کاوه فرنام در مورد تداوم ممنوع الخروجی رسول‌اف: نمایانگر «وحشت حاکمیت» است

محمد رسول اف در سال ۲۰۱۷، با فیلم «لِرد» برنده جایزه «نوعی نگاه» جشنواره فیلم کن شد

محمد رسول اف در سال ۲۰۱۷، با فیلم «لِرد» برنده جایزه «نوعی نگاه» جشنواره فیلم کن شد

کاوه فرنام، کارشناس سینما، درباره تداوم ممنوع‌الخروجی محمد رسول‌اف، کارگردان سرشناس ایرانی که به‌عنوان یکی از داوران جشنواره فیلم کن انتخاب شده، به صدای آمریکا گفت که این اقدامات «نمایانگر ترس و وحشت حاکمیت» از مردم و جامعه و ترس از نفوذ و تاثیر سینماگران است.

هالیوود ریپورتر روز پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت گزارش داد که رسول‌اف - کارگردانی که مقامات ایرانی در ماه فوریه، پس از هفت ماه بازداشت در زندان اوین، به دلایل پزشکی به صورت موقت آزاد کردند - امیدوار بود در جشنواره فیلم کن حاضر شود. گفته می‌شود که او برای عضویت در هیئت داوران بخش «نوعی نگاه» این جشنواره برگزیده شده است.

جعفر پناهی، دیگر سینماگر معترض ایرانی و دوست رسول‌اف، هفته گذشته و پس از ۱۴ سال اجازه یافت تا ایران را ترک کند و از کشور خارج شد. او پیش از بازگشت به ایران با دخترش فرانسه دیدار کرد.

اما ظاهراً به محمد رسول‌اف اجازه خروج از ایران داده نشده است. این کارگردان ۵۰ ساله از برجسته‌ترین منتقدان رژیم ایران است و بارها به دلیل اظهارات ضدحکومتی خود زندانی شده است. او از شش سال پیش ممنوع‌الکار و ممنوع‌الخروج بوده است. البته او مخفیانه کار می‌کند و به صورت زیرزمینی در ایران فیلم می‌سازد.

کاوه فرنام، تهیه‌کننده آثار محمد رسول‌اف، روز پنج‌شنبه در مورد به صدای آمریکا می‌گوید: «آقای رسول‌اف دوبار قبل از ۲۰۱۷ ممنوع‌الخروج شدند و از سپتامبر ۲۰۱۷ که پاسپورت او را گرفتند، بدون پاسپورت شدند و بلاتکلیف، و در نتیجه امکان سفر از ایشان سلب شد. سال ۲۰۲۰ تکلیف پاسپورت معلوم نشد و اجازه خروج برای شرکت در جشنواره برلین به همراه فیلم شیطان وجود ندارد را به او ندادند.»

کاوه فرنام

کاوه فرنام

آقای فرنام در ادامه می‌افزاید: «بی‌تردید سلب حق سفر آن هم سفری که برای حضور به‌عنوان داور در جشنواره معتبری مثل کن و در بخش نوعی نگاه که ایشان سه بار در سال‌های ۲۰۱۱، ۲۰۱۵، و ۲۰۱۷ موفق به کسب جایزه شده‌اند، نه تنها لطمه کاری و شخصی به آقای رسول‌اف می‌زند، صدمه ای برای سینمای ایران و ممانعت از اعتبار سینمای مستقل ایران خواهد بود.»

این تهیه‌کننده سینما گفت: «فشار، خشونت، و فضاسازی امنیتی که کل جامعه را در برگرفته، بی‌تردید به جامعه سینمایی و هنرمندان برجسته‌اش نیز وارد می‌شود، احضار بازجویی، فشار و تهدید برای اعترافات دروغین و اجباری.»

کاوه فرنام می‌گوید: «تهدیدی که بیش از هر چیز نماینگر ترس و وحشت حاکمیت است، ترس از مردم و جامعه و ترس از نفوذ و تاثیر سینماگران بر مردم، ولی کار ادامه دارد.»

فیلم «شیطان وجود ندارد» که اثری به شدت انتقادی علیه جمهوری اسلامی است، در سال ۲۰۲۰ به صورت قاچاقی از ایران خارج شد، در جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد و جایزه خرس طلایی بهترین فیلم را دریافت کرد.

محمد رسول‌اف

تور اکران بین‌المللی فیلم «لِرد» آخرین باری بود که محمد رسول‌اف موفق به خروج از کشور شد و مقامات ایرانی پس از بازگشت از جشنواره تلوراید در سال ۲۰۱۷ گذرنامه او را توقیف کردند.

این سینماگر ایرانی ماه ژوئیه گذشته، پیش از اعتراضات سراسری و پیدایش جنبش «زن زندگی آزادی» در ایران به دلیل امضای توماری اعتراضی علیه سرکوب خشونت‌آمیز معترضان توسط نیروهای حکومتی بازداشت شد.

این مطلب با استفاده از گزارش هالیوود رپورتر و مصاحبه بخش فارسی صدای آمریکا با کاوه فرنام تنظیم شده است.