علی خامنه ای فیلم تک تیرانداز آمریکایی را مبلغ خصومت دینی دانست

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

۱۶۰ مورد از قتل هایی که با تیراندازی کریس کایل انجام گرفته، رسما به تایید وزارت دفاع آمریکا رسیده است. کایل در تاریخ نظامی آمریکا به عنوان کسی که بیشترین تعداد کشتن را انجام داده ثبت شده است.

تک تیر انداز آمریکایی، سومین فیلم هالیوودی است که آیت الله علی خامنه ای درباره آن اظهار نظر کرده و در رسانه های غربی نیز بازتاب یافته است.

به نوشته روزنامه ایران، آقای خامنه ای سه هفته پیش و هنگامی که در جمع نمایندگان اقلیت های مذهبی مجلس شورای اسلامی سخن می گفت، آخرین ساخته کلینت ایستوود را وسیله ای برای جهت دهی فکری برای آزار و اذیت مسلمانان دانسته است.

آقای خامنه ای که تاکید کرده است خودش فیلم را ندیده و سخنانش بر اساس روایت دیگران است: «...آن‌طور که نقل کردند، ما که این فیلم را ندیدیم....». گفته است: «همین فیلم تک‌ تیرانداز که حالا سروصدایش بلند شده و هالیوود آن را درست کرده، تشویق می کند یک جوانِ مثلاً فرض کنید مسیحی یا غیر مسلمان را که تا آنجایی که می تواند و از دستش برمی‌آید، مسلمان را اذیت بکند، اصلاً تشویق می کند این معنا را».

آقای خامنه ای همچنین با اشاره به جوانان نئونازیست و وجود به گفته او ناامنی برای مسلمانان در کشورهای غیرمسلمان غرب گفته است: «شما امروز می‌بینید در اروپا، در آمریکا، علیه مسلمان ها چه تبلیغاتی انجام می گیرد. بحث این نیست که چرا مسلمان ها آزادی لازم را در بسیاری از این کشورها ندارند؛ بحث بر سرِ این است که چرا امنیت جانی ندارند. یعنی حقیقتاً این‌جوری است».

فیلم تک تیر انداز آمریکایی روایت زندگی یک عضو واحد کماندویی نیروی دریایی آمریکا است که بین سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ به هنگام جنگ در عراق حضور داشته است.

سناریوی فیلم اقتباسی از رمان حدیث نفس واری است به نام تک تیرانداز آمریکایی: سرگذشت مرگبار ترین تک تیرانداز در تاریخ ارتش آمریکا (۲۰۱۲)،که نویسنده آن، کریس کایل، از ۲۵۵ مورد کشتن و شکار »دشمن» در جنگ سخن می گوید. ۱۶۰ مورد از این قتل ها رسما به تایید وزارت دفاع آمریکا رسیده است. کایل در تاریخ نظامی امریکا به عنوان کسی که بیشترین تعداد کشتن را انجام داده ثبت شده است.

کریس کایل که اهل تکزاس است تیراندازی با تفنگ و شکار گوزن را در کودکی از پدرش می آموزد. سال ها بعد که به یک کاوبوی تبدیل شده در خبرها از بمب گذاری های سال ۱۹۹۸ در سفارت خانه های آمریکا آگاه می شود و بر آن می شود در نیروی دریایی آمریکا ثبت نام کند. که در آنجا به عنوان مربی تیراندازی و سپس به عنوان تک تیرانداز نیروی دریایی آمریکا مشغول کار می شود. کایل با تایا همسرش در یک بار آشنا می شود و با او ازدواج می کند.

پس از حمله های تروریستی ۱۱ سپتامبر کایل برای جنگ به عراق اعزام می شود. اولین قربانیانش یک زن و یک پسربچه اند که با نارنجک به ملوانان آمریکایی حمله کرده بودند. کایل با آن که در آغاز به خاطر این تجربه ناراحت است اما پس از بارها انجام آن لقب«افسانه ای» می یابد و برای شکار ابو مصعب الزرقاوی، رهبر القاعده برگزیده می شود.

شهرت کریس کایل به طرز و مهارت او در نشانه گیری با سلاح دوربین داری است که دشمنان را در جنگ شکار می کند.

کایل چهاربار به عراق می رود و سرانجام پس از ماجراها و شکارهای انسانی مختلف در حالی که نمی تواند خود را با زندگی شهروندی سازگار کند،به روان پزشک متخصص کهنه سربازان مراجعه می کند. او به روان پرشک می گوید: «انگار همه کسانی که نتواسته ام نجاتشان دهم تسخیرم کرده اند».

سال ها بعد کایل که سرزنده وشاد به زندگی معمول بازگشته و به کهنه سربازانی چون خودش با تیراندازی کمک می کند، با یک سرباز پیشین به میدان تیر می رود. فیلم با این کلمات به پایان می رسد که « کایل همان روز به دست سربازی که می خواست کمکش کند کشته شد.» و در نهایت، فیلم هزاران تن از کسانی را که برای تشییع جنازه او صف بسته اند نشان می دهد.

نمایش وسیع فیلم از ۱۶ ژانویه ۲۰۱۵ آغاز شده وبا فروش فوق العاده ای روبرو شده است. این فیلم تاکنون نقدهای مثبتی گرفته و نامزد شش جایزه اسکار شده است از جمله برای بهترین فیلم، بهترین سناریوی اقتباسی، و بهترین هنرپیشه مرد.

روزنامه گاردین که یکی از روزنامه هایی است که به سخنان آقای خامنه ای پرداخته می نویسد هم زمان با موفقیت فیلم تک تیرانداز در سینما ها، برخی مسلمانان آمریکایی نیز از نوع رفتار با اقلیت های مذهبی انتقاد کرده اند. عابد ایوب، مدیر «کمیته آمریکایی- عرب مبارزه با تبعیض» این فیلم را یک «نقطه عطف» دراین باره دانسته و در عین حال از عدم خبر رسانی رسانه های آمریکایی از قتل سه جوان دانشجوی مسلمان در کارولینای شمالی انتقاد کرده است.

اظهارنظر اخیر آقای خامنه ای در مورد فیلم های هالیوودی اتفاق جدیدی نیست . پیشتر نیز او در حضور جمعی از سینماگران ایرانی، در مورد فیلم لینکلن ساخته استیون اسپیلبرگ گفته بود: «من فیلم لینکلن را ندیده ام و هرگز نخواهم دید. چون معتقدم لینکلن ضعیف ترین رییس جمهور آمریکا بوده و بدون شک در فیلم لینکلن، از او یک قهرمان ساخته اند».