لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۹

آب بدمصرف‌ها قطع شد؛ تهران در یک‌قدمی بحران آب


بحران آب در ایران
بحران آب در ایران

قطع گسترده آب بدمصرف‌ها در تهران شتاب بیشتری گرفته و طبق اعلام شرکت آب و فاضلاب تهران تا اواسط مهر، آب ۶ هزار خانوار در طول روز قطع شده است.

این رفتار دولت، یکی از راه‌های مدیریت مصرف آب در پایتخت است، چرا که ذخایر آب تهران در وضعیت هشدار قرار دارد و در صورت تداوم پاییز کم‌باران، بحران آبی به چالش امنیتی در پایتخت بدل خواهد شد.

پایین بودن ذخایر آب در تهران، در حالی است که بررسی روند مصرف آب، نیمه نخست امسال در استان تهران نشان می‌دهد که تنها ۳۷درصد خانوارهای تهرانی الگوی مصرف آب را رعایت می‌کنند و سایر مصرف‌کنندگان در گروه‌های «پرمصرف» و «بدمصرف» ‌قرار داشته‌اند.

بر اساس گزارش دستگاه‌های دولتی، روز چهارشنبه ۱۱ آبان‌ماه میانگین حجم مخازن تامین‌کننده آب شرب تهران به یک میلیون متر مکعب رسید.

در چنین شرایطی مسئولان هشدار دادند که تهران دچار کمبود آب است و درصورتی که باران نبارد، در زمستان دچار مشکل خواهیم شد. شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام می‌کند، فقط ۱۸درصد سدهای تهران آب دارند و تهرانی‌ها باید در مصرف آب صرفه‌جویی کنند.

شرایط تامین آب تهران، زمانی حساس می‌شود که به اظهارات مهدی پیرهادی عضو شورای شهر تهران توجه کنیم که می‌گوید: «میزان آب پنج سد اطراف تهران بسیار پایین است و اگر باران نیاید تهرانی‌ها حدودا صد روز آب خواهند داشت.»

مدیر بهره‌برداری آبفای منطقه چهار نیز شرایط را نگران‌کننده توصیف کرده و می‌گوید: «اختلاف ده هزار لیتر بر ثانیه‌ای نسبت تولید به مصرف، اجازه حجم گرفتن مخازن را نمی‌دهد.»

به گفته مختاری، مقدار حجم مخازن تامین‌کننده آب شرب شهر تهران در حال حاضر به عدد یک میلیون متر مکعب رسیده است، ولی با حداقل میزان استاندارد، اختلاف بالایی داریم.

علی‌رغم حرف‌های نگران‌کننده مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران اما هنوز خبری از اتخاذ سیاست‌های انقباضی در مصرف آب نیست. آمارها نشان می‌دهد که مصرف آب در تهران همچنان زیاد است و این مصرف زیاد در کنار وضعیت ذخیره آب پشت سدها می‌تواند وضعیتی چون شهرکرد یا همدان در زمستان امسال را برای پایتخت رقم بزند.

بحران آبی اما فقط به پایتخت محدود نمی‌شود و آمار دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور نشان می‌دهد با سپری‌شدن بیش از ۳۰ روز از سال آبی (۱۴۰۱-۱۴۰۲) میزان حجم آب در مخازن سدهای کشور حدود ۱۸.۱۲ میلیارد مترمکعب بوده و شاهد کاهش ۱۴درصدی ورودی به مخازن نسبت به سال گذشته هستیم.

در برخی استان‌ها همچون ایلام، کرمانشاه، سمنان، همدان، زنجان و خوزستان شاهد کاهش ۳۰درصدی بارش‌ها هستیم. در این بین پایتخت نیز ۲۶ درصد کاهش بارندگی داشته و تنها در سه استان سیستان‌ و‌ بلوچستان، کرمان و هرمزگان بارندگی مثبت، ثبت شده است.

امسال هم مانند سال گذشته خشک‌سالی تداوم دارد و همین امر سبب شده با کاهش سطح منابع آب‌های زیرزمینی و آبخوان‌ها روبه‌رو شویم.

XS
SM
MD
LG