اوباما بار دیگر هشدار داد هر تحریم جدید علیه ایران را وتو خواهد کرد

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

رئیس جمهوری ایالات متحده در ششمین سخنرانی سالانه خود در نشست مشترک نمایندگان کنگره، با اشاره به گفتگوهای هسته‌ای جاری با ایران ، بار دیگر هشدار داد در صورت تصویب هر تحریم جدیدی در طول مذاکرات، آن را وتو خواهد کرد.

باراک اوباما در سخنرانی امسال خود، که در ساعات پایانی سه‌شنبه در واشنگتن پایتخت ایالات متحده آغاز شد، بنا بر سنت همیشگی گزارشی از مسائل داخلی و وضعیت اقتصادی کشور را ارایه کرد و همانطور که انتظار می‌رفت به تشریح رویکرد کاخ سفید در قبال مسائل عمده بین‌المللی پرداخت.

رئیس جمهوری آمریکا با بیان این که دیپلماسی واشنگتن در رابطه با پرونده هسته‌ای ایران در حال جواب دادن است، گفت «برای نخستین بار در یک دهه، توانستیم جلوی پیشرفت برنامه اتمی آنها را بگیریم و توانستیم از ذخیره مواد اتمی آن کشور بکاهیم.»

وی در ادامه افزود «از هم اکنون تا بهار ما فرصت داریم، با مذاکره به توافقی برسیم که ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌ای باز دارد و امنیت را برای همپیمانان ما، از جمله اسرائیل، به همراه بیاورد؛ ضمن آن که از یک درگیری دیگر در خاورمیانه پرهیز کرده‌ایم.»

پرزیدنت اوباما در ادامه گزارش سالیانه خود به نمایندگان هر دو مجلس کنگره، که به سخنرانی وضعیت عمومی کشور (state of the union) موسوم است، گفت «هیچ تضمینی برای این که مذاکرات نتیجه بخش باشد وجود ندارد، و من هم همه گزینه‌ها برای جلوگیری از اتمی شدن ایران را کماکان روی میز دارم.»

با این حال رئیس جمهوری دموکرات آمریکا تاکید کرد «در صورتی که در این برهه زمانی کنگره تحریم‌های جدیدی را تصویب کند، چنین کاری متضمن شکست مذاکرات، دور ساختن آمریکا از همپیمانانش و از سرگیری برنامه هسته‌ای ایران، خواهد شد.»

پرزیدنت اوباما تصویب تحریم جدید علیه ایران در طول مذاکرات را امری «بی معنی» خواند و گفت «بنابر این من هر تحریم جدیدی که پیشرفت های بدست آمده را تهدید کند وتو خواهم کرد. مردم آمریکا از ما انتظار دارند به جنگ به عنوان آخرین چاره بنگریم، و من قصد دارم که به این حکمت وفادار بمانم.»

این نخستین باری نیست که رئیس جمهوری آمریکا از وتوی تشدید تحریم های ایران در طول مدت مذاکرات جاری با آن کشور می گوید. وی هفته گذشته نیز در جریان نشست مشترک با نخست وزیر بریتانیا، گفته بود تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران توسط نمایندگان کنگره، مذاکرات جاری را منحرف خواهد کرد و در نتیجه در صورت تصویب، آن را وتو خواهد کرد.

سخنرانی رییس جمهوری با تمرکز بر مسايل داخلی و نگرانی های سياست خارجی

ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ از اواسط سال ۱۳۹۲ گفتگوها بر سر برنامه هسته‌ای تهران را پس از یک رکود چند ساله آغاز کردند و در زمان اندکی به یک توافق موقت دست یافتند که بر مبنای آن، با برداشتن گام‌هایی مشخص از سوی دو طرف، هم نگرانی‌های بین‌المللی از ماهیت برنامه هسته‌ای مرتفع می شود، و هم از فشار تحریم‌ها علیه ایران کاسته خواهد شد.

بر همین اساس، طرفین تا پایان ماه مارس (۱۱ فروردین ۱۳۹۴) فرصت دارند به یک توافق کلی، یا توافق سیاسی دست یابند و تا ۳۰ ژوئن ۲۰۱۵ (۹ تیر ماه ۱۳۹۴) فرصت دارند تا جزئیات آن را مشخص و مکتوب نمایند.

آخرین دور این گفتگوها هفته گذشته در ژنو سوئیس با گفتگوهای دوجانبه وزیران خارجه ایالات متحده و ایران آغاز شد و سپس هیات‌های مذاکره دو کشور گفتگوها را ادامه دادند و در نهایت گفتگوها میان اعضای گروه ۱+۵ و نمایندگان ایران برگزار شد.

از جزئیات این گفتگوها خبری منتشر نشده است، اما دو طرف با مثبت خواندن فضای گفتگوها، بر لزوم ادامه مذاکرات تاکید دارند. دور بعدی مذاکرات قرار است در ماه فوریه برگزار شود.