اسرائیل می گوید در مهلت ضرب الاجل توافق جامع به دست نمی آید

استینیتس

نشریه جروزالم پست، از قول یک وزیر اسرائیلی نوشته است، اسرائیل احتمال نمی دهد که قدرت های جهان در مذاکرات با ایران بتوانند درمدت ضرب الاجل تعیین شده، یعنی تا ۲۰ ژوئیه، به توافق نهایی برسند. این وزیر، ایران را به اتخاذ«موضع سخت گیرانه» در مذاکرات وین متهم کرده است.

اووال استینیتس، وزیر امور استراتژیک (اطلاعات) اسرائیل، روزجمعه، در دومین روز دور نهایی مذاکرات برای پایان دادن به یک دهه اختلاف غرب و ایران بر سر برنامه اتمی این کشور، در پاسخ به این سوال که آیا به نظر او در سه هفته آینده توافق جامع به نتیجه خواهد رسید، به رویترز گفت: «ارزیابی من این است که این توافق به دست نخواهد آمد. فکر می کنم که ایرانیان بسیار سخت گیرانه عمل می کنند.»

او که در اورشلیم با رویترز سخن می گفت، افزود: «ایرانیان با عزم مصالحه نیامده اند بلکه با این خیال آمده اند که از این فرصت برای نرم کردن مواضع گشوده طرف مقابل بهره جویی کنند.»

استینیتس روز دوشنبه در راس هیئتی بلند مرتبه از مقام های اسرائیلی، در واشنگتن، با ویلیام برنز معاون وزارت خارجه و وندی شرمن، مدیرکل وزارت خارجه آمریکا، که هردو جزو مذاکره کنندگان آمریکا با ایران هستند، دیدار کرد.

به نوشته جروزالم پست، اسرائیل بارها بدگمانی خود را درمورد هرگونه تلاش دیپلماتیک، برای آن که ایران در قبال عقب نشینی از برنامه اتمی اش، از تحریم ها آسوده شود، اعلام کرده است.

اسرائیل در گذشته تهدید کرده بود که به پایگاه های اتمی ایران حمله خواهد کرد. ایران هرگونه تلاش برای دست یابی به سلاح اتمی را انکار می کند و می گوید انبار تسلیحات اتمی اسرائیل است که خطر واقعی برای صلح به شمار می رود.

استینیتس به رویترز گفت سفرش به واشنگتن نشان می دهد که این مسئله تا چه حد برای اسرائیل اهمیت دارد، «حتی بیش تر از مسئله تروریسم در غزه و کشته شدن جوانان و مشکلات در مرزهای مشترک با سوریه و لبنان».

او همچنین از موضع اسرائیل که خواستار از میان بردن کامل برنامه غنی سازی اورانیوم ایران است دفاع کرد و گفت: «عدم پافشاری در این باره نوعی امتیاز دادن غرب یا شش قدرت به ایران به شمار می رود، که به نظرما اشتباه است.»

استینیتس در پاسخ به این سوال که اگر مذاکرات به تدوین توافقی منجر شود که اسرائیل از آن راضی نباشد، این کشور چه خواهد کرد، گفت: «ما همه گزینه ها را باز نگاه داشته ایم. باید ببینیم که توافق چیست و تا چه حد خوب است و تاچه حد بداست. و آیا حداقل خواست هارا برآورده می کند یا خیر».