ایالات متحده آمریکا می گوید نگران وضعیت آزادی بیان و دموکراسی در ترکیه است. ابراز نگرانی آمریکا همزمان با افزایش فعالیتهای انتخاباتی در ترکیه است.
بمبگذاریهای بیست روز پیش در راه پیمایی صلح در آنکارا، فعالتر شدن مخالفان کرد دولت ترکیه و ادامه درگیری پلیس با مظنونین عضو داعش، نگرانی در مورد آینده ترکیه به عنوان یک متحد استراتژیک در منطقه را افزایش داده است.
برای یک چنین انتخابات بحث انگیز پارلمانی، کمپین انتخاباتی پرشوری در جریان نبوده و امنیت موضوع مهم انتخابات شده است. ترکیه بار دیگر با کردهای حزب پ.ک.ک از یک سو و پیکارجویان داعش از سوی دیگر می جنگد.
ویسل کورت تحلیلگر سیاسی می گوید "اخیرا گروه های روریستی بیش از هر زمان برای ترکیه خطرناکتر هستندند . پ.ک.ک بیش از ۳۰ سال یک گروه تروریستی بوده که ترکیه را تهدید کرده، و داعش، این پدیده خاورمیانه، تهدید دیگری برای ترکیه است."
در این میان سیاست رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه و حزب حاکم او درمورد سوریه پیشاپیش انتخابات یکشنبه مورد سوال قرار گرفته است.
اردوغان در صف مقدم کسانی است که خواستار کناره گیری بی درنگ بشار اسد هستند و آنکارا یکی از حامیان عمده مخالفان سوری است که با اسد می جنگند.
در این میان چه در داخل حزب حاکم اردوغان و نیز از سوی احزاب مخالف صحبت از نیاز به ارزیابی سیاست در مورد سوریه و منظور شدن نقشی برای بشار اسد در روند صلح در سوریه مطرح شده است.
در حالی که سرنوشت حزب حاکم آقای اردوغان در انتخابات روشن نیست، دولت، کردهای مخالف در ترکیه را در کنار داعش "تروریست" میداند.
همزمان این هفته جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد حملات چهارشنبه پلیس ترکیه به یک شرکت رسانه ای هشدار داد و گفت: "ما مصرا از مسولان ترکیه می خواهیم نه تنها به آزادی رسانه ها، بلکه به روند سیاسی که شامل مخالفت نیز هست احترام بگذارند."
وی اضافه کرد "قبلا هم تکرار کرده ام که دموکراسی ترکیه و ارزش های دموکراسی آن، برای ما مهم است و میل داریم این ارزش ها حفظ شود."
از سوی دیگر ویکتوریا نولاند معاون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته از همبستگی ترکیه در حمله هوایی علیه داعش قدردانی کرد.