روزنامه «واشنگتنپست» روز چهارشنبه اول شهریور در مقالهای از «ملایمتر شدن» لفاظیهای مقامات جمهوری اسلامی در ارتباط با «انتقام» گرفتن از اسرائیل به دلیل کشتهشدن اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، در تهران خبر داد و نوشت: جمهوری اسلامی تمایلی به واردشدن به یک جنگ گسترده منطقهای ندارد.
واشنگتنپست ضمن یادآوری تهدیدات اولیه حکومت ایران مبنی بر اقدام تلافیجویانه «ویرانگر» برای «مجازات» اسرائیل به تغییر لحن مقامات جمهوری اسلامی در هفتههای اخیر اشاره میکند.
این روزنامه آمریکایی به نقل از بیانیه روز چهارشنبه ۳۱ مرداد نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی در سازمان ملل نوشت که حکومت ایران خواستار آن است که پاسخ به اسرائیل «باید به دقت سنجیده شود» تا بر آتشبس احتمالی در نوار غزه تاثیر نگذارد.
واشنگتنپست در ادامه به اظهارنظر محمد علی نائینی، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، اشاره میکند که طبق ادعای او، «زمان به نفع ما و در اختیار ما است و ممکن است دوره انتظار این پاسخ طولانی شود.»
این روزنامه با استناد به این اظهارات مقامهای ردهبالای جمهوری اسلامی گزارش داد حکومت ایران که با مشکلات اقتصادی و وضعیت سیاسی حساس در داخل دست و پنجه نرم میکند، احتمالا تمایلی به واردشدن به یک جنگ گسترده منطقهای ندارد.
واشنگتنپست در ادامه به نقل از یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، افزود که به باور دولت آمریکا «اجماعنظر یا اتفاقنظر» در حکومت ایران در ارتباط با نحوه «انتقامجویی» از اسرائیل وجود ندارد.
همچنین گرگوری برو، تحلیلگر مسائل ایران در اندیشکده «گروه اوراسیا»، به واشنگتنپست گفت: معضل دیگر پیشروی حکومت ایران این است که مقامات جمهوری اسلامی نمیدانند چگونه بدون شروع جنگ به کشتن هنیه پاسخ دهند.
به گفته او، اقدامی «نمادین» از سوی حکومت ایران نمیتواند مشکل بازدارندگی با اسرائیل را حل کند.
این تحلیلگر مسائل ایران با اشاره به حمله اواخر فروردین جمهوری اسلامی به اسرائیل گفت ممکن است این بار حمله «بزرگتر یا متفاوت» علیه این کشور انجام دهد.
همزمان با تداوم تنشها و احتمال جنگ میان جمهوری اسلامی و حزبالله علیه اسرائیل، ناو هواپیمابر «یواساس آبراهام لینکلن» مجهز به جنگندههای «اف-٣۵سی» و جنگندههای مافوق صوت «اف/ای-١٨» وارد منطقه مسئولیت فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) شدند.
این ناو هواپیمابر به عنوان پرچمدار ناوگروه سوم، توسط ناوشکن اسکادران ٢١ و واحد هواگرد ناوی ٩ همراهی میشود.
به دنبال حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس به اسرائیل که در جریان آن ۱۲۰۰ تن کشته و بیش از ۲۵۰ به گروگان گرفته شدند، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی و آزادی گروگانها آغاز کرد.
این حمله از حمایت و تشویق مقامات جمهوری اسلامی ایران برخوردار شد. همچنین حزبالله لبنان، گروه دیگری که تحت حمایت جمهوری اسلامی است، حملات راکتی و پهپادی پراکنده به شمال اسرائیل را شروع کرد.
تداوم این حملات فرامرزی حزبالله لبنان، منجر به کشتهشدن بیش از ۴۰۰ عضو این گروه از جمله برخی فرماندهان ارشد آن بر اثر حملات تلافیجویانه اسرائیل شد.
تنش ناشی از این درگیریها از روز ۶ مرداد و با حمله راکتی مرگبار حزبالله به شمال اسرائیل که منجر به کشته شدن ١٢ کودک و نوجوان شد، به طور کمسابقهای افزایش یافته است.
در مقابل این حمله مرگبار، اسرائیل روز ٩ مرداد فواد شکر، ارشدترین فرمانده نظامی حزبالله لبنان، را در بیروت، پایتخت این کشور، هدف حمله قرار داد.
تنها ساعاتی بعدتر در بامداد ۱۰ مرداد، اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، هدف حملهای مرگبار در تهران قرار گرفت که جمهوری اسلامی به رغم موضع «نه تایید و نه تکذیب» اسرائیل، به آن کشور نسبت داده است.
جمهوری اسلامی و حزبالله هشدار دادهاند که این حملات مرگبار را بیپاسخ نخواهند گذاشت.
در مقابل، مقامات اسرائیلی وعده دادهاند هر کسی به این کشور حمله کند، مجبور به پرداخت بهایی سنگین خواهد شد.
در این حال، آمریکا و متحدانش همزمان با تشدید تلاشهای دیپلماتیک خود به منظور برقراری آتشبس در غزه و لزوم جلوگیری از گسترش درگیریها به یک جنگ تمامعیار منطقهای، به حکومت ایران و نیابتیهایش از جمله حزبالله هشدار دادهاند که از اسرائیل در برابر جمهوری اسلامی و گروههای تروریستی نیابتی آن حمایت خواهند داد.