راستی‌آزمایی «فکت‌نامه»: ادعای بمب‌گذاری در شیراز ۸ «تناقض و ابهام جدی» دارد

اشراق نجف‌آبادی (چپ)، دنا شیبانی، حسام موسوی، محمد خیوه، و امیرارسلان مهدوی متهمان بمب‌گذاری شیراز

در پی انتساب اتهام «بمب‌گذاری» به پنج ورزشکار در شیراز، یک گروه راستی‌آزمایی ادعای رسانه‌های حکومتی در ایران را درباره این ادعا بررسی کرده و هشت مورد از «تناقض‌ها و ابهام‌های جدی» را مورد توجه قرار داده است.

اشراق نجف‌آبادی مربی دوچرخه‌سواری، محمد خیوه کوهنورد و طبیعت‌گرد، حسام موسوی مربی سنگ‌نوردی، دنا شیبانی مربی اسنوبرد و گرافیست، و امیرارسلان مهدوی مربی اسنوبرد، در پرونده‌ای مشترک به «بمب‌گذاری» در شیراز متهم شده‌اند.

ششم آبان نخستین گزارش‌های مربوط به ادعای «بمب‌گذاری» چهارم آبان در شیراز، در رسانه‌های حکومتی منتشر شد.

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، ۲۲ آذر اعترافات اجباری پنج تن را با چشمانی بسته به عنوان «پشت پرده عملیات بمب‌گذاری» منتشر کرد.

وب‌سایت «فکت‌نامه»، که در زمینه راستی‌آزمایی اظهارات و اخبار فعالیت می‌کند، در مطلبی اشاره کرده است که در رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی درباره «کشف مواد منفجره با قدرت تخریب بالا صحبت شده»، در حالی که «مقام‌های محلی همان ابتدا بمب‌گذاری را رد کرده و گفته‌اند موضوع در حد کشف مایعات قابل اشتعال و بعضی ملحقات و احتمال حریق یا انفجار محدود بوده است.»

دومین تناقض در مقایسه اعترافات متهمان با گزارش‌های رسانه‌ها پیدا است. در اعترافات اجباری پخش شده از متهمان، آنها از «اکلیل و سرنج و هفت لیتر بنزین با قدرت انفجار محدود» مطرح می‌شود، اما رسانه‌های حکومتی به «مواد منفجره با قدرت تخریب بالا» اشاره کرده‌اند که «قرار بوده شهر را منفجر کند.»

رسانه‌های حکومتی از کشف «مواد منفجره در یک کیف» به همراه «بمب‌گذار» سخن گفته‌اند، اما «در اعترافات صحبت از حمل مواد منفجره در کیسه زباله بزرگ است.»

همچنین در گزارش‌های رسانه‌ها به «حضور تیم چک و خنثای بمب برای خنثی‌سازی بمبی با قدرت تخریب بالا» اشاره شده، مسئله‌ای که در ویدئوهای منتشر شده مربوط به این ادعا، «خبری از حضور تیم مجهز خنثی‌سازی بمب نیست، بلکه دو نفر با لباس شخصی و یک انبردست، سیمی را قطع می‌کنند.»

یکی دیگر از تناقض‌ها در ادعاهای مطرح شده، «گزارش مردمی درباره یک بسته مشکوک» است. در حالی که برخی از گزارش‌ها آن را به «بازرسی مأموران بسجی» مربوط دانسته‌اند و برخی نیز ادعا کرده‌اند که «بمب» مورد ادعا را «اقدام سربازان گمنام امام زمان» کشف کرده‌اند.

در اعترافات اجباری یکی از متهمان «محل بمب‌گذاری مقابل استانداری شیراز» ذکر شده، اما «در سایر گزارش‌ها، صحبت از بمب‌گذاری در معالی‌آباد حوالی میدان احسان است.» فاصله این دو نقطه «۲ ساعت و ۱۰ دقیقه پیاده است.»

بنا بر گزارش این راستی‌آزمایی، «تاکنون هیچ توضیحی درباره انگیزه احتمالی» و «نحوه سازمان‌دهی» طرح «بمب‌گذار» مورد ادعا داده نشده است.

پنج متهم کوهنورد، ورزشکار، و ساکن شیراز هستند و ادعا شده که دنا شیبانی، مربی اسنوبرد، مسئولیت «تبلیغات و تست عملیات» را به عهده داشته، اما روشن نیست «نقش مسئول تبلیغات در عملیات ادعایی مخفی و خرابکارانه چیست.»

شماری از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در دادگاه‌های انقلاب اسلامی با اتهاماتی مواجه شده‌اند که جان آنها را با خطر مواجه می‌کند.

یک نهاد حقوق بشری در گزارشی اسامی و عکس‌های ۳۹ تن از معترضان بازداشت‌شده در خطر اعدام را منتشر کرده است. این افراد در دادگاه‌های انقلاب جمهوری اسلامی به «محاربه»، «افساد فی‌الأرض»، «بغی»، و «قتل» متهم شده‌اند.

تاکنون محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، دو تن از معترضان بازداشت‌شده، در تهران و مشهد اعدام شده‌اند.

همچنین ببینید: یک نهاد حقوق بشری نسبت به «خطر اعدام» ۳۹ معترض بازداشت‌شده هشدار داد

مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه روز سه‌شنبه با هشدار به منتقدان اعدام‌ها، اظهارنظرهایی را که به گفته «او تشویش اذهان عمومی» است، «خط قرمز» خوانده و تأکید کرده است، تصمیم‌های این قوه و دادگاه‌ها «باید تمکین» شوند.

او با استناد به آیه ۳۳ سوره مائده در قرآن، گفت، «سزای کسانی که با خدا و پیامبر می‌جنگند و در زمین ظلم می‌کنند، سزایی نیست جز این که به دار آویخته شوند و یا دست و پایشان در خلاف جهت بریده شوند و یا نفی بلد شوند.»