رهبران و مقامات ارشد بیش از ۹۰ کشور برای شرکت در نشست بینالمللی صلح اوکراین که روز یکشنبه ۲۷ خرداد، در سوئیس برگزار میشود، وارد این کشور شدهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این نشست در شرایطی برگزار میشود که کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده در آن شرکت میکند، روسیه به این نشست دعوت نشده است و چین نیز به همین دلیل دعوت برگزارکنندگان را برای شرکت در نشست نپذیرفته است.
رویترز افزود: با این حال، در شرایطی که اوکراین در جبهه جنگ با روسیه در وضعیت دشواری قرار دارد، غیبت چین در این نشست امیدها را برای منزوی نشان دادن روسیه در سطح جهان کمرنگ میکند. ضمن آنکه جنگ غزه میان اسرائیل و گروه حماس نیز توجه جهان را تا حد زیادی از اوکراین منحرف کرده است.
گفتوگوهای نشست سوئیس بر نگرانیهای گستردهتر ناشی از جنگ، مانند امنیت غذایی و هستهای تمرکز خواهند داشت.
در این حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، حضور گسترده کشورهای جهان در نشست را موفقیتآمیز خواند و پیشبینی کرد که «تاریخ در حال ساخته شدن» است و افزود که توافقهای نشست بینالمللی سوئیس بخشی از روند صلح اوکراین خواهد بود.
او در کنار ویولا آمهرد، رئیسجمهوری سوئیس، با اشاره به اینکه اوکراین هرگز خواهان این جنگ نبود، گفت که تهاجم نظامی روسیه «یک تجاوز جنایتکارانه» و«کاملا بیدلیل» است.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، نیز این گردهمایی را گامی مهم برای گفتگو درباره مسائل صلح و امنیت خواند.
در همین حال، کامالا هریس، معاون رئیسجمهوری ایالات متحده، از اهدای بیش از ۱.۵ میلیارد دلار کمک بشردوستانه و در بخش انرژی به اوکراین خبر داد. حملات مداوم روسیه به زیرساختهای اوکراین به ویژه در بخش انرژی ظرفیت تولید این کشور را تا ۵۰ درصد کاهش داده است.
خانم هریس در دیدار با آقای زلنسکی گفت که این جنگ برای پوتین «شکست مطلق» خواهد بود.
در آستانه آغاز نشست سوئیس، ولادیمیر پوتین گفت روسیه تنها در صورتی به جنگ پایان میدهد که کییف با کنار گذاشتن جاهطلبیهای خود در ناتو موافقت کند، و چهار استان مورد ادعای مسکو را به روسیه بدهد. اوکراین این درخواستها را رد کرده است.
شرایط ولادیمیر پوتین ظاهرا منعکسکننده اعتماد فزاینده مسکو به برتری در میدان جنگ است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، میگوید پیشنهاد پوتین «مسیر واقعی صلح را نشان داده است.»
با این حال، برخی رهبران کشورهای غربی معتقدند که پیشنهادهای روسیه را نباید «جدی» گرفت.