جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین روز چهارشنبه در حاشیه نشست همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه (اپک) در سانفرانسیسکو، دیداری چهارساعته و مهم برگزار کردند که منجر به توافقهای متعددی در مسائل راهبردی شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، سران آمریکا و چین درباره طیف گستردهای از موضوعات دوجانبه و جهانی از جمله زمینههای همکاری بالقوه، گفتوگوی صریح و سازنده داشتند و در زمینههای مختلف به تبادل نظر پرداختند.
بایدن حل و فصل پرونده آمریکاییهای بازداشت شده در چین را اولویت باقیمانده خواند و بر رقابت آمریکا و چین به جای تقابل، تاکید کرد و نیاز به مدیریتی مسئولانه برای جلوگیری از درگیری یا جنگ سرد جدید را خواستار شد.
همچنین موضوع نگرانیهای حقوقبشری در سین کیانگ، تبت و هنگکنگ و موضوع سیاست چین واحد در مورد تایوان از دیگر محورهای مذاکرات بایدن و شی بود. بایدن بار دیگر بر حمایت از اوکراین در برابر تجاوز روسیه و بر حمایت از دفاع از اسرائیل از خود، تاکید کرد.
در مورد بحران در حال گسترش در خاورمیانه، بایدن از چین خواست تا ایران را تحت فشار قرار دهد تا از اقداماتی که میتواند تحریکآمیز تلقی شود، اجتناب کند.
مقامات چینی هم به طرف آمریکایی گفتند که با ایران در مورد خطرات منطقهای گفتگو کردهاند.
سران آمریکا و چین، با تاکید بر این که این تعاملات و ارتباطات باید نهادینه شود، موافقت کردند که ارتباط متقابل سران نظامی از سر گرفته شود.
رهبران دو کشور متعهد شدند که تولید مخدر صنعتی فنتانیل را محدود کنند؛ توافق مهمی که انتظار میرود قاچاق مواد مخدر را در آمریکای لاتین مختل کند.
علاوه بر موضوعات راهبردی، رهبران دو کشور تصمیم گرفتند در گفتگوی بین دولتی در مورد هوش مصنوعی شرکت کنند و با افزودن پروازهای مستقیم بین ایالات متحده و چین، روابط را تقویت کنند. این توافقات به عنوان نشانههای مثبتی تلقی میشوند که نشاندهنده علاقه متقابل برای جلوگیری از وخامت بیشتر روابط دوجانبه است.
در شرایطی که کارشناسان خاطرنشان میکنند که توافقنامههای دو ابرقدرت نشاندهنده پیشرفت هستند، اما ممکن است هنوز چالشهای ساختاری اساسی در روابط آمریکا و چین را حل نکند.
کارشناس مطالعات چین در شورای روابط خارجی میگوید: «این توافقها چالشهای ساختاری در روابط دوجانبه را تغییر نمیدهند، اما راه را برای بحثهای دقیقتر در سطح کارشناسی هموار میکند که ضروری هم به نظر میرسد.»
گفتوگوی سران آمریکا و چین موضوعات مختلفی را پوشش داد و شی بر اهمیت موضوع تایوان تاکید کرد و آن را «مهم ترین و حساسترین» موضوع در روابط دوجانبه دانست. شی از ایالات متحده خواست تا مسلح کردن تایوان را متوقف و در عین حال از اتحاد مسالمتآمیز چین با این جزیره خودگردان نیز حمایت کند.
همزمان رئیس جمهوری چین خواستار رفع تحریمهای یکجانبه و ایجاد فضایی عادلانه و بدون تبعیض برای کسبوکارهای چینی شد.
همچنین سران آمریکا و چین همچنین درباره فوریت رسیدگی به بحران اقلیمی گفتوگو و بر لزوم همکاری بین دو ابر قدرت و اهمیت روابط دوجانبه، باثبات و بهبودیافته تاکید کردند.
دو ابرقدرت با اشاره به مذاکرات انجام شده در نوامبر ۲۰۲۲ درباره اصول کلی روابط ایالات متحده و چین، ضمن استقبال از ادامه گفتوگو بر «مدیریت مسئولانه»، «ارتباطات سطح بالا» و «همکاری متقابل»، تاکید کردند.