اوباما و محمود عباس به مذاکره برای صلح می نشینند

دیدار رئیس جمهوری آمریکا با محمود عباس رهبر فلسطین در جریان نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد - عکس از آرشیو

در گفت وگوهای صلح، مسئله وضعیت اورشلیم، آوارگان فلسطینی، شهرک های یهودی نشین، امنیت و مرزهای قطعی کشور فلسطین مطرح است
در گفت و گوهای باراک اوباما و محمود عباس، که روز دوشنبه در کاخ سفید آغاز می شود، مسئله صلح اسرائیل و فلسطینی ها محور اصلی خواهد بود.

مهلت پایان ماه آوریل که برای تدوین چارچوب توافق صلح در نظر گرفته شده بود، روز به روز نزدیکتر می شود. چارچوب پیشنهادی دشوارترین مسائل خاورمیانه را دربرمی گیرد: وضعیت اورشلیم، آوارگان فلسطینی، شهرک های یهودی نشین، امنیت و مرزهای قطعی کشور فلسطین.

واشنگتن بر هر دو طرف فشار می آورد که از خواستهای خود کوتاه بیایند ولی شکاف ها بسیار گسترده است و انتظار اندکی برای توافق می رود.

سخنگوی فلسطینیان می گوید طرف فلسطینی به چیزی کمتر از مرزهای سال ۱۹۶۷ و پایتخت شدن بخش شرقی بیت المقدس (اورشلیم شرقی) رضایت نخواهد داد.

از سوی دیگر، اسرائیل می گوید مرزهای ۱۹۶۷ قابل دفاع نیست و بر سر اورشلیم هم مصالحه نخواهد کرد – چرا که کل اورشلیم را پایتخت ابدی خود می داند.

مانع دیگر بر سر راه صلح، تقاضای اسرائیل برای به رسمیت شناخته شدن به عنوان یک کشور یهودی مذهب است. محمود عباس این درخواست را رد کرده و گفته است این کار حق اعراب اسرائیل و «حق بازگشت» فلسطینیان به خانه هایشان در اسرائیل را از آنان سلب می کند.

از این رو، بعد از هفت ماه و اندی گفتگوهای صلح به میانجیگری ایالات متحده، بدبینی و رنجش طرفین شدت گرفته است.

موشه یعالون وزیر دفاع اسرائیل می گوید رهبر فلسطینیان برای توافق نهایی صلحی که به خصومت ها پایان دهد «همراه نیست»، بلکه «شریکی است که می خواهد بگیرد، ولی نمی خواهد بدهد.»

براک اوباما دو هفته پیش در کاخ سفید میزبان بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بود و از او خواست تا برای صلح «تصمیمات دشواری» بگیرد. رئیس جمهوری آمریکا مشابه این پیام را به محمود عباس هم خواهد داد. ایالات متحده امیدوار است چارچوبی برای توافق صلح جلوی فروپاشی روند صلح را بگیرد، و گفتگوها را به توافق صلحی تا پایان سال جاری میلادی رهنمون شود.