لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۸

هندوانه ایران در مسیر ترکیه؛ یک کارشناس: توسعه نامتوازن کشاورزی موجب هدررفت منابع آبی و خاکی است


کشت هندوانه
کشت هندوانه

در حالی که بحران بی‌آبی ایران را فرا گرفته است، نایب رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی از محاصره میدان اصلی میوه و تره‌بار توسط کانتینرهای ترکیه‌ای برای حمل هندوانه، میوه‌ای که کشت آن به آب فراوان نیاز دارد، خبر می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) اسماعیل مرادیان روز چهارشنبه ۷ اردیبهشت گفت: «روزانه بیش از ۷۰۰ کانتینر هندوانه از ایران به ترکیه صادر می‌شود» که موجب شده قیمت آن در بازار افزایش یابد.

به گفته او، برای کشت هر کیلو هندوانه «حداقل ۳۰۰ لیتر آب» نیاز دارد و ترکیه برای «حفظ منابع آبی خود» کشت هندوانه را در این کشور کم کرده است و واردات هندوانه از ایران را جایگزین آن کرده است.

منصور سهرابی، کارشناس «کشاورزی و محیط زیست» با اشاره به اینکه «بیش از ۹۰ درصد» محصولات ایران به صورت «کشت آبی» تولید می‌شود در حالی که میانگین دنیا «حدود ۲۰ درصد» است، می‌گوید که در چهل سال اخیر شاهد توسعه نامتوازن کشاورزی بوده‌ایم که موجب هدر رفتن منابع آبی و خاکی شده است.

این کارشناس «کشاورزی و محیط زیست» می‌افزاید: «یک کشاورزی نامتوازن و ناپایدار را در ایران شاهدیم که ادامه آن می‌تواند تهدید واقعی برای سرزمین ایران باشد و مشکلاتی را برای اکوسیستم‌های مختلف ایران ایجاد بکند.

به گفته او، اکنون ایران نخستین رتبه فرسایش خاک دنیا را دارد و بسیاری از دشت‌های کشور با پدیده فرونشست زمین مواجه شده‌اند.

با فرا رسیدن فصل کشت و کار، بحران آب و موضوع حق‌آبه دوباره به صدر اعتراضات مردمی رسیده و در این میان بسیاری از کشاورزان و کنشگران محیط زیست به عدم تحقق وعده‌ها و قول‌های بی‌پایه مقامات دولتی و قضایی اعتراض دارند.

نیک‌آهنگ کوثر، پژوهشگر حوزه آب، پیش‌تر در گفت‌وگویی با بخش فارسی صدای آمریکا گفته است: با اشاره به اعتراضات گسترده مردمی در سال گذشته به‌ویژه در استان‌های خوزستان و اصفهان، تأکید می‌کند که در سال جاری «به واسطه سیاست‌ها و کمبود منابع آبی احتمال بسیار زیاد ما شاهد شرایط پرفشارتری برای مردم خواهیم بود» چرا که «حکومت توان جبران این خسارت‌ها را ندارد، برنامه پایداری برای رفع بحران آب ندارد و راهکارهای پیشنهادشده پایدار را هم اجرا نمی‌کند»؛ از این رو، احتمالا امسال «شرایط بسیار سختی» خواهیم داشت و بسته به «آستانه تحمل مردم، ممکن است شاهد اعتراضات شدیدتری هم باشیم.»

هم‌اکنون میزان برداشت آب‌های زیرزمینی در ایران به سه برابر استاندارد جهانی رسیده و بیش از ۸۵ درصد ذخایر استراتژیک آبی ایران مصرف شده است.

کارشناسان آب و کشاورزی ایران همواره بر لزوم بازنگری اساسی در سیاست‌های خودکفایی محور جمهوری اسلامی و پرهیز از ادامه شیوه‌های سنتی کشاورزی و آبیاری، تاکید کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG