شورای امنیت سازمان ملل متحد اواخر روز یکشنبه پس از پایان یک جلسه اضطراری «نگرانی جدی» خود را در مورد بحران نزدیک به دو هفته ای نوار غزه ابراز کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، مقامات پزشکی فلسطینی در غزه روز دوشنبه گفتند درگیری های اخیر میان اسرائیل و گروه سنی حماس باعث کشته شدن دست کم ۵۰۸ نفر در غزه شده است. ۱۵ عضو شورای امنیت در جلسه فوری روز یکشنبه نسبت به شمار رو به افزایش کشته شدگان درگیری ها در غزه ابراز نگرانی جدی کردند. آنان همچنین خواستار توقف فوری خصومت ها شدند.
جلسه فوری شورای امنیت به درخواست اردن، عضو غیر دائم شورا تشکیل شد. اردن یک قطعنامه ای که در آن جملات محکم تری لحاظ شده بود، پیشنهاد کرده بود.
متن قطعنامه که در اختیار خبرگزاری آسوشیتدپرس قرار گرفته، در مورد شمار بالای کشته شدگان غیرنظامی در غزه، از جمله کودکان، ابراز «نگرانی عمیق» کرده است و خواستار توقف فوری درگیری ها از جمله «عقب نشینی نیروهای اشغالگر اسرائیلی از نوار غزه» شده است.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد جدیدترین حمله اسرائيل به غزه را «بی رحمانه» خواند و گفت اسرائيل باید برای حفظ جان غیرنظامیان اقدامات بیشتری کند.
پیش نویس قطعنامه شورای امنیت خواستار حفاظت از غیرنظامیان و برداشتن محدودیت های اعمال شده اسرائيل بر رفت و آمد افراد و کالا به داخل و خارج غزه و خواستار کمک های فوری انسانی به غیرنظامیان غزه شده بود.
اما قطعنامه نهایی محدود تر بود: اعضای شورای امنیت خواستار احترام به قوانین انسانی بین المللی از جمله حفاظت از غیرنظامیان شدند و بر بهبود وضعیت انسانی از جمله از طریق آتش بس های انسانی موقتی تاکید کردند.
در جریان خونینترین درگیری بین نیروهای اسرائیل و حماس در نوار غزه در دو هفته گذشته، روز یکشنبه بیش از ۶۰ فلسطینی و ۱۳ سرباز اسرائیلی کشته شدند، که بالاترین آمار تلفات نیروهای اسرائیلی در یک روز، از زمان جنگ سال ۲۰۰۶ با نیروهای حزبالله لبنان است.
به گزارش خبرگزاری رویترز محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، اسرائیل را متهم به قتل عام در منطقه شجاعیه در حومه شرقی غزه کرد و سه روز عزای عمومی اعلام نمود.
ارتش اسرائیل نیز اعلام کرد شبهنظامیان مستقر در نواحی تحت کنترل حماس در نوار غزه، که اقدام به پرتاب موشک از منطقه شجاعیه میکردند و با حفر تونل مراکز فرماندهی در آن منطقه ایجاد کرده بودند، را مورد هدف قرار داده است.
ارتش اسرائیل همچنین گفت دو روز قبل از آغاز حملات، به ساکنان شجاعیه هشدار داده بود که آن منطقه را تخلیه کنند.
منابع آگاه در ارتش اسرائیل گفتند ۱۳ سرباز اسرائیلی کشته شده در روز یکشنبه در یک نفربر زرهی بودند که همگی بر اثر اصابت یک موشک ضدتانک به آن کشته شدند.
خبرگزاری رویترز همچنین به نقل از مسئولان و شاهدان عینی نوشته شده است که اجساد جانباختگان در خیابانها پراکنده شده و هزاران نفر در جستوجوی پناهگاه به بیمارستانهایی که آکنده از مجروحان هستند، سرازیر شدهاند.
ارتش اسرائیل گفت شبهنظامیان حماس به راکتپرانی به سمت اسرائیل ادامه میدهند.
رویترز همچنین میگوید آتشبس دو ساعته «انساندوستانه» مورد درخواست صلیب سرخ جهانی و توافق شده از سوی دو طرف، تنها پس از دقایقی با اتهامزنی اسرائیل و فلسطینیها به طرف مقابل، نقض شد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی اسرائیل را به قتل عام متهم کرد و سه روز عزای عمومی اعلام کرد. ارتش اسرائیل نیز گفت حماس به راکتپرانی و تونلسازی ادامه میدهد. ارتش اسرائیل میگوید از دو روز پیش به ساکنین نوار غزه هشدار داده تا خانههایشان را ترک کنند. نیروهای زمینی اسرائیل با حمایت حملات هوایی عملیات علیه نوار غزه را به پیش برده است.
