لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۳۶

آمریکا با دولت وحدت فلسطینی همکاری می کند


رامی حمدالله نخست وزیر دولت وحدت فلسطینی
رامی حمدالله نخست وزیر دولت وحدت فلسطینی

دولت وحدت فلسطین متشکل از احزاب فتح و حماس روز دوشنبه معرفی شد – یک کارشناس مسائل فلسطین می گوید هرچند اتحاد فتح و حماس به نفع هر دو است، به پیشبرد روند صلح در آینده نزدیک کمک چندانی نخواهد کرد.

ایالات متحده آمریکا می گوید درحال حاضر قصد دارد با دولت جدید وحدت فلسطینی همکاری کند و کمک های خارجی را ادامه دهد، اما در عین حال، دولت جدید را از روی عملکردش قضاوت می کند و بر اساس آن رویکردش را تنظیم خواهد کرد.

جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری عصر دوشنبه خود گفت در دولت موقت و تکنوکراتی که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی روز دوشنبه معرفی کرد، نامی از وزیران وابسته به گروه اسلامگرای حماس به چشم نمی خورد.

وی در ادامه افزود «بر این اساس، ما با دولت جدید فلسطینی همکاری می کنیم و این دولت را از روی عملکردش داوری می کنیم. در عین حال، از نزدیک نظارت می کنیم تا مطمئن شویم به اصولی که آقای عباس برشمرده پایبند می ماند.»

آقای عباس تأکید کرده است که از اصول مندرج در توافق گروه چهارگانه صلح خاورمیانه – موسوم به گروه کوارتت – پشتیبانی می کند. اعضای گروه کوارتت عبارتند از سازمان ملل، اتحادیه اروپا، ایالات متحده و روسیه. برسمیت شناختن اسرائیل، محکوم کردن خشونت، و پایبندی به توافق های پیشین، اصول آن توافق هستند.

دولت وحدت فلسطینی، که در پی آشتی تاریخی میان دو گروه رقیب فلسطینی فتح و حماس تشکیل شد، روز دوشنبه کار خود را آغاز کرد. از زمان سلطه گروه حماس بر نوار غزه در سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶)، سازمان فتح به رهبری محمود عباس تنها بر کرانه باختری رود اردن حکومت می کرد.

یان لوستیک استاد علوم سیاسی در دانشگاه پنسیلوانیا معتقد است آشتی به نفع هر دو گروه فلسطینی خواهد بود. وی می گوید «حماس با این کار می تواند حمایت جامعه بین المللی را جلب کند. فتح هم از آشتی با حماس بهره می برد، چون در کرانه باختری نیاز به مشروعیت و محبوبیت بیشتری در بین مردم دارد. حال دولت فلسطین می تواند به رغم مخالفت اسرائیل، همکاری و کمک جامعه بین المللی را جلب کند؛ و این پیروزی سیاسی برای گروه فتح چشمگیر است.»

به نظر آقای لوستیک، تشکیل دولت وحدت در این زمان، به دو عامل مربوط می شود، یکی نیاز آقای عباس به برگزاری انتخابات و دیگری شکست گفتگوهای صلح که در فروردین ماه برگزار شد.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل از جهان خواست تا دولت وحدت فلسطینی را برسمیت نشناسد، چون موجب «تقویت تروریسم» می شود. دولت وی اواخر ماه آوریل در پی اعلام آشتی میان دو گروه فلسطینی فتح و حماس، گفتگوهای صلح را که به یاری آمریکا برگزار شده بود، به حال تعلیق درآورد.

آقای لوستیک عقیده دارد که اگر آشتی فتح و حماس دست کم دو سه سالی دوام آورد، اسرائیل هم با توجه به فوایدی که صلح با فلسطین برای امنیت کشورش دربر خواهد داشت، به گفتگوها بازخواهد گشت.
XS
SM
MD
LG