رسوایی مالی بارکلی کهن ترین موسسه مالی بریتانیا


باب دایموند مدیرعامل بانک بارکلی (قدیمی ترین مؤسسه مالی بریتانیا) اولین قربانی رسوایی مالی بریتانیاست؛ اما او تنها قربانی نخواهد بود.

مدیر عامل مستعفی بانک بین المللی بارکلی، روز چهارشنبه برای ادای شهادت در پارلمان انگلیس حاضر شد و به پرسش های نمایندگان پاسخ داد. با ادامه تحقیقات پارلمان درباره دستکاری بانک بارکلی در نرخ بهره های بین بانکی در سال های گذشته ممکن است پای بانک انگلیس (Bank of England)، دولت بریتانیا و بانک های رقیب بارکلیز هم به میان کشیده شود؛ و در واقع یک انفجار سیاسی در آن کشور به راه بیفتد.

روز سه شنبه، مروین کینگ، رئیس هیأت مدیره بانک انگلیس و آدر ترنر، رئیس مرکز نظارت بر خدمات مالی؛ به رئیس بانک بین المللی بارکلی گفتند بعد از این رسوایی مالی، باب دایموند مدیرعامل فعلی صلاحیت لازم برای اصلاح روابط بانکی را ندارد. ساعاتی بعد، باب دایموند استعفای خود را به مارکوس آگیوس، رئیس بانک بارکلی تسلیم کرد.

بانک بارکلی دیروز یک یادداشت داخلی از مارکوس آگیوس رئیس بانک در سال ۲۰۰۸ را منتشر کرد که نشان می دهد یکی از مدیران ارشد بانک، در گرماگرم بحران مالی و بانکی اروپا تلویحاً اشاره کرده بود برای آن که معلوم نشود بانک های بریتانیا با مشکل مواجه اند، برآوُرد هزینه های دریافت وام را زیر قیمت واقعی ارائه کنند؛ و بانک انگلیس و دولت بریتانیا هم این کار را تأیید کنند.

برآورد تنظیم نرخ بهره وام های بین بانکی – موسوم به لایبور (Libor) – برای آن دسته از مبادلات مالی به کار گرفته می شود که ارزش آن حدود ۳۶۰ تریلیون دلار برآورد می شود. بارکلی یکی از چند بانک بریتانیاست که به طور مرتت، برآورد هزینۀ وام گرفتن از بانک های مختلف را منتشر می کند.

بانک و مؤسسه سرمایه گذاری بارکلی به خاطر دستکاری در نرخ بهره وام های بین بانکی؛ و ارائه گزارش های نادرست در سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹، ۵۴۳ میلیون دلار جریمه شد. اسناد و پرونده های بانک نشان می دهد بیشتر فعالیت های غیرقانونی در بخش سرمایه گذاری بانک بارکلی، و در دوران مدیریت باب دایموند انجام شده. آقای دایموند اذعان کرده که رفتار مسئولان بانک قابل سرزنش است.

در اسنادی که بانک بارکلی پیش از حضور آقای دایموند در برابر پارلمان منتشر کرد آمده است بارکلی تنها بانکی است که به خاطر «همکاری استثنایی» در تحقیقات لایبور، با مقامات تسویه حساب کرده بود؛ و مضحک است که فقط اشتباهات این بانک زیر ذره بین قرار گرفته است.

بانک و مؤسسه مالی بین المللی بارکلی که قدمتی چهارصد ساله دارد، تا پیش از رسوایی مالی اخیر، سومین بانک بزرگ بریتانیا؛ و یکی از معتبرترین بانکهای آن کشور بود. رسوایی مالی اخیر نه فقط به اعتبار بانک بارکلی لطمه زده؛ بلکه سیستم مالی بریتانیا را زیر سؤال برده است.

بارکلی روز سه شنبه اعلام کرد در جستجوی مدیرعامل جدیدی برای بانک است. آقای آگیوس رئیس بانک استعفای خود را تسلیم کرده؛ اما تا تعیین مدیرعامل جدید در پست خود باقی خواهد ماند.

این جریان بلافاصله روی ارزش سهام بارکلی در بازار بورس اثر گذاشت: سهام بارکلی یک و سه دهم درصد پایین آمد؛ و شاخص ارزش سهام آن با بانکهای ضعیفترِ اروپا برابر شد.
یکی از سرمایه گذاران بانک به خبرگزاری رویترز گفت بارکلی اولین بانکی بود که در رابطه با رسوایی مالی جریمه شد، و همه شروع به انتقاد از آن کردند؛ ولی همه بانکهایی که در موردشان تحقیق می شود ممکن است مقصر باشند. این سرمایه گذار که نخواست نامش فاش شود افزود شیوه ای که بانک بارکلی برای حل بحران مالی سال های گذشته به کار گرفت نادرست بود؛ آنها می توانستند رئیس و مدیر اجرایی را از بیرون بانک استخدام کنند تا پرونده شان پاک شود. الآن بانک باید به سهامداران – و به دنیا – نشان بدهد که کارِ حرفه ای انجام می دهد؛ و فرهنگ بانکداری را به دقت زیر نظر دارد.

رسوایی در تنظیم نرخ بهره وام های بین بانکی (لایبور) در زمانی برملا شده که مردم بریتانیا بیش از همیشه از عملکرد بانکها در زمان بحـــران مالی چند سال گذشته عصبانی اند.
سیاستمداران و روزنامه های بریتانیا، سیستم بانکی را شدیداً به باد انتقاد گرفته اند و می گویند در صنعت بانکداری بریتانیا – که تنها با کمک های کلان مالیات دهندگان از ورشکستگی نجات یافته و به حیات خود ادامه می دهد – فرهنگ خلافکاری جاافتاده است.