خبرگزاری رویترز اوضاع در نوار غزه را آشفته توصیف میکند و مینویسد مردم در بیمارستان شفا در محله شجاعیه غزه سراغ عزیزانشان را از یکدیگر میگیرند و مجروحان غرق در خون در گوشه و کنار کف بیمارستان به چشم میخورند.
آنان که سن و سالی دارند میگویند بعد از جنگ خاورمیانه در سال ۱۹۶۷ که اسرائیل غزه را گرفت، این سهمگینترین حمله اسرائیل به نوار غزه است.
مدیر بیمارستان شفا به رویترز گفت ۱۷ کودک، ۱۴ زن و چهار فرد پیر از جمله ۶۲ کشته روز یکشنبه بودند و ۴۰۰ نفر نیز مجروح شدهاند.
بیش از ۴۰۰ کشته
مقامات وزارت بهداشت غزه میگویند دستکم ۴۰۳ فلسطینی، که بسیاریشان غیرنظامی هستند، در جریان حملات اخیر اسرائیل کشته شدهاند و حدو ۲۶۰۰ نفر در این درگیری ۱۳ روزه مجروح شدهاند. در جبهه مقابل دو غیرنظامی اسرائیلی در راکتپرانیهای فلسطینیها کشته و بیش از ۵۰ سرباز مجروح شدند.
اسرائیل که حماس را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی متهم میکند پس از ده روز حمله هوایی، هوایی و خمپارهاندازی بیوقفه به نوار غزه روز پنجشنبه نیروهای زمینیاش را به آنجا اعزام کرد. ارتش اسرائیل گفت روز یکشنبه با تمرکز بیشتر بر نابود کردن انبار مهمات و سیستم تونل زیرزمینی که حماس در مرز با اسرائیل ساخته، به کار خود ادامه داده است.
یائیر لاپید، وزیر دارائی اسرائیل هنگام ملاقات با سربازان مجروح اسرائیلی به خبرنگاران گفت: «این عملیات الزامی بود و در صورت لزوم گسترش مییابد.»
آتشبس
مصر، قطر، فرانسه و سازمان ملل متحد، و همچنین کشورها و نهادهای بینالمللی دیگر خواستار آتشبس دائم شدهاند. شبهنظامیان حماس روز یکشنبه به راکتپرانی ادامه دادند و صدای آژیر در شهرهای جنوبی اسرائیل و تل آویو به گوش میرسید. گزارشی از صدمات جانی در اسرائیل مخابره نشده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع ارشد قطری گفت که این کشور قرار است میزبان ملاقات میان محمود عباس و بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد باشد. به گفته بیانیه سازمان ملل متحد، آقای بان طی هفته آینده همچنین سپس به کویت، مصر، اسرائیل، مناطق فلسطینی و اردن سفر خواهد کرد. این منبع قطری همچنین گفت محمود عباس با خالد مشعل، رهبر حماس نیز ملاقات خواهد کرد.
عباس در ماه فروردین با حماس اعلام همبستگی کرد. حماس در سال ۲۰۰۷ غزه را از کنترل جنبش فتح-متعلق به محمود عباس- خارج کرد. توافق اخیر میان حماس و فتح به تشکیل دولت وحدت فلسطینی و خروج اسرائیل از مذاکرات صلح به میانجیگری آمریکا منجر شد.
در مناقشات اخیر، حماس آتشبس مورد درخواست مصر را رد کرد و گفت هرگونه توافق باید به محاصره دریایی غزه پایان دهد و تعهدی باشد به آتشبسی که به دنبال جنگ هشت روزه غزه در سال ۲۰۱۲ ایجاد شد.
حملات پیاپی اسرائیل به غزه پس از کشته شدن سه نوجوان یهودی در ماه گذشته اوج گرفت. اسرائیل حماس را به قتل این سه نوجوان متهم کرد. حماس این اتهام را تایید یا تکذیب نکرد. سپس قتل تلافیجویانه یک نوجوان فلسطینی در اورشلیم تنش را دامن زد و آتش جنگ را میان دو طرف برافروخت.