اشکان مروتی، بوکسور کُرد ایرانی که عکسی از او در محاصره نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در فضای مجازی پخش شده بود، میگوید در حال حاضر مهمترین مسأله برای او «آزادی ایران» است.
اشکان در فیلمی از اعتراضات ضدحکومتی در شهر سنندج با سینه برهنه، در حالی دیده میشود که توسط حدود ۱۲ نفر از نیروهای مسلح جمهوری اسلامی محاصره شده است. او در نهایت پس از شلیک چندین گلوله از فاصله نزدیک از پا در میآید.
مروتی پس از خروج مخفیانه از کشور در مصاحبه با خبرگزاری «سیانان» گفت که در لحظات منتهی به رویارویی با نیروهای امنیتی که در این فیلم دیده میشود، به آنها نزدیک شد و از آنها خواست با معترضان برخورد آرامتری داشته باشند.
مروتی میگوید: «من از آنها میخواهم کنار مردم بایستند و بگویم: شما مردم را بیرحمانه سرکوب میکنید و این از انسانیت به دور است.»
اما به گفته او نیروهای امنیتی بدون هشدار با اسپری فلفل و باتوم با او برخورد کردند و در نهایت هم به او تیراندازی کردند. مروتی میگوید که تنها برای دفاع از خود چاقو بیرون آورد، اما آن هم فایدهای نداشت.
نیروهای امنیتی از فاصله بسیار نزدیک با تفنگ ساچمهای به او شلیک کردند و سپس دو گلوله هم به پاهایش زدند.
«سیانان» میگوید مقامات ایرانی به درخواست این شبکه برای اظهارنظر پاسخ ندادند.
مروتی پس از بازداشت به «محاربه» متهم شد؛ اتهامی که مجازات اعدام دارد.
او در بیمارستان کوثر سنندج به آی سی یو منتقل شد و تحت درمان قرار گرفت. مروتی میگوید پزشکان در بیمارستان گفتند که یکی از شریانهای پایش قطع شده است، ریهاش با گلولههای ساچمهای سوراخ شده و حدود ۲۰۰ گلوله دیگر در بدنش وجود دارد که برخی زخمهای جدی ایجاد کردهاند.
پزشک جراح او ویدئویی در اینستاگرامش منتشر کرد که مروتی را بعد از عمل جراحی نشان میداد. دکتر ایمان نوابی در توضیح این ویدئو نوشت: حال اشکان مروتی خوب است، عملش موفقیت آمیز بود، وضعیتش پایدار است، امشب در آی سی یو بستری است و جای نگرانی نیست.»
سازمان حقوق بشری «ههنگاو» در نروژ گزارش داده است که بسیاری از پزشکان و اعضای کادر درمان ایران، از جمله دکتر نوابی، به دلیل ارائه خدمات به معترضان بازداشت شدهاند.
اشکان مروتی میگوید که نزدیک به یک ماه روی تخت بیمارستان بود. او میگوید سپس نیروهای رژیم به بیمارستان حمله کردند و او را بیرون کشیدند.
مروتی به سیانلن گفته است: «حدود ۱۰ مأمور لباس شخصی همراه حدود ۲۰ سرباز مسلح که بیمارستان را کاملاً تحت کنترل گرفته بودند من را از اتاق آیسییو بردند. آنها حکم دادگاه داشتند تا به هر کسی که قصد مداخله داشت تیراندازی کنند و من را با آن شرایط به زندان بردند»
مروتی میگوید در زندان خدمات درمانی دریافت نمیکرد و مسئولان زندان به گریههای دلخراش او توجهی نمیکردند. او قرص مسکن را هم از دیگر زندانیان میگرفت.
او میگوید: «باید نمک پیدا میکردم و روی زخمم می گذاشتم تا کمی ضد عفونی شود. مسئولان زندان کوچکترین توجهی به وضعیت من نمیکردند.»
سرانجام پس از ۱۰ روز حبس، با اصرار مکرر خانواده و فشار پزشکان بیمارستان کوثر بر قوه قضائیه، با انتقال مروتی به بیمارستان ارتش موافقت کردند.
مروتی شش روز در این مرکز درمانی بود. او میگوید: «من در آن شرایط با هر دو دست و پایم به تخت زنجیر شده بودم.»
پزشکان که میدیدند وضعیت او وخیم است پیشنهاد کردند او را به بیمارستانی مجهزتر برای معالجه منتقل کنند. او می گوید: «۲۰ روز به من فرصت دادند تا خودم را به بیمارستانی مجهز برسانم.»
در همین زمان بود که قوه قضائیه بدون دادگاه و بازجویی او را به محاربه متهم کرد. مروتی به جای رفتن به بیمارستان مجهز، از کشور فرار کرد. او میگوید: «من از طریق کوه و بیابان در حالی که خونریزی شدید داشتم و در وضعیت بسیار بسیار بدی بودم، از کشور خارج شدم.»
او میگوید با کمک دوستانش در مکانی امن مستقر شد ولی با این حال احساس امنیت نمیکند و درد دارد.
مروتی میگوید: «خیلیها در ایران آرزو دارند از کشور خارج شوند و حقایق را به دنیا بگویند. تنها جرم ما این است که خواستار آزادی و دموکراسی هستیم و می خواهیم زن و مرد برابر باشند. ما فریاد زدیم زن، زندگی، آزادی و جرم ما این است.»
مروتی در پاسخ به این پرسش که آیا مردم با توجه به سرکوب کنونی معترضان ترسیدهاند شعار «هر یک نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه» را تکرار کرد.
مروتی از زمان فرار از کشور هنوز تحت مراقبت پزشکی قرار نگرفته است، ولی میگوید با این شرایط کنار آمده است.
این ورزشکار میگوید کنار آمدن با این واقعیت که نمیتواند پس از مصدومیتش بوکس را بهعنوان حرفه دنبال کند بسیار دردناک است.
مروتی میگوید مهمترین مسأله در حال حاضر برای او آزادی ایران است: «جانم را نه یک بار بلکه صد هزار بار برای مردمم و ایرانم خواهم داد.»
به گفته نهادهای حقوق بشری در اعتراضات پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس امنیت اخلاقی دستکم ۵۰۰ نفر کشته و هزاران نفر زخمی و بازداشت شدهاند. جمهوری اسلامی دستکم چهار معترض را نیز اعدام کرده است.