برای زنان افغانستان در دوران حکومت طالبان حتی تصور این که در بیرون از خانه به ورزش و مسابقه ورزشی بپردازند، غیرممکن بود. اما ظهور تیم ملی فوتبال زنان در سال های اخیر یک از بسیار دستاوردهایی ست که از بروز تغییر در این کشور جنگ زده نشان دارد. این تیم اخیراً در مسابقه قهرمانی فوتبال آسیای جنوبی که در اسلام آباد برگزار شد، شرکت کرده است.
با وجود آن که موفقیتی نصیب این تیم نشد اما بازیکنانش را واداشت که هم صدا تصمیم بگیرند بار آینده بازی خود را بهتر کنند. آنان همچنین امیدوارند که اشرف غنی رئیس جمهوری جدید افغانستان، گام های بیشتری برای بهبود تیم فوتبال زنان بردارد.
فروزان تاجعلی، که ۲۱ ساله است، کاپیتن تیم فوتبال زنان است. او می گوید با افزایش شرکت تیم زنان در بازی های بین المللی، مهارت های تیم را افزایش خواهد داد. به گفته او در ماه اکتبر، برای اولین بار درکابل یک لیگ فوتبال زنان مرکب از چهار تیم به وجود آمد، که برای تعیین بازیکنان در تیم ملی بسیار مفید بود.
«بله خانم ها حالا آزادند و می توانند فوتبال بازی کنند. ما بتازگی لیگ فوتبال را برای تشکیل تیم ملی تأسیس کرده ایم و ۲۰ تن از دخترها فقط از یک استان به کابل آمدند» .
یلدا ازغندی وال که در دفاع تیم بازی می کند، راهی دراز را، از آمریکا تا کابل، پیموده تا در مسابقات قهرمانی فوتبال کشورش ، که در استادیوم جنت اسلام آباد برگزار شد، بازی کند.
این بازیکن ۲۰ ساله با قبول این که هنوز مقاومت های فرهنگی در برابر فوتبال و دیگر ورزش های زنان در بخش هایی از افغانستان وجود دارد، گفت با این حال اوضاع رو به تغییر است.
«مسئله فقط این نیست که طالبان آمدند و دیگر کسی حقی نداشت. خیلی موارد روشن تر در افغانستان وجود دارد. ما حقوقی داریم. الان آزادتر شده و رئیس جمهورمان را داریم که می خواهد کشور را [برای ما جای] بهتری برای زندگی کند. خوب البته زنان هم اکنون دارند بهتر می شوند و همین نمونه خوبی برای شماست. آنها الان اینجا دارند فوتبال بازی می کنند و خوب این یک پیشرفت بزرگ برای افغانستان است، آینده در دست آنهاست.»
یلدا اهل کابل است.ده سال پیش با خانواده اش به آمریکا رفت و در آنجا به طور منظم به بازی فوتبال پرداخت. او گفت تیمش باید به جایی برسد که بتواند با تیم کشورهای هند و نپال، که سابقه ای چند دهه ای در این زمینه دارند،مسابقه دهد.
«ما باختیم اما مهم نیست. ما همه کوششمان را کردیم. واقعا کار کردیم. سخت کار کردیم. و روی هم رفته خوب است. این تازه اول کار تیم ملی فوتبال افغانستان و تیم زنان افغانستان است. می تواند شروع خوبی باشد و ما را به آینده درخشان تری برساند.»
یلدا جزو پنج فوتبالیست زن افغان است که در خارج از کشور زندگی می کنند اما به درخواست فدراسیون فوتبال افغانستان در زمان بازی های بین المللی در تیم ملی بازی می کنند.
شبنم مبارز، بازیگر خط وسط می گوید در سال های اخیر افغانستان پیشرفت های زیادی در همه جنبه داشته است. که بازی فوتبال زنان نیز یکی از آن جمله است.
«من آینده روشنی پیش بینی می کنم، ما تازه بازی فوتبال را شروع کرده ایم.»
مونیکا اشتاب، مشاور آلمانی فیفا که بر بازی ها ی قهرمانی فوتبال زنان در جنوب آسیا نظارت می کرد، گفت از هفت سال پیش که درپاکستان شاهد بازی تیم زنان افغان بوده است، این تیم پیشرفت زیادی کرده است.
«زنان افغانستان می خواهند بازی کنند. من طالبان و همه این کسانی را که می گویند زن باید در خانه بماند می شناسم. اما امروز در سال ۲۰۱۴ همه چیز در حال تغییر است و باید به دختران فرصت دهیم . باید آن ها را به سوی بازی کردن برانیم. بگذاریم بازی کنند.»
زنان تیم فوتبال افغانستان برای رعایت فرهنگ محافظه کار اسلامی افغانستان درهمه بازی ها با روسری سیاه بر سر و شلوار چسبان بلند ظاهر می شوند. باوجود کنار رفتن طالبان از قدرت، جداسازی و تبعیض جنسیتی در زندگی مردم افغانستان ریشه های عمیق دارد.