بایدن در دیدار با رهبران استرالیا، ژاپن و هند: افزایش نظامی‌گری چین تلاشی برای آزمایش منطقه است

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز شنبه به متحدان منطقه‌ای خود در منطقه هند و اقیانوس آرام اعلام کرد که معتقد است افزایش تحرکات نظامی چین در تلاش برای آزمایش این منطقه است.

این اظهارات بایدن که توسط میکروفون روشن ضبط شد، پس از آن بیان شد که او و رهبران کشورهای عضو گروه «کواد» (استرالیا، هند، ژاپن و آمریکا) در نشست خبری در نزدیکی زادگاه بایدن در ویلمینگتون، دلاور، سخنرانی کردند.

بایدن گفت که دولت او اقدامات چین را به عنوان «تغییر در تاکتیک، نه تغییر در استراتژی» تلقی می‌کند.

چین در حال تلاش برای بهبود اقتصاد خود است که تحت تأثیر همه‌گیری کرونا و کاهش طولانی مدت فعالیت‌های صنعتی و قیمت املاک قرار گرفته است. در عین حال، پکن با فشارهایی برای افزایش هزینه‌ها به منظور تحریک تقاضا روبروست.

بایدن به آنتونی آلبانیز، نخست‌وزیر استرالیا، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند و فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن گفت: «چین همچنان به رفتار تهاجمی خود ادامه می‌دهد و ما را در سراسر منطقه به چالش می‌کشد. این موضوع در دریای جنوبی چین، دریای شرقی چین، جنوب آسیا و تنگه تایوان مشهود است.»

بایدن افزود: «از دیدگاه ما، به نظر می‌رسد که (رئیس‌جمهور چین) شی جین‌پینگ به دنبال تمرکز بر چالش‌های داخلی اقتصادی است و در تلاش است تا از شدت تنش‌های دیپلماتیک چین کاسته و برای خود فضای دیپلماتیک بیشتری فراهم کند تا به طور تهاجمی منافع چین را دنبال کند.»

دولت آمریکا بارها نگرانی‌های خود را در مورد تهدیدات چین علیه تایوان و اخیراً در مورد درگیری‌های مکرر بین کشتی‌های چینی و فیلیپینی در مناطق مورد مناقشه دریای جنوبی چین ابراز کرده است.

در نشست کواد، رهبران توافق کردند که همکاری میان گارد ساحلی این کشورها را برای بهبود قابلیت‌ها و هماهنگی افزایش دهند. قرار است پرسنل هندی، ژاپنی و استرالیایی بر روی کشتی‌های آمریکایی در منطقه حضور داشته باشند، اما مقامات آمریکایی نگفته‌اند که آیا این مأموریت‌ها شامل دریای جنوبی چین نیز خواهد شد یا خیر.

رهبران در بیانیه مشترکی که پس از گفت‌وگوهایشان صادر شد، «نگرانی جدی خود را در مورد نظامی‌سازی و مانورهای اجباری و تهدیدآمیز در دریای جنوبی چین» ابراز کردند. بایدن ماه گذشته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی خود را برای مذاکرات سه روزه به پکن فرستاد و او در آن دیدار با شی جین‌پینگ نیز ملاقات کرد.

هر دو دولت در تلاش‌اند تا روابط خود را تا قبل از تغییر ریاست‌جمهوری آمریکا در ژانویه به حالت متعادل نگه دارند. هر دو طرف گفته‌اند که به مدیریت روابط متعهد هستند و به دنبال ادامه مذاکرات پس از دیدار بایدن و شی در نوامبر گذشته در سان‌فرانسیسکو هستند.