در حالی که پیشتر اعلام شد دیدارهای نماینده ویژه ایالات متحده در امور سوریه در سازمان ملل متحد لغو شده است، روز پنجشنبه یکی از اعضای هیئت نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل تاکید کرد که آمریکا به تعهد خود برای همکاری با متحدان برای مقابله با تروریسم در سوریه پایبند است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، «رادنی هانتر» مسئول هماهنگی امور سیاسی هیئت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل روز پنجشنبه در نشست شورای امنیت در خصوص وضعیت سیاسی در سوریه گفت، آمریکا با متحدان خود در مورد مقابله با تروریسم همکاری می کند.
رادنی هانتر گفت: «همان طور که پیشتر هم گفته بودیم، ما از تمامی ابزارهای موجود در قدرت ملی خود استفاده می کنیم، تا فشار وارد کرده و نیروهای مورد حمایت ایران را خارج کنیم.»
او افزود: «ما به همکاری با تمامی متحدان خود در نبرد علیه تروریسم استفاده می کنیم.»
رادنی هانتر گفت: «آمریکا به همکاری مستمر برای دستیابی به راه هایی برای حل بحران سوریه، به شکل صلح آمیز و از راه های دیپلماتیک، ادامه می دهد.»
پیش از این اعلام شد، جیمز جفری نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه جلسات از پیش برنامه ریزی شده خود در سازمان ملل متحد را، که قرار بود روز پنجشنبه برگزار شود، لغو کرده است.
رسانه های آمریکا صبح چهارشنبه گزارش دادند رئیس جمهوری آمریکا در نظر دارد همه نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج کند. این خبر خیلی زود به خبر اول جهان تبدیل شد. همزمان در آمریکا و برخی کشورها از جمله متحدان آمریکا به این خبر واکنش نشان دادند.
بعد از این خبر، پرزیدنت دونالد ترامپ چهارشنبه شب ۲۸ آذر (بامداد پنجشنبه به وقت ایران) در یک پیام ویدئویی که در حیاط کاخ سفید ضبط شده بود، گفت: «من برای حدود دو سال رئیس جمهوری بوده ام. ما برای یک مدت طولانی در سوریه جنگیدهایم. ما اکنون بر داعش پیروز شده ایم. آنها را شکست داده ایم، آنها را سخت شکست داده ایم.»
وی افزود: «اکنون زمان بازگشت نیروهایمان به خانه است.»
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «هربار که به خانوادهها نامه می نویسم، یا با پدر و مادر یا همسر سربازانی که در جنگ برای کشورمان کشته شده اند تماس می گیرم، خیلی غمگین می شوم. این افتخاری برای من بوده، اما این کار اندوهناک است.»
رئیس جمهوری ایالات متحده در پایان پیام ویدئویی خود گفت: «سربازان ما نیروهای داعش را که به جهان صدمه زده بودند، کشتند. اکنون ما پیروز شدهایم. این سربازان برای ما جنگیده اند. آنها، پسران و دختران و مردان ما، در حال بازگشت به خانه هستند. آنها بعد از پیروزی به خانه میآیند.»
برخی هم حزبی های رئیس جمهوری آمریکا از این اقدام پرزیدنت ترامپ انتقاد کردند. آنها می گویند خروج نیروهای آمریکایی موجب می شود نیروهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران و روسیه در سوریه قدرت بگیرند.
روسیه و ایران حامیان بشار اسد هستند و تاکنون برای حفظ او در قدرت هزینه های زیادی را پرداختهاند.
روز چهارشنبه نخست وزیر اسرائیل تایید کرد که او درباره خروج آمریکا از سوریه مورد مشورت کاخ سفید قرار گرفته است.
برخی رسانه های آمریکا نوشتند که پنتاگون با تصمیم پرزیدنت ترامپ موافق نبود؛ اما سخنگوی کاخ سفید در توئیت هایی اعلام کرد که کار بازگرداندن نیروهای آمریکایی مستقر در سوریه آغاز شده و نوشت که داعش پنج سال پیش یک نیروی بسیار قوی و خطرناک در خاور میانه بود و حالا آمریکا این خلافت را شکست داده است.
به گفته سخنگوی کاخ سفید «این پیروزی ها بر داعش در سوریه نشان دهنده پایان کارزار ائتلاف بین المللی نیست» و با بازگرداندن نیروها از سوریه، آمریکا آماده مرحله بعدی این کارزار می شود.
سخنگوی کاخ سفید گفته است که آمریکا و متحدانش آماده هستند در هر سطحی و در هر کجا که لازم باشد، برای دفاع از منافع آمریکا دوباره حاضر شوند و برای جلوگیری از پشتیبانی از داعش و نفوذش به مرزها، به همکاری ادامه می دهند.
هفته گذشته جروزالم پست چاپ اسرائیل، سخنان ژنرال «تامیر هیمن» رئیس اطلاعات وزارت دفاع اسرائیل در کنست، پارلمان این کشور، را منتشر کرد که گفته بود با توجه به نارضایتی مردم ایران، تهران در حال کم کردن حضور خود در سوریه است.
ژنرال هیمن گفته بود هزینه ای که ایران برای حضور در سوریه می پردازد، بسیار بالا است و بحثهایی را در داخل این کشور در بر داشته، که حاصل آن کمرنگ تر شدن حضور نیروهای ایرانی در سوریه، به ویژه بلندیهای جولان، است.
با این حال، مقامات اسرائیلی بارها نسبت به حضور ایران در سوریه ابراز نگرانی کرده اند.
پیشتر، دولت آمریکا اهداف خود در سوریه را از جمله شامل «تداوم شکست داعش»، «تنش زدایی منازعه سوریه» و «یک فرایند سیاسی برای پایان جنگ» اعلام کرده بود.