روزنامه «پیام ما» روز سه شنبه نهم آبان، گزارش داد که بیش از یک ماه است که کمبود شیرخشک در بازار، پدر و مادرهای نوزادان را برای تهیهٔ قوت غالب فرزندان شان بین داروخانههای شهرهای کوچک و بزرگ ایران سرگردان کرده است.
این روزنامه به نقل از هانی تحویلزاده، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرخشک و غذای کودک، نوشت که علت کمبود شیرخشک در بازار، تصمیمات سازمان غذا و دارو است.
در این گزارش آمده است مراجعه به داروخانههای در نقاط مختلف پایتخت ایران نشان میدهد که حتی «شیرخشکهای دارویی و رژیمی ایرانی هم نایاب شده و یا به تعداد محدود بین داروخانهها توزیع شده است.»
گزارشهای منتشر شده و ویدئوهای به اشتراک گذاشته شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که به جز تهرانٖ، شهرهایی همچون قم، مشهد، خوزستان، کرمانشاه، یزد و چندین شهر دیگر نیز درگیر مشکلات تامین شیر خشک هستند.
همچنین ببینید: سهمیهبندی شیرخشک در ایران؛ سازمان غذا و دارو: تنها با ارائه کدملی نوزاد فروخته میشودمتصدی یک داروخانه به «پیام ما» گفته که یک نوع شیر خشک خاص که برای ایمنی بدن مورد استفاده قرار میگیرد، در بازار پیدا نمیشود چون شرکت مذکور پخش جدید نداشته است.
افزایش قیمت و توزیع نشدن شیرخشک از سوی تولیدکننده، فصل مشترک صحبت های متصدیان داروخانهها است.
در مقابل، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرخشک میگوید کافی است سری به کارخانهها بزنید. شرکت پگاه شهرکرد و یک شرکت در ساوه بهدلیل کمبود مواد اولیه تعطیل شدهاند. یک شرکت هم فقط بهاندازهٔ دو ماه، مادهٔ اولیه دارد.
به گفته این مقام صنفی، دو شرکت در قزوین و مشهد هم که بهصورت اعتباری، مواد اولیه آوردهاند، بدهی سنگین ارزی دارند.
نگاهی به خبرهای این حوزه در ماههای گذشته نشان میدهد که بزرگ ترین مشکل تولیدکنندگان، «تامین ارز» بوده و به رغم هشدارها، اقدام عملی برای تامین به موقع ارز انجام نشده است.
رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرخشک گفت: این انجمن از خرداد ماه تا شهریور ماه سال جاری بارها هشدار بروز بحران کمبود شیرخشکهای معمولی و رژیمی را به سازمان غذا و دارو داده بود، اما پاسخی از این سازمان دریافت نکرد.
یک پزشک به «پیام ما» گفت: از آنجا که وضعیت تغذیه مناسب نیست، قطعاً وضعیت سوءتغذیه از آنچه که امروز هست، بدتر خواهد شد.
مهدی صادقیان اضافه کرد: فقدان دسترسیبه مادهٔ مغذیای چون شیرخشک، بهشدت میتواند سلامت جامعه را بهویژه برای افراد در حاشیه به خطر بیندازد.
به گفته این پزشک، با شدت گرفتن کمبود این ماده غذایی در بازار، احتمال افزایش قیمت آن نیز بیشتر میشود و خانوادهها که توانایی تأمین این ماده مغذی را بهلحاظ اقتصادی ندارند، بهناچار مجبور به حذف آن از اولویت سبد غذایی خود میشوند.
بحران شیرخشک در ماههای اخیر همواره خبرساز بوده و در همین رابطه در پی گزارشها از کمیاب شدن شیرخشک در ایران، سازمان غذا و دارو زیرمجموعه وزارت بهداشت جمهوری اسلامی اعلام کرد که فروش شیرخشک در داروخانههای ایران از پنجشنبه ۲۰ مهر تنها با ارائه کد ملی نوزاد ممکن است.
شرایط پیش آمده در این بخش در حالی است که به دستور علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، مسئولان حکومتی با تصویب قوانین مختلف و اعمال سیاستهای تشویقی تلاش دارند تا جامعه را به «فرزندآوری» مجاب کنند.