محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برای پاسخگویی به سئوالات نمایندگان مجلس، روز سهشنبه هفته آینده به مجلس شورای اسلامی خواهد رفت.
گرچه علت درخواست گروهی از نمایندگان مجلس برای احضار آقای ظریف بطور رسمی اعلام نشده است، اما وبسایت خبرآنلاین گزارش داد گروهی از نمایندگان خواستار توضیح وزیر خارجه درباره آخرین دیدارش با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا هستند.
به نوشته خبرآنلاین، نمایندگان به طور مشخص به قدم زدن آقای ظریف با همتای آمریکای خود در خیابانهای شهر ژنو سوئیس معترض هستند.
وزیر خارحه ایران پیشتر گفته بود در میانه مذاکرات فشرده با وزیر خارجه آمریکا، به دلیل خستگی ناشی از مذاکرات، دو طرف تصمیم گرفتند برای هواخوری، دقایقی در خیابانهای اطراف هتل قدم بزنند.
پیاده روی دو وزیر امور خارجه از سوی رسانههای اصولگرا در داخل ایران نیز با واکنشهای منفی روبرو شد. از جمله خبرگزاری فارس و روزنامه کیهان به شدت به این پیاده روی حمله کرده و نمایندگان مجلس هم در این مورد واکنش نشان دادند تا در نهایت آقای ظریف برای پاسخگویی به مجلس برود.
از سوی دیگر گروهی از رسانههای نزدیک به اصلاح طلبان با اشاره به قدم زدن نیکلاس برنز معاون وقت وزارت خارجه آمریکا با سعید جلیلی دبیر پیشین شورای عالی امنیت ملی ایران در ژنو، که در سال ۲۰۰۹ میلادی (۱۳۸۸ خورشیدی) اتفاق افتاد، از «برخورد دوگانه» اصولگرایان در قبال این موضوع انتقاد کردند. بطوری که به نوشته بهار «قدم زدن جلیلی ارزش، و قدم زدن ظریف غیر ارزش شده است.
از سوی دیگر دفتر آقای جلیلی قدم زدن با آقای برنز را تکذیب کرده است.
احسان مهرابی روزنامه نگار ساکن آلمان به در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت انتقاد نمایندگان اصولگرای مجلس از مذاکره کنندگان هستهای به دلیل آن است که رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز سیاستی دوگانه در این زمینه اتخاذ کرده و با وجود اعلام حمایت از تیم مذاکره کننده، گفته است افق روشنی برای این مذاکرات نمیبیند.
به اعتقاد آقای مهرابی، انتخاب غلامعلی خوشرو به عنوان نماینده دائم ایران در دفتر سازمان ملل متحد در نیویورک، گر چه با انتقاد اصولگرایان روبرو شده است، اما نمیتواند دلیل اصلی درخواست حضور محمدجواد ظریف در مجلس و پاسخگویی او به پرسشهای نمایندگان باشد.
در طول هفته گذشته انتقادهای دیگری از سوی اصولگرایان از عملکرد وزارت خارجه مطرح شده است.
وزارت امور خارجه روز چهارشنبه و با وقفهای یک ساله، غلامعلی خوشرو سفیر ایران در سوئیس، را به عنوان نماینده دائم خود در سازمان ملل متحد در نیویورک معرفی کرد.
پیشتر حمید ابوطالبی به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل متحد معرفی شده بود، اما واشنگتن با این معرفی مخالفت کرد و دلیل آن را، نقش او در ماجرای گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی در تهران در سال ۱۳۵۸ عنوان کرد. هرچند آقای ابوطالبی مدعی بود تنها مترجم بوده، اما واشنگتن از تهران خواست گزینه دیگری را معرفی کند.
گروهی از نمایندگان اصولگرایان میگویند انتخاب آقای خوشرو میتواند عقب نشینی از مواضع ایران قلمداد شود. موضوعی که ممکن است یکی از دلایل درخواست نمایندگان مجلس برای حضور آقای ظریف در مجلس و پاسخگویی به نمایندگان باشد.