های غیرقابل کنترل را افزایش می دهد.

در تمرین های نظامی پکن در بخشی از دریای جنوبی چین، ناوهای موشک انداز، و کشتی های حامل هلیکوپتر نیز شرکت دارند. مقام های نظامی چین با تعیین دقیق منطقه رزمایش، آسمان این منطقه را نیز به عنوان "فضای مورد نیاز رزمایش" اعلام کرده اند.

اما ساخت جزایر مصنوعی توسط چین و توسعه باند فرودگاه و برقراری واحد های دفاع هوایی در برخی از آنها، موجی از ناآرامی در آن ناحیه بوجود آورده، و خواست چین برای رعایت آب های ساحلی این جزایر توسط کشورهای دیگر نیز مزید بر علت شده است.

اسکار بورشو یکی از این جزایر "نیمه طبیعی" است که در ابتدا تنها تپه ای دریایی بود و با اقدامات چین به صورت جزیره ای تمام عیار در آمده است.

فیلیپین مدعی است که تحرکات پکن در این مورد، برخی از حقوق اقتصادی مانیل را نقض کرده و قرار است هفته آینده دیوان داوری در هلند در این خصوص اظهار نظر کند.

سخنگوی وزارت خارجه چین پیشتر گفته است، صرف نظر از نظر دادگاه، اسکار بورشو بخش غیرقابل تجزیه از خاک چین، و در حوزه حاکمیت این کشور ست.

جان وزیر خارجه آمریکا چندی پیش تکرار کرد که واشنگتن در این خصوص بی طرف است و گفت "ما هیچ موضعی در مورد ادعای مدعیان اتخاذ نکرده ایم. تنها موضع آمریکا این است که، بیائید به جای اقدامات یکجانبه، این مسائل را از طریق توسل به قانون، دیپلوماسی و دیالوگ، حل و فصل کنیم."

وزارت دفاع آمریکا نیز می گوید، آب ها و فضاهای آزاد و بین المللی، متعلق به همه است.

اشتون کارتر می گوید "اشتباه نکنید! آمریکا در هر نقطه ای که قوانین بین الملل اجازه دهد، عملیات انجام می دهد، و پرواز و کشتیرانی خواهد کرد. این کاری است که در سراسر دنیا انجام می دهیم و دریای جنوبی چین مستثنی نیست. آمریکا آماده ایفای نقش محوری خود در امنیت این منطقه است."

بنا به گزارش تارنمای اینترنتی نشریه ژاپن تایمز، سفیر توکیو در سازمان ملل متحد و رئیس دوره ای شورای امنیت روز جمعه در مورد احتمال افزایش تنش ها در دریای جنوبی چین ابراز نگرانی کرد.

رزمایش نظامی پکن، سه شنبه هفته آینده و چند ساعت پیش از اعلام رای دیوان داوری در لاهه در مورد اختلافات آن کشور با فیلیپین در دریای جنوبی چین خاتمه می یابد.