مرکز تحلیل اجتماعی «متا» وابسته به مرکز رشد دانشگاه امام صادق از ۳ هزار نفر در سراسر ایران بهصورت تلفنی ۳ سوال درباره تبعیض اجتماعی پرسیده است که ۷۱ درصد مردم برخورد نهادهای قانونی را «تبعیض آمیز» میدانند.
براساس نتایج این نظرسنجی که خبرگزاری فارس آن را در کانال تلگرام این خبرگزاری منتشر کرده مردم بر این باورند که «نهادهای قانونی نسبت به افرادی که مسئولیت دارند آسان برخورد میکنند و به هیچ وجه شبیه افراد عادی با آنها رفتار نمیکنند.»
این نظرسنجی نشان میدهد که نزدیک به ۴۰ درصد جامعه ایران روشهای قانونی برای احقاق حق را ناکارآمد میدانند. بر اساس اعلام این موسسه در این موضوع دوگانگی وجود دارد و جامعه ایرانی در نتیجه بخش بودن مسیرهای قانونی مردد است و افراد دارای تحصیلات دانشگاهی اعتقاد کمتری نسبت به مسیرهای قانونی دارند.
همچنین نظرسنجی صورت گرفته نشان میدهد که بیش از ۶۰ درصد جامعه داشتن دوست و آشنا را اصلیترین عامل استخدام میدانند. ۲۰ درصد مردم نیز معتقد هستند که داشتن رویکردهای مذهبی و سیاسی همسو یکی از عوامل اصلی «گزینش» است. نکته جالب توجه در این نظرسنجی این است که تنها ۱۵ درصد مردم به شایسته سالاری در استخدامها باور دارند.
تبعیض در جامعه ایران که ابعاد مختلفی دارد پس از انقلاب ۱۳۵۷ در قوانین و مقررات نیز متبلور شد و اعمال «گزینش» که مجموعهای از مراحل بررسی عقاید و باورهای افراد برای تعیین صلاحیت و دسترسی به فرصتهای شغلی است یکی از مهمترین بسترهای اعمال تبعیض علیه شهروندان است.